Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miał być Z7, ale...- Danuta.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie rozważaliśmy i doszliśmy do wniosku, że sypialnię przeniesiemy do tego pokoju przy wiatrołapie, będzie cieplej i rekuperator nie będzie dudnił nad głową, bo wejście do rekuperatora jest na tej ścianie gdzie teraz jest sypialnia. A z tego pokoju będzie wielkie przejście do salonu na 2metry szerokie i drzwi do niego nie będzie od strony haalu, tak więc o jakies 20cm poszerzymy pomieszczenia na tej drugiej ścianie gdzie jest łazienka, WC i gospodarczy tak więc haal zmniejszy się o te 20cm, a salon bedziemy mieli ogromnasty. Goście jak przyjadą to mamy takie osobne teraz miejsce gdzie możemy spać i w ogóle wszystko, tak, że w domu nie potrzebujemy dla gości miejsca, a jak by trafili do nas zimą to nawet na kanapie w salonie mogą się przespać. :) Mniejszego haalu ja już nie chcę, ponieważ nie lubię dostawać drzwiami, a tak było w sanatorium gdzie haal był na metr szeroki i trzeba było uważać i z rękami wyciągnietymi do przodu chodzić. :lol2:

A co tyczy przestawienia całej ściany nośnej to nie ma opcji bo projekt juz przeszedł zatwierdzenie PNB i nie mamy zamiaru znów zmieniać nic tak, aby nie dopłać za zmiany w projekcie, bo wtedy by strop też trzeba było zmieniać, bo belki sa zaprojektowane na odległość ścian nośnych. :) A jeszcze chcemy obniżyć sufity trochę o jakieś 10cm bo w projekcie jest na 270cm i strop na 24cm a to trochę mało ocieplenia skoro i tak ciepło górą najbardziej ucieka. Zwiększymy tym ocieplenie stropu i płyty KG są na 260cm w sprzedaży, wtedy nie trzeba docinać. W planach są dwie opcje, albo kłaść na ściany KG, albo tynk samemu z gotowca. Jeszcze się zobaczy. Poza tym ściany chcemy kłaść z porothermu w systemie dryfix, żeby mało używać betoniarki, bo dom będzie budowany w systemie gospodarczy czyli sami jak najwięcej.

Pozdrawiam i dziękuję za rady. :)

Edytowane przez dana0606

Witaj Dana, przeszłam z rewizytą. W Twoich opisach widzę siebie. Cieszą początki i każdy następny etap zbliżający nas do wymarzonego domku. My na chwilę obecną jesteśmy trochę zmęczeni ale pragnienie spełnienia marzenia jest zbyt silne żeby się poddawać. Życzę Wam pomyślnego pozałatwiania spraw i w górę:) ogród juź pięknieje

Witam się u Ciebie Danusiu (zresztą moja imienniczko). Domku jeszcze nie macie (ale będzie) wszystko w swoim czasie, a ogródka już wam zazdroszczę:p

Pozwolenie na budowę jest ważne 3 lata od dnia w którym stało się ostateczne (czyli ustawowe 14 dni od daty odbioru decyzji przez wszystkie strony). Więc kolejne 14 dni więcej. Życzę powodzenia i będę śledzić wasze postępy....

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Kochana PNB to ja już dawno mam od sierpnia 2013r. czekałam na nie tylko 3 miesiące tylko kasy na budowę domu niet. :( Dobrze, że PNB ważne teraz 3 lata. Może zdążymy z tą budową ruszyć. Masakra jakaś, mieszkanie trzeba sprzedac, a na razie nie możemy , dopiero od przyszłego roku. Ciekawe ile będziemy je sprzedawać?

• 2 weeks później...