kolektor1 27.08.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 " Zmień na 20W i kawki się nie napijesz,no chyba że czajnik zaizolujesz Przeczytaj uważnie, była mowa o coraz to większej grzałce a nie o mniejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 ? Nie pojmuję o co chodzi. Wydawało mi się, że zgodziłeś się, że za duża akumulacja w domu jak w temacie nie jest korzystna. To tak jakby stary, poniemiecki blok, ze ścianami 60cm (sama cegła) zrobić pasywny izolując od zewnątrz i grzać mocą 10W/m2. Przecież tego nie ruszysz. A grzać w sposób ciągły, mimo zysków słonecznych to przeczy idei pasywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.08.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak nie ma? A np. Barth3z to co robi? a co robi...? ja jak na razie nie widzę żadnej chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 To mi trochę przypomina zabawę w głuchy telefon. Całkiem przekręciłeś znaczenie. Nic nie przekręciłem. Morał ten sam - TB bzdury pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 a co robi...? ja jak na razie nie widzę żadnej chałupy ... bo robi, a nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 ...czajnik jest nieizolowany.... to jest sprzeczność, nie może być nieizolowany, skorojest ogrzewany kablem-grzałką To definicja TB - bezpośrednie grzanie prądem tylko w izolowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Da się policzyć. Wychładzanie domu zależy od pojemności cieplnej matariałów z jakich został zbudowany i jakości izolacji. planujemy dom pasywny z BK więc izolacji tez dużo. patrząc na to ze przy liczeniu współczynnika AV bierze się kubaturę licząc po obwodzie zewnętrznym powierzchni ogrzewanej to można wnioskować że grzeje się powietrze, ściany zewnętrzne, strop i podłogę więc przegrody też pochłaniają tą temperaturę bo to jest normalne. wiadomo też że ważna jest temperatura powierzchni przegrody. ona jest też inna dla różnych temperatur zewnętrznych. krótko mówiąc jeżeli spada temperatura powietrza to też spadnie temperatura ścian i to będzie działać w druga stronę czyli jak obniżymy temperaturę ścian to obniżymy temperaturę powietrza. tak mi się przypomniało że ktoś kiedyś pisał o chłodzeniu domu przez chłodzenie ścian. ale jak policzyć w jakim tempie dom się wychłodzi? najłatwiej jest to sprawdzić fizycznie czyli zbudować i w pochmurny śnieżny dzień wyłączyć ogrzewanie. najlepiej wtedy byłoby mieć termometry pod kompa podpięte aby to monitorował i sprawdzał zależności ale mamy XXIw. i chyba ktoś to już sprawdzał. tzn w niemczech sprawdzali dla -14st a w polsce ktoś to sprawdzał dla -20st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 .... kamil naprawdę powstrzymaj się na moment od tych teoryj i ogarnij się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.08.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Nic nie przekręciłem. Morał ten sam - TB bzdury pisze. No patrz a Kszhu pisze, że się czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.08.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 ... W czajniku elektrycznym podaje się dużą moc ze względu na słabą izolację czajnika i potrzebę szybkiego podgrzania wody. TB proponuję dużą moc do domu dobrze izolowanego. Do doopy przykład.. .... Już było - czajniki są i zawsze będą izolowane - to wynika z definicji TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.08.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Pewnej masy nie idzie rozsądnie zagrzać więc nie ma co wymyślać głupot ani o zerowej akumulacji ani o nieograniczonej. Jej ma być tyle aby przyjąć wszystkie zyski lub przetrwać bez grzania drogą taryfę - do tego są nawet wykresy ile dokładnie tej akumulacji ma być. I całą tą dyskusję na tym nalezało by skończyc, dla każdego budynku jak w temacie akumulacja musi być prawidłowo dobrana, dla utrzymania komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.08.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) A napisałeś coś kiedyś w tym temacie do rzeczy poza wytykaniem TB? Według Ciebie nie. Ale głupoty T.B. Tobie pasują a mnie nie. Przypominam o Nydarze!!! Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.08.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 kamil naprawdę powstrzymaj się na moment od tych teoryj i ogarnij się lepsze to niż wieczne kłótnie co było pierwsze: kura czy jajko bo wokół tylko tego wiecznie są kłótnie. jak da się to policzyć to łatwo przewidzieć jakie ogrzewanie ma sens w domu pasywnym i czy lepsze są ściany masywne o dużej akumulacji czy mniej masywne o mniejszej akumulacji. ale skoro mnie hamujesz to pewnie to takie proste nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.08.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Według Ciebie nie. Ale głupoty T.B. Tobie pasują a mnie nie. Przypominam o Nydarze!!! E nie przesadzaj. To są objawy szorstkiej coś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.08.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Skoro kszhu mówi ,że są wykresy na optymalną akumulację, to ja stawiam na 1500kg/m2 w fundamencie grzewczym . No bo jak w ścianach zewnętrznych nie , w wewnętrznych to tak nie do końca wykorzystane,sufit odpada,zwłaszcza przy oszczędnej WW,to zostaje tylko najefektywniejsze miejsce pod nogami.Skąd te 1500kg/m2? Stąd ,że taka masa w domu pasywnym w ekstremalnych warunkach ,bez ogrzewania,pozwoli na obniżenie temp. w domu o 1oC/dobę.No i koszt. Nie musi być masa akumulacyjna w grubych ścianach ,bo one kosztują,a ze względów konstrukcyjnych wystarczają cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.08.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Skoro kszhu mówi ,że są wykresy na optymalną akumulację, to ja stawiam na 1500kg/m2 w fundamencie grzewczym . No bo jak w ścianach zewnętrznych nie , w wewnętrznych to tak nie do końca wykorzystane,sufit odpada,zwłaszcza przy oszczędnej WW,to zostaje tylko najefektywniejsze miejsce pod nogami. Skąd te 1500kg/m2? Stąd ,że taka masa w domu pasywnym w ekstremalnych warunkach ,bez ogrzewania,pozwoli na obniżenie temp. w domu o 1oC/dobę. No i koszt. Nie musi być masa akumulacyjna w grubych ścianach ,bo one kosztują,a ze względów konstrukcyjnych wystarczają cienkie. OK. Spadła nam temperatura o ten 1oC o którym piszesz. Chciałbym podnieść z powrotem temp. w domu o ten 1oC. Ile czasu mi to zajmie w domu pasywnym 100m2 z podłogą jaką podajesz i ogrzewaniem 10W/m2. Przyjmijmy, że na zewn. jest -10oC i dom traci 800W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.08.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 OK. Spadła nam temperatura o ten 1oC o którym piszesz. Chciałbym podnieść z powrotem temp. w domu o ten 1oC. Ile czasu mi to zajmie w domu pasywnym 100m2 z podłogą jaką podajesz i ogrzewaniem 10W/m2. Przyjmijmy, że na zewn. jest -10oC i dom traci 800W. a dlaczego spadła...? a dlaczego trzeba podnieść...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.08.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Mnie w to nie wrabiaj może. 1,5t/m2 to głębokość do 70cm (dla m3 betonu czy ubitego piachu 2,2t). Aktywne z tego będzie 10cm bo głębiej coś rozgrzać/schłodzić to tygodnie. Bzdura zatem i wyrzucanie pieniędzy. ,,Jej ma być tyle aby przyjąć wszystkie zyski lub przetrwać bez grzania drogą taryfę - do tego są nawet wykresy ile dokładnie tej akumulacji ma być." 1,5t/m2 to tylko 0,36kWh/1oC .O jakich tygodniach piszesz . Normalne domy ważą kilkaset ton . O czym piszesz?. Najkorzystniejsze miejsce dla dużej masy akumulacyjnej jest pod nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.08.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 OK. Spadła nam temperatura o ten 1oC o którym piszesz. Chciałbym podnieść z powrotem temp. w domu o ten 1oC. Ile czasu mi to zajmie w domu pasywnym 100m2 z podłogą jaką podajesz i ogrzewaniem 10W/m2. Przyjmijmy, że na zewn. jest -10oC i dom traci 800W. Temperatura w domu ma być stała na poziomie komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.08.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Bo były straty a B. nie grzał bo nie miał ochoty. Przeczytaj swoje pierwsze pytanie - bo spadła. aaa... to on buduje chałupę w której trzeba latać i coś włączać aby było ciepło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts