Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wstępnie wybraliśmy projekt Amelia. Przeszukałem troszke forum ale nie trafiłem na nikogo kto buduje wg tego projektu.

image_rzut (1).jpgimage_proj_amelia.jpgimage_proj2_amelia.jpgimage_rzut.jpg

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-amelia.php#rzuty_opis

Mam kilka pytań by rozwiązać wątpliwości.

1) chciałbym zlikwidować balkony (mostki)- (czy to duża oszczędność pieniędzy ? ) Tylny balkon to też strop salonu i nie wiem czy skracać salon czy wydłużać dom żeby elewacja doszła do końca salonu? duże koszty architektoniczne ?

2) likwidacja wiatrołapu szklanego = dzwi równo z elewacją a nie wysunięte

3) likwidacja pomieszczenia obok wc i szersze wc + szersze schody (mozliwe ze zamiana z betonowych na jakiąś konstrukcje ze stopniami)

4) na piętrze likwidacja łazienki w sypialni i powiększenie garderoby .

5) zamiana miejscami - sypialnia na północ a pokoje na południe ?

Dom byłby budowany na wąskiej działce w odbiciu lustrzanym z oknami na zachód.

Jeśli ktoś buduje lub ma w planach prosze o informacje o kosztach i zmianach. Chętnie poczytam co i jak.

Edytowane przez MrQba

1. likwidacja różnicy poziomów - schodów w salonie

2. gabinet jest bardzo malutki - na pewno jest potrzebny?

3. Nie rób tarasu i podestu na froncie wylewanych z betonu

4. Okna na bocznej ścianie - dużo ich, a kazde kosztuje. Lepiej jedno wieksze niż kilka małych.

Co do twoich uwag:

1. Balkon z tyłu mozna zamienic na zwykły płaski dach. Wówczas nie trzeba skracać salonu. Jeśli jednak zamierzasz skracać salon, to rozważyłabym zmianę położenia kominka, bo utrudni zaaranżowanie salonu.

Może koza z rurą kwasówką wyrpowadzoną na ścianie bocznej? Albo kominek dwustronny zasłaniający salon od strony korytarza

Ogólnie projektant poszedł na łatwiznę projektując dwa kominy w tak małym domku.

2. Wiatrołap będzie bardzo malutki po likwidacji wykuszu. Wówczas zrezygnowałabym z drzwi w wiatrołapie a od frontu w przyszłosci dostawiła zewnętrzny szklany wiatrołap/ganek:

http://www.alumilex.pl/Image2/wiatr.jpg

Robienie drzwi i tak nie ma sensu, bo beda musiały być otwarte żeby się zmieśiły dwie osoby.

3. Zmiana ze schodami będzie wymagać przeprojektowania przez architekta. Łazienka wcale nie musi być większa, bo pod schodami jest zbyt nisko do sensowanego zagospodarowania.

4. Zmieni to układ okien na froncie.

Można zagospodarowac sobie tak:

http://images62.fotosik.pl/50/057f84fe74dd80cc.jpg

1. likwidacja różnicy poziomów - schodów w salonie -
ZROBIONE

2. gabinet jest bardzo malutki - na pewno jest potrzebny?

TAK - zostaje taki na moje biurko z komputerem.

3. Nie rób tarasu i podestu na froncie wylewanych z betonu -
CZEMU ? użytkownik Syberia też pyta:)

4. Okna na bocznej ścianie - dużo ich, a kazde kosztuje. Lepiej jedno wieksze niż kilka małych.

W kuchni zrobie jedno duże a dodatkowo duzy HS w salonie.

Wejscie do kotłowni przez gabinet. Sciana zostanie na dekoracje.

dol.jpg

Hej Elfir , dlaczego nie robić na froncie tarasu i podestów wylewanych z betonu ?

Bo po co?

Zalejesz betonem (a za darmo zbrojenia i betonu nie rozdają) i nic już nie będzie można zmienić. Lepiej polożyć sobie kostkę brukową na podsypce i w każdej chwili możesz sobie powiększyć, zmniejszyć, stopień przerobić na rampę (do wjechania wózkiem), dodać miejsce na rośliny, zlikwidowac miejsce na rośliny łuki przerobić na kąty i na odwrót.

W dodatku czym obłożyć beton? gresem? LOL

Edytowane przez Elfir

W tej chwili drzwi od toalety otwierają ci się na jadalnie i kuchnię - mało atrakcyjny widok. Dlatego wstawiłam na ich wysokosci ściankę przy kuchni.

Jak napisałam wcześniej - projekt "odwalony" przez architekta po najmniejszej linii oporu.

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir za zdjęcia z kostką. Pomysł jak najbardziej na tak.

Pytanie troszke ważniejsze. Czytam już sporo na temat ukierunkowania okien. Ten projekt ma okna salonu na pn-wsch lub pn-zach(lutro). Co lepsze ? Przegrzana kuchnia i salon do zachodu czy chłodny i mniej doświetlony od wschodu ? duże dwa okna HS pomogły by od wschodu. Taras chyba też lepiej mieć od wschodu ? Na plus od zachodu to to że lubie takie światło wpadające do salonu. Mam zgryza.

Edytowane przez MrQba

przy takiej szerokości możesz zrobić odstępstwo od przepisów i spróbowac lokować 1,5 m do granicy

Przy tej szerokości działi (poniżej 16m) 1,5m od granicy należy się bez odstępstwa, oczywiście ściana bez okien i w odpowiedniej odległości od budynków na sąsiedniej działce o ile się takie znajdują.

Dokładnie tak. Zacząłem przeglądać szersze projekty które można by upchać bliżej granicy. A co z oknami połaciowymi i granicą ? Może być ściana bez okien a połacie tak czy też ich nie może być. Oczywiście moge je dać na drugą strone ale pytam z ciekawości

Okna połaciowe liczą się jak zwykłe okna. Przy przysuwaniu się 1,5 m do granicy ważne jest co znajduje się na sąsiedniej działce. Od projektowanego budynku do budynków na sąsiedniej działce trzeba zachować min. 8 m. a przy drewnianym na sąsiedniej 12m. Jak się chce bliżej to musi być ściana oddzielenia pożarowego (wypuszczona ponad dach, brak okapu).

można szukac wąskiego pół-bliźniaka

Przykłady:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Zb7/a,s_pd,idp,17390.html

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Zula/a,s_pd,idp,13871.html

Ten ma idiotycznie zlokalizowany kominek, ale za to salon doświetlony od zachodu. Oczywiście bryła jest przestarzała, ale na tej podstawie można zrobić naprawdę fajny projekt indywidualny.

Za chwile pokaże jaki

O taki:

http://images64.fotosik.pl/98/c7beace745ddf9ee.jpg

A to są wąskie okna wysoko pod sufitem:

http://meowa.com/wp-content/uploads/2012/08/Texas-Hill-House-Horizontal-Window-762x1024.jpg

W ten sposób pomieszczenie jest doświetlone, a jednoczęsnie sąsiedzi nie zaglądają przez okna.

Przy działce 14 m i odległości od granicy 1,5 dom może miec max szerokość 8,5 m.

Maksymalna rozpiętość stropu Teriva to 7,5 m i w powyższym planie chyba tyle jest.

Edytowane przez Elfir