gentoonx 19.07.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 da się jeszcze taniej - temi rencami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.07.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Nydar gdzieś pisał o temp. drewnianego tarasu, po czym został wyśmiany przez "tych wiedzących lepiej". Postanowiłem dzisiaj o 14.30 dokonać pomiarów pirometrem na schodach, na których słońce operuje od 11.00, i tak na wysokości 2,4m npt: 1. balustrada drewniana - temp. wierzchniej powierzchni drewnianej poręczy - średnio 65st, ale miejscami i więcej jak 70stC2. schody z brązowym gresem - temp. 55stC, mniej więcej jednakowa na całej powierzchni schodów3. przyległa ściana, styropian, siatka, klej, malowane na biało - 42stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 zaczynasz czasami wypisywać bzdury jak TB i klakiery, po co? I przeczysz drugim zdaniem temu pierwszemu - zbyt dużo informacji w za krótkim tekście tylko nie pisz jak tamten, że nie rozumiem co napisałeś Dzielę dla własnych potrzeb GMC na dwa rodzaje. Pierwszy to do 18-20oC niskotemperaturowy,drugi powyżej 20--30oC . Bez nakładów masz niskotemperaturowy bo istnieje przy okazji i tak wydanych pieniędzy na izolację fundamentów.Wartością są małe straty przez posadzkę. Drugi rodzaj wymaga dodatkowych ekstra izolacji i konstrukcji ale może przechować na potem.Tylko po co wydawać na takie GMC wysokotemperaturowe skoro dom zużywa do 15kWh/m2? Chcesz się bić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Nydar gdzieś pisał o temp. drewnianego tarasu, po czym został wyśmiany przez "tych wiedzących lepiej". Postanowiłem dzisiaj o 14.30 dokonać pomiarów pirometrem na schodach, na których słońce operuje od 11.00, i tak na wysokości 2,4m npt: 1. balustrada drewniana - temp. wierzchniej powierzchni drewnianej poręczy - średnio 65st, ale miejscami i więcej jak 70stC 2. schody z brązowym gresem - temp. 55stC, mniej więcej jednakowa na całej powierzchni schodów 3. przyległa ściana, styropian, siatka, klej, malowane na biało - 42stC Tych co wyśmiewali ,zaproś i gołą doopą na balustradzie posadź. Uwierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.07.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Wiele można by o tym człowieku napisać. Autopromocja na wysokim poziomie. Nadmuchany balonik z pustką w środku. Posłuchaj tego: "tani dom" Ściana za 100 zł z ociepleniem i robocizną. Kolektory PV naklejone na kolektory słoneczne. gromadzenie na zimę energii pod budynkiem. Mnie to wystarczy by nie traktować gościa poważnie. A widziałeś jakie bzdury wypisuje na portalu ladnydom.pl ? Tam dopiero puszcza wodze fantazji, np.: "Średni koszt 1 kWh energii uzyskanej dzięki zasobnikowi gruntowemu to 15 000 zł/(80 lat × (1700 kWh/rok + 1310 kWh/rok) = 0,06 zł. Rynkowa wartość tej energii to (1700 × 0,53 + 1310× 0,15)/(1700 + 1310) = 0,36 zł, a więc sześć razy więcej!" - http://ladnydom.pl/budowa/1,113332,11916012,Dom_energooszczedny__Ogrzewanie_domu_i_wody.html?as=2 15 tys. zł na 80 lat ... Trzeba być łajdakiem, żeby takie instalacje wciskać inwestorom! 15 tys. przy oprocentowaniu raptem 3% daje nam 450zł rocznie. Czy mam mówić, że wówczas mam ogrzewanie wody za darmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.07.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 A widziałeś jakie bzdury wypisuje na portalu ladnydom.pl ? Tam dopiero puszcza wodze fantazji, np.: "Średni koszt 1 kWh energii uzyskanej dzięki zasobnikowi gruntowemu to 15 000 zł/(80 lat × (1700 kWh/rok + 1310 kWh/rok) = 0,06 zł. Rynkowa wartość tej energii to (1700 × 0,53 + 1310× 0,15)/(1700 + 1310) = 0,36 zł, a więc sześć razy więcej!" - http://ladnydom.pl/budowa/1,113332,11916012,Dom_energooszczedny__Ogrzewanie_domu_i_wody.html?as=2 15 tys. zł na 80 lat ... Trzeba być łajdakiem, żeby takie instalacje wciskać inwestorom! 15 tys. przy oprocentowaniu raptem 3% daje nam 450zł rocznie. Czy mam mówić, że wówczas mam ogrzewanie wody za darmo ?No niestety. Trochę to dziwi bo facet ma w końcu doktorat w raczej trudnej dziedzinie. Jakiś znany patent również ma na sumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.07.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 ... Chcesz się bić? Nie, wymiękam No czyli za dużo informacji w za krótkim tekście - teraz Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.07.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Co z tych punktów jest tarasem? Znowu porównania od czapy... Trzeba wziąć IR i pokazać teoretykom TARAS w kolorze wenge. albo jakieś płótno rozwiesić: http://www.drevoastavby.cz/components/com_mtree/img/listings/m/8491.jpg Edytowane 19 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.07.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 ciekawa opcja z płótnem. z tego co słyszałem od architekta z którym rozmawiałem dobrze zaprojektowany i wykonany dom pasywny nie powinien się przegrzewać i gwc do chłodzenia powinno wystarczyć. bo w nim mimo że pasywnie ma się ogrzać to też pasywni schłodzić. nie zgłębiałem dokładniej tej myśli tylko potwierdziłem że tak powinno być. więc nie ma potrzeby stosować przykładowo klimy. jakie jest wasze zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 To co pokazał Barth, mimo zastrzeżeń estetycznych jest formą pasywnego schładzania domu. Nie dopuścić promieni słonecznych do okien jest priorytetem.Wtedy faktycznie GWC jest wystarczające. Dla mnie albo szmatka nad tarasem albo np.wschodnie posadowienie. Conajmniej 25% domów w tym kraju ma takie. Ciekawe,czy narzekają na nadmiar ciepła.Skoro przegrody z wyżyłowanym ,U" to upał niegroźny.Wniosek ? Przeszklenia od [południa i zachodu są przyczyną problemów po czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Wenge-kolor choćby naszej sośniny czy olszy z natury rzeczy zwany sztucznym hebanem,jest ciemny. Ciemny kolor na materiale będącym bądź co bądź izolatorem powoduje wysoką temp. w słoneczny letni dzień. A że ma nawet 50-60oC łatwo się przekonać ,stosując.Płytki,kafle bezpośrednio na gruncie,tracą nadmiar ciepła ,kierując go w głąb ziemi . Drewno jako izolator nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Wniosek? Co to za wniosek? To kolejna bzdura teoretyka. Praktyka pokazuje co innego. Mówię o przeszklonej ścianie a nie popierdółce z dwóch okien.I nie jest to bzdura teoretyka a praktyka, bo tak mam. Przeszkloną ścianę od posadzki po sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 A po cholerę szklić więcej niż to ma sens? Większe straty zimą bo U okien to kilka razy większe niż U ścieny w pasywnym a latem sam sobie kłopot na głowę sprowadziłeś. Trzeba myśleć co się robi a nie robić co się myśli. To nie jest skomplikowane. Dla widoku? Dla przestrzeni? Spytaj się kogoś, co na pkt. kWh nie ma pierdolca. Rzymski sposób na nadmiar słońca wystarcza. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.07.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Mówię o przeszklonej ścianie a nie popierdółce z dwóch okien.I nie jest to bzdura teoretyka a praktyka, bo tak mam. Przeszkloną ścianę od posadzki po sufit. walcz z "Nim" dalej - ja już "Go" olałem ciepłym moczem podłe gierki mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Kolejna bzdura teoretyka. Ja po tym tarasie chodzę. Taras to nie drewno przyklejone do wylewki a lekka konstrukcja dołem wentylowana. Pomiarów nie oszukasz choćbyś nie wiem jak się starał. No to mamy problem,bo ja nie mam koloru wenge a znacznie jaśniejszy. Też wentylowany od dołu bo nad poziomem zero z 30cm. Bosą stopą nie stanę. Chyba że stopa delikatna. Ale Genton też coś wspominał o wysokiej temp. drewna..Musi być,że mamy popsute mierniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 walcz z "Nim" dalej - ja już "Go" olałem ciepłym moczem podłe gierki mnie nie interesują A ciebie popie...liło? Mnie nie interesują podłe gierki. Prawda jest nadrzędną.Prawdą jest,że latem na drewnianym tarasie nie usiądziesz gołą doopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.07.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Twoja choroba postępuje,czy mirnik Gentona zawiódł?Zresztą,co mnie to . Mnie parzy, ciebie nie. Wisi mi to jak kilo kitu.Ważne,aby ludzie wiedzieli,że może parzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.07.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 To co pokazał Barth, mimo zastrzeżeń estetycznych jest formą pasywnego schładzania domu. Nie dopuścić promieni słonecznych do okien jest priorytetem. Wtedy faktycznie GWC jest wystarczające. Dla mnie albo szmatka nad tarasem albo np.wschodnie posadowienie. Conajmniej 25% domów w tym kraju ma takie. Ciekawe,czy narzekają na nadmiar ciepła.Skoro przegrody z wyżyłowanym ,U" to upał niegroźny.Wniosek ? Przeszklenia od [południa i zachodu są przyczyną problemów po czerwcu. okna są udręką ale nie można zapomnieć o ścianach bo ściana zgodna z normą ma 0.3 a w pasywnym poniżej 0,1 więc też przez nie mniej ciepła wejdzie. więc tu chyba najlepszym sposobem będzie zamiast kabli w domu rekuperator z wbudowaną pompą powietrzną i GWC i tu pompa podgrzeje powietrze wlatujące zimą aby dogrzać a w lecie rekuperator z GWC elegancko schłodzą. przy okazji pompa może grzać cwu. tylko w łazienkach i pralni można zamontować kable i powinno być ok. czy jest jakiś lepszy sposób na dom pasywny? czyli pro-vent się kłania bo oni maja taki system. kurcze muszę wysłać im zapytanie o cenę bo pewnie nie będzie najniższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.07.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 to jaki polecacie taras od południa aby nie przegrzewał pomieszczeń? co stłumi promienie słoneczne żeby się nie przegrzało? czy po prostu nie ma takiego materiału i wszystko będzie ostro grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.07.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 to jaki polecacie taras od południa aby nie przegrzewał pomieszczeń? co stłumi promienie słoneczne żeby się nie przegrzało? czy po prostu nie ma takiego materiału i wszystko będzie ostro grzać? Taras z jasnego drewna i/lub jakieś zacienienie np. pergotenda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts