nnatasza 05.05.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Nie wiem z jakimi kosztami muszę się liczyć (jakieś namiary w okolicy Poznania ). Ile cm trzeba nasypać dobrej ziemi na dziłkę po budowie? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 05.05.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Pytałem w okolicach Piaseczna 300 zł za "Stara" ale ile to ton nie wiem i co oznacza dobra?w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 05.05.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Witam Ostatnio płaciłem 300 zł. za 20 ton przkompostowanej ziemii urodzajnej (około 12 m3). Najlepiej złapać okazje, że gdzieś coś budują i wywożą niepotrzebną ziemie. Na ale na to trzeba mieć czas w trakcie dnia i troche fuksa.Ziemia to generalnie nietania sprawa. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawul 05.05.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Ziemi z placu budowy nie polecałbym chociaż jest tania - dwa lata temu placilem 20 zł za wywrotkę.Opłacalo się kierowcy bo nie musiał daleko wozić. Ale mnie już nie bardzo:zawierała ogromną ilość kamieni i najprzróżniejszych śmieci. Wykorzystalem ją do wyrównania terenu i utwardzenia podjazdów. Wczoraj przywieżli mi dobrą ziemię z wykopów na łąkach. Cena dość przyzwoita- 15 i 20zł za tonę (w tej za 15 jest trochę trawy)PozdrawiamP.S. Mieszkam w Bełchatowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffi 06.05.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Ja placilam tydzien temu 220 zl za auto z 5 kubikami czarnej. Ziemia ladna ale w niej sporo śmieci i trzaba było wybierać. Starczyło na jakies 4 ary pod trawke , grubosc okolo 5 cm.Muffi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.05.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Ceny z grubsza te same. A właściwie nie - za kamaza płaciliśmy 160,- zł Pod trawę powninno się dawać około 10 cm (więcej nie warto bo system korzeniowy trawy głębiej nie sięga, mniej jak 5cm nie warto bo trawa głupia nie jest i nabrać się nie da ), a więc kubik starcza na 10 m2, 1 ar=10 kubików. Na większą wywrotkę (kamaz) włazi 10-15 kubików ziemi. Możesz więc liczyć 2 wywrotki na 3 ary lub (oszczędniej) na 4 ary. Pod krzewy i drzewa trzeba wykopać dołek. Najlepiej wielkości korony przyszłego krzaku/drzewa. Ale to na ogół mało realne Na krzak trzeba liczyć taczke ziemi, a na drzewko 1-2 taczki (tzn - tyle trzeba wykopać piachu i zasypać żyzną ziemią). U nas na ca 10 arów (kl.VI - piach) poszło 7 kamazów czarnoziemu (nnnooo jeszcze jedna kupka została ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.05.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 dzisiaj przywieźli mi 5 Steierów ziemi po 140 zł za wywrotkę, nie wiem ile wchodzi na tego Steiera, ale taką kupkę Star musiałby chyba kilka razy wozić ! Niedaleko budują nową nitkę drogi i ściągają humus z pola. Wczoraj ( piątek ) załatwiłem po 100 zł, dzisiaj mieli wozić Nie wiedziałem, że w sobotę ziemia jest droższa bo jak przyjechałem "dobić targu" była już po 140 zł Ale cóż ... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 14.05.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Brałem z Gruszczyna po 30zł za metr sześcienny z przywozem,dowóz nz skraj Puszczy Zielonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 29.05.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witam,w okolicy mają modernizować drogę i dostałem propozycję kupna ziemii z wykopów (wierzchniej warstwy). Ile może kosztować wywrotka takiego towaru?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 31.05.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 podciągam temat, ile obecnie trzeba zapłacić za tonę czarnoziemu (ile to m3)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Ceny nie wzrosły znacząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 31.05.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Z reguły nie kupuje się "czarnoziemu" (to rodzaj gleby powstaej na lessach) tylko wierzchnią warstwe gleby - humus. Waga m3 zależy od zawartości próchnicy (lekka, porowata), piasku i gliny (tzw. części spławialnych - ciężkich). Łatwiej kupować na m3 gdyż łatwiej z tego obliczyć na jaką powierzchnię ogrodu starczy m3 ziemi przy zadanej grubości warstwy Standardowy "kamaz" (wywrotka) przywiezie ok. 10,5 m3. W okolicach Krakowa taka wywrotka wraz z transportem (do 30 km) to koszt ok. 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 01.06.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Ziemie najlepiej kupować na m3, bo tona tonie nie równa - można tonaż "nakręcić" lejąc wodę w ziemię.Na małe wywrotki (np. Star) wchodzi 3-4 m3, na większe (Kamaz, Tatra, Mercedes ... itp) wchodzi 6-10m3 - zależnie jak wyspawana jest "skrzynia = paka". Największe tzw. "lory" mają do 30m3. Popatrz w internecie , np na ale-drogo jakie pojemności mają poszczególne typy wywrotek. Jak masz podmokłą działkę wskazany napęd wywrotki 4x4.Cena ziemi zależy od regionu, podaży i popytu, odległości do klienta. Najdrożej zapłacimy z ogłoszenia ok. 300-500 zł/wywrotka duża. Najtaniej łapiąc" okazję w trakcie robót ziemnych (budynki, drogi). Ale to wymaga sprytu, szczęścia ... lokalizacji.Najkorzystniej kupowałem ziemie z łąk i "bagienek" w trakcie zimowej budowy drogi - nawet po 30-50 zł/wywrotka10m3. Za piasek i żwirek ( bardzo uboga) z wykopów 10-15 zł/wywrotka duża. Ale to były okazje! W sumie byłem klientem na ?00 wywrotek. Tzw. "czarnoziem" to z reguły "czarna ziemia" - nie jest to podłoże optymalne, czasami jest zbyt zwięzłe, bo ma dużo części ilastych (mazistych). Na założenie trawnika wystarczają zwykłe ziemie orne, polne, łąkowe, działkowe itp.Ważne co masz w tej chwili na działce, jakie jest podłoże i jakie panują warunki wodne. Jak jest wilgotno nie kupuj zbyt ilastej ziemi, porządana bardziej piaszczysta.Grubość pod ogród: 10 cm mniej żyznej + 10 cm żyznej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 01.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) My ziemię polecaną przez Mymyk kupowaliśmy za 350 zł. Okolice Torunia. Na jakieś 700 mkw potrzebowaliśmy ok. 25 wywrotek. Układaliśmy najpierw 15 cm gliny z ziemią, którą mieliśmy ze stawu, który kopał mój tata, a potem 15-20 cm ziemii. Wszystko to było układane na piachu. Teraz i trawa i rośliny rosną nam bardzo ładnie. Wcześniej była tylko warstwa tej ziemii od taty, ale rosło kiepsko i musieliśy przerabiać. Generalnie, ogródek to droga inwestycja. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez agnieszkakusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.06.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Potrzebujez podnieść teren ?Bo jeśli nie to z dużą dozą prawdopodobieństwa uda się obecną ziemię przywrócić do porządku. Przekopać z kompostem ... lub inną zieleniną.Koszty zwiżane z ziemią lepiej przeznaczyć na wyposażenie ogrodu.Wybrać kamienie itp z z ziemi. Przekopać (np. glebogryzarką), posiać trawę i będzie OK. JEśli gleba słaba to wprowadzić dzdzownice ewentualnie nawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 01.06.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 dzieki za odpowiedzi, tak jak sugerujecie bedziemy kupować ziemię na m3,nie na tonyco do jakości ziemi, mamy na całej działce fatalną glinę, gdy przemoknie robi się z niej gęste grzezawisko, a gdy wyschnie jest twardsza niż betontakze na pewno nie ma sensu na niej "robić" ogrodujaka warstwa czarne ziemi będzie wystarczająca pod trawnik z rolki? 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 01.06.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 pytałam w innym miejscu ,ale bez odpowiedzi, poradzcie jaki kamień najlepiej zastosować na opaskę wokół domu(jest podbetonowana, pod spodem jest właściwa opaska drenazowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 01.06.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Jak potrzebujecie ziemię czarną tłustą do mieszania z piaskami to proszę : Pod tym linkiem zdjęcia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?145665 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.06.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Cieżko radzić na odległość. Ale jeśli trawa jest z rolki to trochę już tej ziemi bedzie. Czy w okolicy na tej ziemi nie rosną rośliny ? Podpytaj tych co bedą ci przywozić trawę. Może oni mogą ci przywieżć ziemię lub zaproponują inne rozwiązanie (poprosić sąsiadów o skoszoną trawę i wymieszać ją z gliną glebogryzarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.06.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 dzieki za odpowiedzi, tak jak sugerujecie bedziemy kupować ziemię na m3,nie na tony co do jakości ziemi, mamy na całej działce fatalną glinę, gdy przemoknie robi się z niej gęste grzezawisko, a gdy wyschnie jest twardsza niż beton takze na pewno nie ma sensu na niej "robić" ogrodu jaka warstwa czarne ziemi będzie wystarczająca pod trawnik z rolki? 10cm? Taką ziemię powinnaś wzbogacić piaskiem, który ją rozluźni i przyspieszy wsiąkanie wody po opadach. To jest ważniejsze nawet - w przypadku trawnika - niż dawanie ziemi czarnej Trawa "trawnikowa" korzeni się płytko - głowna masa korzeni znajduje się na głębokości 5 cm więc taka grubość "czarnej" ziemi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts