Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o weryfikację wyceny remontu

raistinc

Recommended Posts

Witajcie,

mam mieszkanie w stanie developerskim (posadzki betonowe, malowane ściany, drzwi itd.) i otrzymałem wycenę od developera na wykończenie łazienki + gres na przedpokój. Czy ktoś mógłby na nią zerknąć i doradzić mi w którym miejscu można powalczyć o obniżki, bo wydaje mi się że niektóre pozycje są mocno zawyżone.

Przedpokój - położenie gresu naturalnego 30x60, mało docinania, bez otworów - w sumie niecałe 8 m2 - cena 112 zł / m2 (w tym jest wszystko: położenie, klej, fuga, silikon itd., oraz pozostałe koszty).

Łazienka (4,5 m2): w sumie ~23 m2 kafli - podłoga 40x40, ściany 30x60.

Cena: 108 zł / m2 (w tym jest wszystko: położenie, klej, fuga, silikon itd., oraz pozostałe koszty).

Bez dekorów, mozaiki itd - prosto bez udziwnień. Dodatkowo kafle na geberit i wannę, bez półek i dodatkowego obudowywania czegokolwiek.

Ok. 10 otworów do wykonania.

Geberit:

montaż stelaża 660 zł (!)

montaż miski 155 zł

materiały hydrauliczne 90 zł

Wanna:

zabudowa karton-gips + podcięcie na nogi: 363 zł

montaż wanny: 205 zł

materiały hydrauliczne 90 zł

W sumie to są główne elementy które będą nam wykonywali - z innych zrezygnowaliśmy, bo możemy zrobić we własnym zakresie, a cena była powalająca (np. malowanie sufitu za 250 zł).

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam, Łukasz

[edit]

Wszystkie ceny są cenami brutto.

Edytowane przez raistinc

U mnie montaż geberita to 50 zł.

Zadzwoń do pierwszego lepszego płytkarza i zapytaj za ile kładzie płytki.

50 zł z obudowaniem płytą? Cena u pierwszego lepszego kafelkarza nie jest raczej miarodajna skoro dają ceny od 30 zł/m2... U mnie kłaść będzie deweloper i wykonanie będzie wymagane na tip-top, a jak nie to do poprawki, bo z ceny raczej bardzo dużo nie zejdą.