gentoonx 22.07.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Nie zgadzam się z takim budowaniem i nie ma tam nic ode mnie. Nie wiem, dlaczego jest to przytaczane. Pan nie zgadzasz się generalnie ze wszystkim co nie wypływa z ust pańskich, więc to nie nowina zawsze Pan powtarzałeś że nie łączy się instalacji WM z instalacją klimatyzacji, a tu niespodzianka: A co z wentylacją? Jaka jest? Bo może (jak nie może być jednostki zewnętrznej) założyć pompę ciepła na wentylację mechaniczną. I jeszcze te tłumaczenia, że jak nie Pan robisz to można, a jak Pan robisz to nie można; Napisałem, że ja tego nie robię. To się nazywa siła wyższa. lub brak wyboru. A sprzedać... jak już napisałem - ja tego nie robię, więc nie mam i nie sprzedam. czysty absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.07.2014 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Tu może w końcu coś się dowiesz: https://drive.google.com/file/d/0B_xFvEGsr5gbQlFLYW5GbXJWVDQ/edit?usp=sharing Uwielbiam takie pseudonaukowe wypociny Izolacja podłogi pod częścią dzienną 25cm pod nocną 35cm ... budowa jest droższa o36%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Tu może w końcu coś się dowiesz: https://drive.google.com/file/d/0B_xFvEGsr5gbQlFLYW5GbXJWVDQ/edit?usp=sharing kszhu, to jest j-j Ja polecam: http://www.cep-warsaw.com/fileadmin/common/PDF/Konferenzpresent/Energieeffizienz/12.00_Cezary_Sankowski_small.pdf od strony nr 20 jest opis pasywnej parterówki wraz z układem pomieszczeń. Na stronie 22 jest info jak zejść z 15kWh/m2/rok do ok. 8kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.07.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 grzewczo-chłodnicza płyta fundamentowa, 30 cm styrodur Dobre! Chłodna podłoga latem! Głowa rozbita, ręka złamana, tak jest śliska wilgoć na podłodze, a w głowę i tak ciepło. Takie "chłodzenie" ani komfortu nie zapewni, ani wody nie odprowadzi! Trochę praktyki, by się Panu Architektowi zdało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Do pomieszczenia nie pakujesz 1000m3/h a zaprojektować w suficie, ścianach czy podłodze kanały (nie koniecznie jeden) dla prędkości w kanale głównym 4-8 m/s a na odgałęzieniach 3-5 m/s nie jest żadnym problemem. Dzisiaj mam je zatopione w pianie w stropie, zmniejszają oczywiście grubość izolacji, nawet o 16cm ale dlatego, że jest w nich powietrze to nawet w czułej IR ich nie widać ani z góry ani z dołu. A potrafisz przedstawić konkretny model ppci kanałowej jaką chciałbyś zastosować ? Chodzi o cenę, parametry (prędkość nawiewu), SCOP, modulowanie i sterowanie. Wtedy będzie wiadomo o jakich przekrojch mówimy, o jakich wentylatorach w takim systemie ogrzewania, o ich sprężu i poborze energii. Póki co tanie ogrzewanie nadmuchowe to jest slogan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.07.2014 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 A potrafisz przedstawić konkretny model ppci kanałowej jaką chciałbyś zastosować ? Chodzi o cenę, parametry (prędkość nawiewu), SCOP, modulowanie i sterowanie. Wtedy będzie wiadomo o jakich przekrojch mówimy, o jakich wentylatorach w takim systemie ogrzewania, o ich sprężu i poborze energii. Póki co tanie ogrzewanie nadmuchowe to jest slogan. Ogrzewanie nadmuchowe to masakra, nie slogan. A zwłaszcza w domach izolowanych. Nikomu się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie potrafię dlatego nie drążę tematu choć do kolejnego domku pewnie się przyłożę, przynajmniej do samych kanałów. A same kanały to nie jest problem policzyć wiedząc jaką temp. dysponują PPCi na wyjściu i ile energii do domu trzeba tym powietrzem dostarczyć. Jeśli dobrze na szybko liczę to fi160 oznacza 200cm2 i aby nim przepchnąć 1000m3/h potrzeba prędkości 1,5m/s. Co to za prędkość? Żadna. Źle liczysz. Split działa jak dla mnie całkiem sprawnie i komfortowo. Dlaczego kanałowa miałaby działać gorzej? Ustawienie odp. poziomu nawiewu na pomieszczenie załatwia sprawę na wieki. No to jak w końcu działa ogrzewanie nadmuchowe kanałówką ? Modulujesz prędkością czy temperaturą na wymienniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) A jak to liczysz? 1000m3/h przez kanał fi160 można policzyć np. tak: 1000/3600 = 0,278 [m3/s] / 0,02 [m2] (pow. przekroju rury) = 13,8m/s A jak działa kanałówka to nie wiem ale znane mi splity modulowały prędkość i temp. a nawet on/off. Nie wiem jak to jest w takich systemach. TB mówi o prędkości powietrza, ty mówisz o temperaturze. Nie wnikałem w ogrzewanie nadmuchowe pompą ciepła. Nie wiem jak dobiera się szerokość kanałów, moc wentylatora w takim układzie, sterowanie ... Edytowane 23 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 kszhu, a może jednak coś takiego?:http://www.pro-vent.pl/rekuperatory-mistral-max,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.07.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 kszhu, a może jednak coś takiego?: http://www.pro-vent.pl/rekuperatory-mistral-max,0.htmlPerpetuum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie lubię tej f-my;) Cena zabija Ale w końcu to perpetum mobile. Musi kosztować. A z liczeniem faktycznie pomyłka o rząd wielkości. Choć do tych 8m/s max nie wiele brakuje, wystarczy dwa kanały fi160. A dlaczego 8m/s a nie 4m/s ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) ... A dlaczego 8m/s a nie 4m/s ? a dlaczego 4m/s, a nie 2m/s? w końcu co to za różnica: jeden kanał fi160, czy dwa kanały fi160, czy 4 kanały fi 160 ... ale jaja :lol2: i jajcarz Edytowane 23 Lipca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 1000m3/h przez kanał fi160 można policzyć np. tak: 1000/3600 = 0,278 [m3/s] / 0,02 [m2] (pow. przekroju rury) = 13,8m/s ...TB mówi o prędkości powietrza, ... do obliczeń uwzględnic trzeba to co TB mówi: nie stosować kanałów gładkich, bo powietrze się klei do ścianki i popieprza wolniej, w środku zapieprza szybciej i dudni, czyli trzeba dac kanał większej średnicy coby zwolniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.07.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 To i dlatego podałem:) Przecież Kamil narzeka, że nigdzie nie może niczego o jego domu się dowiedzieć. dzięki za link. z tego co tam podaje to nie chce mi się wierzyć że osiągnął dom pasywny. ale skoro tak ma to nie będę tego kwestionować bo nie widzę takiej potrzeby. przy parterówkach nie brałem jeszcze pod uwagę to że strych może być traktowany trochę jak bufor i przez to będą mniejsze straty przez sufit ocieplony a to też ma znaczenie. tylko obliczenia i założenia co do zwrotu mnie niepokoją. wydają się naciągane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 do obliczeń uwzględnic trzeba to co TB mówi: nie stosować kanałów gładkich, bo powietrze się klei do ścianki i popieprza wolniej, w środku zapieprza szybciej i dudni, czyli trzeba dac kanał większej średnicy coby zwolniło Stąd właśnie te max 4m/s a nie jak pisze kszhu - 8m/s. Ale można i 2m/s, będzie ciszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Stąd właśnie te max 4m/s a nie jak pisze kszhu - 8m/s. Ale można i 2m/s, będzie ciszej Dokładnie A i dodatkowy kanał fi160 czy trzy i ich ukrycie, to przecież koszt 0,00NIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.07.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 do obliczeń uwzględnic trzeba to co TB mówi: nie stosować kanałów gładkich, bo powietrze się klei do ścianki i popieprza wolniej, w środku zapieprza szybciej i dudni, czyli trzeba dac kanał większej średnicy coby zwolniło Niestety niewiele zrozumiałeś z tych wielkich idei misia. Powietrze klei się do ściany kanału dużego. Musi też przemieszczać się wystarczająco wolno. Zmniejszenie średnicy i wzrost prędkości powoduje, że przepływ jest laminarny. To wprawdzie dokładnie odwrotnie niż piszą w książkach ale kto by wierzył ciepłownikom. Liczbę Reynoldsa wymyślili wrogowie misia. Chcieli mu zrobić na złość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Niestety niewiele zrozumiałeś z tych wielkich idei misia. Powietrze klei się do ściany kanału dużego. Musi też przemieszczać się wystarczająco wolno. Zmniejszenie średnicy i wzrost prędkości powoduje, że przepływ jest laminarny. To wprawdzie dokładnie odwrotnie niż piszą w książkach ale kto by wierzył ciepłownikom. Liczbę Reynoldsa wymyślili wrogowie misia. Chcieli mu zrobić na złość. qrfa, to jest tak popieprzone, że gdzieś mi się musiało coś przykleić i ... i dupa, nie zauważyłem jak środkiem gwizdnęło, tylko zadudniło ... nie no zaraz zaraz, to mówisz, że im większa średnica kanału i wolniej powietrze leci to tym bardziej dudni??? no to nie potrafię sobie wyobrazić ani tym bardziej policzyć średnicy kanału co wywołuje grzmoty podczas burzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.07.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) ... nie no zaraz zaraz, to mówisz, że im większa średnica kanału i wolniej powietrze leci to tym bardziej dudni??? ...Nie ja mówię tylko misiu. jest to wg niego powód dlaczego nie powinno się stosować metalowych kanałów o dużych średnicach. Może wytłumaczeniem jest fakt, że wg misia powietrze ma napięcie powierzchniowe. Fakt, że takiej powierzchni nigdzie, w warunkach ziemskich powietrze nie ma jakoś mu nie przeszkadza. Jest to cecha cieczy, nie płynów. Wszystko się misiowi miesza. Edytowane 23 Lipca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.07.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 . Jest to cecha cieczy, nie płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts