Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 No tak masz racje, zapomnialem o tym. Opaska jest w PN od początku lat 90-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Znowu unikasz celowo odpowiedzi bo nic nie potrafisz zaproponować. Co to dla ciebie konkretnie oznacza? Tutaj są inwestorzy, co mają zainstalować do ogrzewania? Przeczytaj co pisze Kamil, co jemu zaproponujesz konkretnie? Swój slogan wydrukowany i powywieszany w każdym pomieszczeniu?Jakiej odpowiedzi unikam? O czym ty znowu piszesz? Przeczytaj sobie co pisałem wcześniej. Nie jest łatwo znaleźć system ogrzewania który będzie odpowiedni dla domu z tak małym zapotrzebowaniem. Znalazłem również projekt dogrzewania takiego domu piecem na drewno co wydaje się dosyć absurdalne ale jak się poczyta to okazuje się w miarę sensowne. Nie twierdzę, że mam na to patent, dlatego podaję przykłady rozwiązań. Nie są takim rozwiązaniem kable w wersji Brzęczkowskiego plus PC, by "precyzyjnie" ogrzewać. To głupota świadcząca o infantylizmie i niewiedzy autora. Głupota którą ty popierasz. Jedna rzecz jest oczywista. Zapotrzebowanie domu pasywnego nie przekracza 10W/m2. Do tego trzeba dobrać system grzewczy. Możliwości jest kilka ale najgłupszym pomysłem jest przewymiarowanie takiego systemu "na wszelki wypadek". System grzewczy w domu pasywnym już jest "na wszelki wypadek". Z założenia, nie powinno tam go być. Edytowane 30 Lipca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 perm, większość ludzi pisząc dom pasywny ma na myśli zapotrzebowanie 15kWh/m2/rok. Ty piszesz o obciążeniu 10W/m2, co jest znacznie trudniejszym do osiągnięcia. W takim domu rzeczywiście wystarczy farelka w kanale nawiewnym wentylacji. I również kszhu ma rację, że w takim domu nie ma sensu różnicować ogrzewania na centralne i niecentralne, bo różnica temperatur między pomieszczeniami jest nie do wyczucia.Zwrócę uwagę jeszcze na fakt, że te 10W/m2 jest liczone dla temp. -18oC. Jeśli przez tydzień - dwa będzie ostra zima z temperaturami poniżej -20oC to tej mocy zabraknie. Stąd te kable o których pisze kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.07.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pokaż choć jeden przypadek z ostatnich 20-tu lat ,gdzie przez tydzień było -20oC w dzień i w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Przypomnij kiedy w Polsce mieliśmy zimę z temperaturami średniodobowymi -20C przez 2 tygodnie ??Nawet jak w nocy masz przez kilka h -20C to w dzień masz wyżej, poza tym raczej jest wtedy słonecznie i pojawią się jakieś zyski słoneczne. To trochę tak jakbyś woził w aucie oprócz dojazdówki pełnowymiarowe koło - bo jak mi dwie opony strzelą to co ja zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Sorki nydar nie zauważyłem i napisaliśmy symultanicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pokaż choć jeden przypadek z ostatnich 20-tu lat ,gdzie przez tydzień było -20oC w dzień i w nocy. Zima 95-96 - woda zamarzła mi w rurce 1.2 m pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 I to Panie TB jest dowód że przez 7 dni było w dzień i w nocy -20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 perm, większość ludzi pisząc dom pasywny ma na myśli zapotrzebowanie 15kWh/m2/rok. Ty piszesz o obciążeniu 10W/m2, co jest znacznie trudniejszym do osiągnięcia. W takim domu rzeczywiście wystarczy farelka w kanale nawiewnym wentylacji. I również kszhu ma rację, że w takim domu nie ma sensu różnicować ogrzewania na centralne i niecentralne, bo różnica temperatur między pomieszczeniami jest nie do wyczucia. Zwrócę uwagę jeszcze na fakt, że te 10W/m2 jest liczone dla temp. -18oC. Jeśli przez tydzień - dwa będzie ostra zima z temperaturami poniżej -20oC to tej mocy zabraknie. Stąd te kable o których pisze kszhu.Maksymalne zapotrzebowanie na moc grzewczą 10W/m2 jest warunkiem by dom został uznany za pasywny. Dom z Darmstadt miał zmierzone zapotrzebowanie na poziomie 8W/m2 przy - 14. Nawet gdyby przy - 20 było potrzebne 12W/m2 to jest to wartość z którą bez problemu poradzi sobie każdy system grzewczy. 1,2kW dla domu 100 m2 to żaden problem, niezależnie od tego czym chcesz dogrzewać. Kable mają te wartości grubo na wyrost. Kompensuje to ich niska cena ale jeszcze raz; w pasywniaku ogrzewanie to system awaryjny, stosowany kilka razy w roku. Nie neguję kabli ale cała moja krytyka tyczy się systemu misia. Te 100w/m2 plus PC kanałowa to po prostu idiotyzm. Niezłym pomysłem jest np ten mistral max. 19 tyś za reku i ogrzewanie/chłodzenie to 16 tyś taniej niż system misia. Można też coś innego. Pomysłów jest kilka, każdy ma wady i zalety ale wszystkie uwzględniają te bardzo małe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania. Pomysł Brzęczkowskiego nie. Wymyślił bzdurę i jej broni. Czemu broni tego również kszhu, nie mogę pojąć. Chyba tylko z przekory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pokaż choć jeden przypadek z ostatnich 20-tu lat ,gdzie przez tydzień było -20oC w dzień i w nocy. W 2012 na początku lutego było mroźno przez 2 tygodnie. Ale fakt, nie było to -20oC non stop: http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 No to w czym problem ? Na wszelki wypadek możesz schron też zbudować - pytanie brzmi - po co ?? W sytuacji awaryjnej przy dużych mrozach w pasywniaku włączysz zmywarkę, pralkę czy żona ciasto upiecze lub dwa, dzieciaki odpalą kompa i konsolę i wyrównasz straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Niezłym pomysłem jest np ten mistral max. 19 tyś za reku i ogrzewanie/chłodzenie to 16 tyś taniej niż system misia. Problem z tym urządzeniem jest taki, że im zimniej tym więcej musisz wentylować, czyli odwrotnie niż być powinno. Ja jednak nie uważam żeby łączyć wentylację z ogrzewaniem. Wole zrobić sobie reku osobno i zastosować splita per pokój. Znalazłem samsungi w paczkach po 3szt. w promocyjnej cenie 1450zł netto/szt. http://www.klimatyzacja.pl/uploaded/Oferta-na-klimatyzatory-Samsung-serii-CLASSIC.jpg Tylko czy dadzą radę do tych -20oC ? Nawet niech to bedzie z COP=1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Abyś nie był zaskoczony najlepiej znajdź kogoś kto ma ten lub podobny model i używa jakiś czas , bo nawet dokładne obejrzenie w salonie nie zagwarantuje że będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Problem z tym urządzeniem jest taki, że im zimniej tym więcej musisz wentylować, czyli odwrotnie niż być powinno. Ja jednak nie uważam żeby łączyć wentylację z ogrzewaniem. Wole zrobić sobie reku osobno i zastosować splita per pokój. Znalazłem samsungi w paczkach po 3szt. w promocyjnej cenie 1450zł netto/szt. http://www.klimatyzacja.pl/uploaded/Oferta-na-klimatyzatory-Samsung-serii-CLASSIC.jpg Tylko czy dadzą radę do tych -20oC ? Nawet niech to bedzie z COP=1.No nie ma łatwych wyborów. Powinien jednak sprawdzić się przez większość czasu. Dom pasywny > 10W/m2. Pokój 15m2 potrzebuje 150W. Co ma nie dać rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Abyś nie był zaskoczony najlepiej znajdź kogoś kto ma ten lub podobny model i używa jakiś czas , bo nawet dokładne obejrzenie w salonie nie zagwarantuje że będziesz zadowolony. Wiem, niestety ktoś musi to kupić i sprawdzić na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Wiem, niestety ktoś musi to kupić i sprawdzić na własnej skórze. Ja tak robię, dlatego nie miewam wpadek. Ale może każdy musi indywidualnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.07.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 to może lepiej kupić sobie grzejnik elektryczny za 100zł i włączać go na 5min 3 razy dziennie. taniej się chyba nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.07.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Najpierw zrób dom o obciążeniu 10W, wtedy będziesz grzał nawet zmywarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.07.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Zima 95-96 - woda zamarzła mi w rurce 1.2 m pod ziemią. Przez ostatnie 10-ęć lat w W-wie nie spadła temp. gruntu na -50cm poniżej 0oC. Pan przecież straszy ,że klimat się ociepla ,i tym tłumaczy potrzebę sztucznego chłodzenia domów. Proszę być konsekwentnym w tym straszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts