firewall 22.07.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Mam teraz najwięcej projektów z 40 cm. Gdzie masz? Wrzuć te projekty- obejrzymy te cuda! I koniecznie wrzuć zgody firm produkujące ten EPS na zastosowanie powyżej 30cm pod płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Panie Tomaszu, spadłem z krzesła Dzięki inwerterowi kształt czy przeszklenia mają mniejszy wpływ na straty. :D:D Dokładnie. Inwertor ogrzewa powietrze, dając z 1 kWh 4, Więc może Pan mieć np. więcej przeszkleń . To dość oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Gdzie masz? Wrzuć te projekty- obejrzymy te cuda! I koniecznie wrzuć zgody firm produkujące ten EPS na zastosowanie powyżej 30cm pod płytę. Przecież tyle było dlaczego stosuje się pod płytę EPS a nie XPS , nie czytał Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 no tak się składa że nie czytałem, Niestety, nie znam duńskiego, szwedzkiego czy też norweskiego. Tak jak i nie znam masy projektów z 40 cm pod płytą czy też 30 cm pod płytą z lat 90-tych.I dlatego proszę pokornie o oświecenie mnie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Nie czytał Pan, nie zna się, nie widział projektów, to i z projektantami i konstruktorami nie rozmawiał, ale komentuje Pan... Zapewniam Pan, że EPS i XPS w języku duńskim, szwedzkim i innych pisze się identycznie jak po polsku. Podobnie jest z 40 czy 50 cm. Powody dla których u nas stosuje się EPS - to przelicznik ceny i efektu. Natomiast powodem dla którego w bogatych krajach stosuje się EPS jest zachowanie swoich właściwości w dłuższym okresie czasu. -Taka struktura wolniej wchłania wodę, niż "kulki " ale ją zatrzymuje -W takiej strukturze woda ma większy wpływ na spadek oporu cieplnego. -Taka struktura pod długotrwałym naciskiem wypuszcza powietrze z pęcherzyków. http://www.concreteconstruction.net/durability/comparing-eps-and-xps-insulation_o.aspx Edytowane 22 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.07.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Na tym przekroju masz 32cm izolacji w ścianie, 40cm w podłodze i ponad 50cm w dachu. Nie wiem skąd kamil wyczytał, że nie jest to dom pasywny. takie parametry może mieć dom piętrowy a nie parterówka. ona by musiała mieć jeszcze więcej ocieplenia a i tak nie wiem czy byłoby możliwe zrobienie z parterówki pasywniaka. sorry ale wszędzie co piszą o domach pasywnych to piszą o współczynniku A/V jak najmniejszym a przy parterówce jest to niemożliwe i domy nie mogą być małe a jak duże to piętrowe. pokaż mi chociaż jeden artykuł w którym piszą że można zrobić z parterówki pasywniaka i jakiś jeden przykład z rzutami itp że się udało to uwierzę. bez tego to wróżenie z fusów, wyjdzie lub nie a jak nie tzn że coś się źle zrobiło. bezsensu tylko proszę wiecznie nie pisać o j-j bo on usunął posty więc się nie dowiem jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 takie parametry może mieć dom piętrowy a nie parterówka. ona by musiała mieć jeszcze więcej ocieplenia a i tak nie wiem czy byłoby możliwe zrobienie z parterówki pasywniaka. sorry ale wszędzie co piszą o domach pasywnych to piszą o współczynniku A/V jak najmniejszym a przy parterówce jest to niemożliwe i domy nie mogą być małe a jak duże to piętrowe. pokaż mi chociaż jeden artykuł w którym piszą że można zrobić z parterówki pasywniaka i jakiś jeden przykład z rzutami itp że się udało to uwierzę. bez tego to wróżenie z fusów, wyjdzie lub nie a jak nie tzn że coś się źle zrobiło. bezsensu tylko proszę wiecznie nie pisać o j-j bo on usunął posty więc się nie dowiem jak było. http://passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_2455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Nie czytał Pan, nie zna się, nie widział projektów, to i z projektantami i konstruktorami nie rozmawiał, ale komentuje Pan... -Taka struktura pod długotrwałym naciskiem wypuszcza powietrze z pęcherzyków. Teraz rozumiem o co chodziło z tym powietrzem i kulkami. Tracąc powietrze EPS traci wymiary i izolacyjność cieplną i dlatego jest lepszy od xps-a który tego nie robi. Zaiste twoja wiedza jest porażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 TB, pokażesz te domy z 40cm pod płytą które robisz? Jeżeli już pokazywałeś je to wrzuć linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 http://passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_2455 Jaki sens jest do domu 15kwh/m2 montować taką pompę ciepła? Nie ma nawet szans obniżyć rachunków a inwestycja bardzo droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 TB, pokażesz te domy z 40cm pod płytą które robisz? Jeżeli już pokazywałeś je to wrzuć linki. Przecież ja dostaję tylko przekroje i rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEQQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.pasyvusnamas.klezys.lt%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F11%2FGrundbroschyr.pdf&ei=Y6POU8fxHIOS7AbHmYCIDQ&usg=AFQjCNE7W67-JPM_WOHukNUIJuNB5T4UFw&sig2=ORnP7bX45OBlAZBNMdea_Q&bvm=bv.71198958,d.bGE&cad=rja EPS 80 po płytą fundamentową Edytowane 22 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 dr Duda kończy budowę "swojego" autonomicznego domu. Będzie można zwiedzać ! http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/inwestycje/pierwszy-w-polsce-dom-idealny-prawie-gotowy-powstaje-niedaleko-kielc-zobacz-ni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Przecież ja dostaję tylko przekroje i rzuty [ATTACH=CONFIG]271272[/ATTACH] I co mam zobaczyć na tym mikroobrazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.07.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 http://passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_2455 faktycznie coś piszą o parterówkach. ogólnie nie patrzyłem na strony nie po polsku ale jedno mnie zaciekawiło: grubości izolacji i parametry przegród. już na pierwszy rzut oka są o grubsze niż to co choćby podawał TB ale że On nie jest kimś komu się wierzy to trzeba w tej kwestii Go pominąć. ale nasza norma NF15 która jest ostrzejsza od niemieckiego instytutu na domy pasywne podaje że aby dom spełniał wymagania to przegrody muszą mieć: ściany zew.) strefa 1-3 Umax=0,1 strefa 4-5 Umax=0,08 dach,stropodach itp.) tak samo jak dla ścian zew podłoga) strefa 1-3 Umax=0,12 strefa 4-5 Umax=0,1 okna) strefa 1-3 Umax=0,8 strefa 4-5 Umax=0,7 drzwi) tak jak okna więc na tej stronie co podałeś jest to sporo lepiej niż nasze NF15 przewiduje ale pewnie temu tak jest bo to parterówka i musi być cieplejsza bo by mogła nie wyjść pasywna. szkoda że współczynnika A/V nie podają jaki ma ale prosiłem o artykuł i go podałeś więc dzięki i zwracam honory, parterówka może być pasywna tylko sporo drożej wyjdzie od domu piętrowego, ale da się. Panie TB, sam Pan widział artykuł od barth3z'a, podałem Panu wytyczne z NF15 co do izolacji od gruntu ile wystarczy to czy Pan wreszcie przyzna rację że dawanie w podłogę ocieplenia aby U było poniżej 0,1 jest przerostem formy nad treścią? czy dalej będzie Pan śpiewał te swoje głupie bajeczki i przytaczał wnioski doktorów od siedmiu boleści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.07.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 dr Duda kończy budowę "swojego" autonomicznego domu. Będzie można zwiedzać ! http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/inwestycje/pierwszy-w-polsce-dom-idealny-prawie-gotowy-powstaje-niedaleko-kielc-zobacz-ni Ooo! To teraz koszt zmalał o 300 tysięcy?! A dawno temu czytałem o awanturze wokół tej inwestycji która przekroczyła 1,5mln zł i końca nie widać. A teraz ciekawostka - pan Duda zakładał że dom będzie sam spłacał się dzięki produkcji energii i jej sprzedaży. I jak to wygląda? Trzeba by produkować około 480 0000 kWh rocznie,czyli 55kW 24h/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.07.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Teraz rozumiem o co chodziło z tym powietrzem i kulkami. Tracąc powietrze EPS traci wymiary i izolacyjność cieplną i dlatego jest lepszy od xps-a który tego nie robi. Zaiste twoja wiedza jest porażająca.Tak mniej więcej gimnazjalista wyobraża sobie strukturę i właściwości EPS/XPS. Kulki tu, kulki tam. Prosty umył proste rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.07.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 dr Duda kończy budowę "swojego" autonomicznego domu. Będzie można zwiedzać ! http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/inwestycje/pierwszy-w-polsce-dom-idealny-prawie-gotowy-powstaje-niedaleko-kielc-zobacz-niZdobyło dwie bardzo wazne nagrody. Jedną z nich dał Polish Green Building Council. Kiedyś już to pisałem. W owym dziwnym tworze czyli PGBC w komisji budownictwa zasiada ... no kto? Dr chemii inż. Ludomir Duda. Można sprawdzić: http://www.plgbc.org.pl/o-plgbc/komisje.html Sam sobie dał nagrodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Ooo! To teraz koszt zmalał o 300 tysięcy?! A dawno temu czytałem o awanturze wokół tej inwestycji która przekroczyła 1,5mln zł i końca nie widać. A teraz ciekawostka - pan Duda zakładał że dom będzie sam spłacał się dzięki produkcji energii i jej sprzedaży. I jak to wygląda? Trzeba by produkować około 480 0000 kWh rocznie,czyli 55kW 24h/dobę Co ciekawe, na stronie nie wspominają już dr Dudy. Chyba go wykopali z układu. On sam jednak chwali się tą realizacją na swojej stronie: http://www.domadd.pl/index.php/wiecej/blog/realizacje/130-dom-pokazowy PS. Fajną ma ofertę na tej stronie. Jak się za bardzo rozpędzisz, to można skończy na kwocie ponad 50 tys. zł za sam projekt PS2. Nie doczytałem, jednak o nim wspomnieli Edytowane 22 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.07.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 dr Duda kończy budowę "swojego" autonomicznego domu. Będzie można zwiedzać ! http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/inwestycje/pierwszy-w-polsce-dom-idealny-prawie-gotowy-powstaje-niedaleko-kielc-zobacz-ni Nie zgadzam się z takim budowaniem i nie ma tam nic ode mnie. Nie wiem, dlaczego jest to przytaczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts