Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 zaciekawiłeś mnie z stwierdzeniem że za 10k zrobisz instalacje w domu Można Szanowny Panie Kamilu. Wentylacja - Luna z kanałami 3000zł Ogrzewanie - podłogi kabel 3000W z termostatem 1100zł CWU zasobnik z ppc 80 l 2500zł Chłodzenie - klimatyzator LG 3500 zł zabudowany z dodatkowym wentylatorem i kanałami do rozprowadzenia po domu. Razem dokładnie 10 000zł . Wszystko będzie działało, tylko komfort nie ten i różnie bywa z awaryjnością takich urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.08.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 nie może być i tyle. ciężko z szczelnością i komin to duży mostek cieplny. aby mieć kominek w takim domu to musiałbyś dać pewnie z 50cm styro na ściany, 1m w dach i też z 50cm w podłogę czyli postarać się zejść z zapotrzebowaniem do jak najmniejszej liczby i wtedy dając kominek może byś się załapał w widełkach 15kWh/m2K zaciekawiłeś mnie z stwierdzeniem że za 10k zrobisz instalacje w domu pasywnym. rekuperacja w domu pasywnym kosztuje min 15k a jak mówisz o WW to to już nie jest dom pasywny. więc proszę o konkrety jak i co. Skoro twierdzisz,że nie może być bo ,,nie może być i tyle" to tkwij w tym przekonaniu . Ja uważam,że może być i tyle:D. Ale jak dasz komin systemowy zewnętrzny ,dasz kominek SZCZELNY i zasilisz go w powietrze z zewnątrz ,to nie widzę przeciwwskazań. Jak masz kaprys mieć ogród zimowy to od strony domu tylko szyba a załadunek kominka od ogrodu zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Skoro twierdzisz,że nie może być bo ,,nie może być i tyle" to tkwij w tym przekonaniu . Ja uważam,że może być i tyle:D. Ale jak dasz komin systemowy zewnętrzny ,dasz kominek SZCZELNY i zasilisz go w powietrze z zewnątrz ,to nie widzę przeciwwskazań. Jak masz kaprys mieć ogród zimowy to od strony domu tylko szyba a załadunek kominka od ogrodu zimowego. Mnie taka odpowiedź bardzo satysfakcjonuje. Dziękuję Panie nydar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 02.08.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Jeśli ten dom będzie pasywny to w swoim nie muszę planować ogrzewania ... Kupa mostków i błędów projektowych dyskryminują ten dom jako pasywny. Oprócz tego co napisał 1964as to do poprawy są: okno narożne w salonie, oddylatowanie garażu, likwidacją drzwi garaż - dom, izolacja między krokwiami zamiast podkrokwiowo albo jeszcze lepiej dołożyć do izolacji stropu. Wszystkie przegrody i detale mam lepiej rozwiązane w swoim obecnym projekcie. Polecam poczytać - link w stopce. Nie przesadzajmy nie jest tak źle, są natomiast rzeczy które można poprawić. Izolacja z tego co widzę jest między krokwiami i pod a później jeszcze strop. Pamiętaj też, że to szkielet, a samo drewno w pewnym stopniu też jest izolatorem. Narożne okna w pasywniakach też się pojawiają. Poza tym z pewnych detali nie warto rezygnować. Osobiście wole domy funkcjonalne i komfortowe niż na siłę pasywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.08.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 ,, a jak mówisz o WW to to już nie jest dom pasywny.,, Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.08.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Mnie taka odpowiedź bardzo satysfakcjonuje. Dziękuję Panie nydar. Zabrzmiało tajemniczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.08.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Zabrzmiało tajemniczo.I powiało grozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Zabrzmiało tajemniczo. Dlaczego? - spodziewałem się, że odpowie Pan : Ja uważam,że może być i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.08.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 jestem w stanie za 8-10 KPLN dla domu 140m2 wykonać instalację grzewczą ,wentylacyjną i klimatyzacyjną. Mówię o domu pasywnym. Dla domu o wyższym zużyciu tak niski koszt nie jest możliwy. o i to może być sedno tematu takiego jak ten. TB zakładaj nowy wątek bo ten przemieliłeś na marketingową, niestrawną papkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.08.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Nie przesadzajmy nie jest tak źle, są natomiast rzeczy które można poprawić. Izolacja z tego co widzę jest między krokwiami i pod a później jeszcze strop. Pamiętaj też, że to szkielet, a samo drewno w pewnym stopniu też jest izolatorem. Narożne okna w pasywniakach też się pojawiają. Poza tym z pewnych detali nie warto rezygnować. Osobiście wole domy funkcjonalne i komfortowe niż na siłę pasywne Ależ oczywiście, że nie jest źle. Ale jako wzór domu izolowanego to powinien mieć te błędy wyeliminowane. Nie żebym się czepiał, bo sam nie dążę na siłę do pasywniaka, ale to TB pisze o domach super pasywnych 10kWh/m2/rok o przegrodach 0,08, a ten oprócz dachu takiej U przegrody nie ma. Nawet U=0,1 może nie osiągnąć jeśli nie zastosuje się super ciepłej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 02.08.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) na razie nie zglebialem, ale jest u nas odpowiednik takiego fundamentu?: http://endeavourcentre.org/2013/10/making-a-rubble-trench-foundation/ Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez sailah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.08.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 na razie nie zglebialem, ale jest u nas odpowiednik takiego fundamentu?: http://endeavourcentre.org/2013/10/making-a-rubble-trench-foundation/ Pod drewniany szkielet domu czemu nie. Pod ściany murowane nie zaryzykowałbym. Ale pomysł ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.08.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Skoro twierdzisz,że nie może być bo ,,nie może być i tyle" to tkwij w tym przekonaniu . Ja uważam,że może być i tyle:D. Ale jak dasz komin systemowy zewnętrzny ,dasz kominek SZCZELNY i zasilisz go w powietrze z zewnątrz ,to nie widzę przeciwwskazań. Jak masz kaprys mieć ogród zimowy to od strony domu tylko szyba a załadunek kominka od ogrodu zimowego. powiem tak: komin w domu ma sens taki jak robienie parterówki jako pasywnej. nawet jak się uda to będą takie koszta że się nie opłaca. po to sie robi dom pasywny aby nie robić kominów. w ten sposób po jakiego ch...a chce się bawić w pasywność? na siłę chce się udowadniać że to ma sens? za każde pieniądze? ja chcę dom pasywny zbudować z niewiele większym wkładem co w dom energooszczędny a rozwiązania które chcesz dadzą dużą różnice w cenie. możesz energooszczędny zrobić za 300k a pasywny za 500k, jaki to ma do cholery sens? pakuje się w dom reku i nie robi kominów i dzięki temu koszty są niewiele większe. daje się więcej izolacji i nie robi CO. aby było taniej robi się dom piętrowy bo dwa razy tańszy dach i fundament a one są najdroższe przy budowie. więc przepis na to nie jest skomplikowany a każde odstępstwo równa się kosztami a przez to pasywność traci sens. pasywny domek musi przypominać kostkę bo jest najtańsza w budowie, inne formy (nie raz słyszałem że każdy domek może być pasywny), muszą mieć więcej izolacji więc będą dużo droższe. w takim wypadku to już nie da się mówić o domku tanim a to jeden z punktów tematu wątku. można sobie założyć watek dom pasywny za wszelką cenę i tam opisywać głupoty a nie w wątku tani i komfortowy. chyba to jest jakaś różnica. pewnie wielu jest takich co to czyta i może chcą się czegoś dowiedzieć a jak sobie to podliczą to wychodzi kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.08.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Można Szanowny Panie Kamilu. Wentylacja - Luna z kanałami 3000zł Ogrzewanie - podłogi kabel 3000W z termostatem 1100zł CWU zasobnik z ppc 80 l 2500zł Chłodzenie - klimatyzator LG 3500 zł zabudowany z dodatkowym wentylatorem i kanałami do rozprowadzenia po domu. Razem dokładnie 10 000zł . Wszystko będzie działało, tylko komfort nie ten i różnie bywa z awaryjnością takich urządzeń. ja jak dobrze liczę to 13k wychodzi ale jakoś to mało realne a bardziej na wyssane z palca mi wygląda. proszę o linki do stron z cenami że po tyle można kupić. do tego jeszcze dochodzi koszt instalacji bo pewnie jest potrzebny aby była gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Równo 10 000 - montaż... banalny, trudno brac firmę. - Ceny faktyczne z VAT 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.08.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Równo 10 000 - montaż... banalny, trudno brac firmę. - Ceny faktyczne z VAT 23% niech Pan nie liczy bo widzę że dwója z matmy była. ale po pierwsze proszę pokazać mi rekuperator o sprawności ponad 90% za 3k z kanałami, kable kosztują na pomieszczenie 15m2 jakieś 1,5k więc dla domu 150m2 mamy już wartość 15k i do tego sterowniki aby było komfortowo. w domu pasywnym 150m2 klimatyzator w użytku będzie bardzo drogi o ile wystarczy tylko jeden co wydaje mi się mało prawdopodobne. więc lepsze będzie gwc ale one nie są tanie. więc proszę aby Pan pierdół nie pisał że instalację w domu pasywnym za 10k można zrobić. jakby tak było to każdy by budował domy pasywne bo by się nie opłacało zwykłych robić. jakby tak było to każdy by tak projektował. za chwilę pewnie Pan napisze że nie projektują bo wszyscy to ciepłownicy i nie znają się na izolacji tylko Pan się zna na wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.08.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 powiem tak: komin w domu ma sens taki jak robienie parterówki jako pasywnej. nawet jak się uda to będą takie koszta że się nie opłaca. po to sie robi dom pasywny aby nie robić kominów. w ten sposób po jakiego ch...a chce się bawić w pasywność? na siłę chce się udowadniać że to ma sens? za każde pieniądze? ja chcę dom pasywny zbudować z niewiele większym wkładem co w dom energooszczędny a rozwiązania które chcesz dadzą dużą różnice w cenie. możesz energooszczędny zrobić za 300k a pasywny za 500k, jaki to ma do cholery sens? A co ma niby te 200k więcej w pasywnym kosztować ? aby było taniej robi się dom piętrowy bo dwa razy tańszy dach i fundament a one są najdroższe przy budowie. A strop, a schody ? Za darmo Ci to dadzą ? Poza tym robisz dom większy o powierzchnię schodów, więc w parterówce nie będzie wszystkiego 2x więcej. Kolejna sprawa to dach, jeśli dwuspadowy - to kolejne zabrane metry. NAstępna - izolacja podłogi. W parterówce z izolacją od środka zejdę z ceną poniżej twojego pietrowego z XPS'em. więc przepis na to nie jest skomplikowany a każde odstępstwo równa się kosztami a przez to pasywność traci sens. pasywny domek musi przypominać kostkę bo jest najtańsza w budowie, inne formy (nie raz słyszałem że każdy domek może być pasywny), muszą mieć więcej izolacji więc będą dużo droższe. w takim wypadku to już nie da się mówić o domku tanim a to jeden z punktów tematu wątku. można sobie założyć watek dom pasywny za wszelką cenę i tam opisywać głupoty a nie w wątku tani i komfortowy. chyba to jest jakaś różnica. pewnie wielu jest takich co to czyta i może chcą się czegoś dowiedzieć a jak sobie to podliczą to wychodzi kosmos. No to licz. Tylko zalicz tą matematykę, bo z takim liczeniem na maturę Cię nie wpuszczą niech Pan nie liczy bo widzę że dwója z matmy była. ale po pierwsze proszę pokazać mi rekuperator o sprawności ponad 90% za 3k z kanałami, wymiennik GS-k 35/450 za 620zł brutto, dwa wentylatory VENTS 160 po 300zł brutto szt. to masz 1200zl brutto. Z obudową i sterownikiem zmieścisz się w 2000zł brutto. kable kosztują na pomieszczenie 15m2 jakieś 1,5k więc dla domu 150m2 mamy już wartość 15k i do tego sterowniki aby było komfortowo. http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-mb-250w-25m-i4431282055.html + http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-do-kabla-grzejnego-i4439889715.html w domu pasywnym 150m2 klimatyzator w użytku będzie bardzo drogi o ile wystarczy tylko jeden co wydaje mi się mało prawdopodobne. więc lepsze będzie gwc ale one nie są tanie. więc proszę aby Pan pierdół nie pisał że instalację w domu pasywnym za 10k można zrobić. jakby tak było to każdy by budował domy pasywne bo by się nie opłacało zwykłych robić. jakby tak było to każdy by tak projektował. za chwilę pewnie Pan napisze że nie projektują bo wszyscy to ciepłownicy i nie znają się na izolacji tylko Pan się zna na wszystkim. Jeśli weźmiesz klimę Samsunga za 2k to Ci całość wyjdzie na pozimie 8,5tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 niech Pan nie liczy bo widzę że dwója z matmy była. ale po pierwsze proszę pokazać mi rekuperator o sprawności ponad 90% za 3k z kanałami, kable kosztują na pomieszczenie 15m2 jakieś 1,5k więc dla domu 150m2 mamy już wartość 15k i do tego sterowniki aby było komfortowo. w domu pasywnym 150m2 klimatyzator w użytku będzie bardzo drogi o ile wystarczy tylko jeden co wydaje mi się mało prawdopodobne. więc lepsze będzie gwc ale one nie są tanie. więc proszę aby Pan pierdół nie pisał że instalację w domu pasywnym za 10k można zrobić. jakby tak było to każdy by budował domy pasywne bo by się nie opłacało zwykłych robić. jakby tak było to każdy by tak projektował. za chwilę pewnie Pan napisze że nie projektują bo wszyscy to ciepłownicy i nie znają się na izolacji tylko Pan się zna na wszystkim. Pan raczy odwracac kota ogonem. Ja radzę zrobic dobrze. Wykazałem tylko, że można tanio. A za 8-10 kafli robi Szanowny nydar. Pan nie czyta a się czepia . A suma 3000 +2500+1100+3500 = 10 000. Ja daję cichszy reku, kable w każdym pomieszczeniu z termostatem, lepszą kanałówkę i większą termę z lepszą pompą... i sprawdza to się najlepiej ze wszystkich kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Wymiana kabla w wylewce to spore koszty. Ryzyko przy żyle oporowej z miedzi jest ogromne. Radziłbym szwedzki khantal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 02.08.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 ... suma 3000 +2500+1100+3500 = 10 000. Panie Tomaszu chyba najwyższy czas wymienić baterie w kalkulatorze Kamil to samo co wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts