fotohobby 05.06.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A między korytarzem a kotłownią masz prog, źe jest tak szczelnie ? Bo jesli nie, to i tak masz szczelinę 1x90cm która wystarcza do wyrównania ciśnienia i wymiany powietrza.Tak, jak w łazience, czy sypialniach zresztą... Nie wiem, też, po co to nadciśnienie w kotłowni ? Wynika z tego, że czesć powietrza wypływa na korytarz, więc jeśli będzie rozszczelnienie instalacji, to wypłynie zabierając ze sobą gaz, czy spaliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 nadciśnienie by szybciej rozcieńczyło gaz. Gaz jest lżejszy od powietrza i gromadzi się pod sufitem a nie przy ziemi, gdzie moze być szczelina w drzwiach, więc łatwiej mu ulecieć przez wywiew WM.Drzwi jeszcze nie mam, ale nie chcę kupowac na zamówienie, z podcięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.06.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ale skoro nie masz progu, to szczelinę 90 cm2 będziesz miała. Dlatego w kotlowni wystarczy tylko wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 w kotłowni jest też pralka i suszarnia - nadmiar wentylacji nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.06.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Lumiere, podłamałam się informacją ze silikon powoduje pleśnienie drewna w obu łazienkach mamy blaty drewniane, dębowe, sprowadzane gdzieś z gór ładne są, grube, jakość fajna, nie-marketowa ale silikon przy brzegach jak najbardziej mąż dał. no i przy umywalce of course. rok prawie z nimi żyjemy i odpukać nic się nie dzieje...kiedy u Ciebie pojawiła się pleśń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 27.06.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ja mam dąb olejowany w łazience na podłodze i też jest na brzegach przy kaflach wykończony silikonem , tak już jest 7 lat i nie pleśnieje nic , chociaż to w łazience jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumal 11.07.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam, Ciekawe forum. Bardzo fajny projekt prosty i funkcjonalny, bez zbędnych udziwnień. Budowa też poszła błyskawicznie, pewnie już mieszkacie Dawno wpisu nie było żadnego. Ja ma wątpliwości odnośnie silki, bo też chcemy nią budować. W projekcie jest 18, a tu na forum wyczytałam, że 24. Czym była podyktowana ta zmiana? I pytanie jak to jest z tymi instalacjami, czy rzeczywiście można kable prowadzić kanałami wewnątrz silki, czy to ściema. Jak to było robione u Ciebie Lumiere? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.07.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 żeby te kanały wykorzystać to trzeba od razu kupić specjalne cegły na narożne bo inaczej nie pasują połówki cięte na budowie, ja mam też z 24ki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 22.07.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witojcie, U mnie jak zwykle - miesiąc przerwy, ale potem za to jest co pokazać. Najpierw zaległe: Wentylacja mechaniczna u mnie w kotłowni jest nawiewno/wywiewna - zdaję sobie sprawę, że cug jest niewielki, ale wolałam na wszelki wypadek, aby kominiorz się nie czepiał. Podcięcia w drzwiach mam we wszystkich oprócz tych do garażu i pomieszczenia za nim. Kotłownia, dla przypomnienia, jest między domem a garażem. Silikon nabiera pleśni, to chyba każdemu się przytrafiło, ale w przypadku styku silikonu i drewna, na drewnie robią się takie pleśniowe, białawe naloty. U mnie w mieszkaniu pojawiły się po mniej więcej roku, półtorej. Obecnie z Bostiku jestem bardzo zadowolona, świetnie przydaje się do wszelkich sytuacji, gdy trzeba połączyć różne materiały, w dodatku narażone na wodę. Kosztuje jakieś 30 zł za "kiełbachę", więc naprawdę niewiele. Mi jeszcze go zostało, choć kuchnia jest nim uszczelniona (zlew, kuchenka itp też) i kilka miejsc w łazienkach. Bumal - W projekcie jest Silka 24 i tak planowałam od początku. Są czasem niektóre projekty, że i 18 wystarczy. Ale tu nie - jeśli są w projekcie ściany nośne wewnętrzne, na których z dwóch stron opiera się strop, to i tak musi być 24. Poza tym, 18 wcale nie wychodzi dużo taniej Kanały w niej rzadko się przydają do prowadzenia okablowania, bo po pierwsze wymaga to znacznie większej staranności od wykonawcy, a oni i tak już psioczą, jeśli budują z Silki. Jest więcej przycinania i odpadów, więc suma sumarum - lepiej elektrykę poprowadzić w grubości tynków - w zupełności wystarczy. I łatwiej coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 22.07.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 A na budowie... jakiej budowie? - toż to już normalny dom jest! Mieszkamy w nim już od ponad dwóch tygodni - jest zrobione prawie wszystko, co potrzebne do zamieszkania, oprócz: parkietu (nadal zbyt wysoka wilgotność), łazienki córki (na razie jeszcze nie jest niezbędna), drewna na elewacji (wykonawca mi się zawieruszył gdzieś i od dwóch tygodni nie daje znaku), płotu tego ślicznego z poziomych paneli wraz z bramą, i kominka, i podbitki, i tarasu, i ogrodu Reszta jest, więc mogę co nieco pokazać, choć z dnia na dzień jeszcze coś ciągle dodajemy - a to garderobę całą, a to wieszaczki w łazienkach, a to parapety, szyny, regały w pomieszczeniach gospodarczych. Bardzo ładnie też wyszedł podjazd z płyt Semmelrock - polecam - tanie, a wyglądają pięknie. Meble mamy w większości ze starego mieszkania i jeszcze nam trochę posłużą. Jedynie do pokoju córci dokupiliśmy regały i stoły. Ciągle jeszcze coś trzeba zrobić i stwierdziliśmy, że sponsorem najbliższych miesięcy będą słowa "jeszcze trzeba". Gdybym coś miała zmienić w projekcie, to praktycznie nic. Jutro opiszę więcej każde pomieszczenie, a tym czasem załączam link do galerii z wnętrzami: http://s64.photobucket.com/user/kelebrianna/slideshow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.07.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 to jeszcze prośba o fotki tego podjazdu.. w galrii chyba nie ma, ja mam utwardzone i szukam czegoś właśnie na podjazd,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cho_mik 24.07.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Meble wyszły bardzo ładnie, prawdę mówiąc bałam się efektu końcowego, bo moje wizualizacje były średnie jakościowo i nie wiedziałam do końca, co wyjdzie. Stolarzy mogę spokojnie polecić, zwłaszcza że cenowo są atrakcyjni. Komplet mebli kosztował 12 tys, w tym są m.in. aventosy do górnych szafek i szuflady bluhm. Zdjęcia są trochę ciemne, a kuchnia jest w realu bardzo jasna i optymistyczna. . Czy kuchnię robił Ci Pan Zawierucha z Sycowa? Wyszła bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 26.07.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 widze ze nawet powstaje czy powstal szkieletor z tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 31.07.2014 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 _artur_ wrzuciłam wcześniej fotki z etapu kładzenia płyt betonowych, a dziś wklejam świeżo upieczone fotki z klombem z traw i kamieni (który właśnie dziś tworzyłam). Kamieni jeszcze brakuje, więc jutro czeka mnie powtórka z przewożenia ich moją małą "ciężarówką". Płyty mają wymiar 40/60 i 60/60. Są w kolorze grafitowym, który ładnie się czerni po deszczu i jasno szarym. W tym samym kolorze są kostki na podjeździe, który uzupełniłam wstawkami z płyt 40x40. Płyty kupuje się na palety, gdzie na każdej warstwie są po trzy płyty 60/40 i trzy 40/40. To trochę skomplikowało mi pracę, ale efekt wyszedł lepiej niż się spodziewałam. Jeszcze tylko jakoś pozbędziemy się błota sprzed kałuży przy wjeździe (prawdopodobnie korytkami betonowymi i żwirem). Płyty kosztują 34-37 zł/m2, kostka 30-31 zł/m2 (po rabacie) i mają grubość 8 cm. Są świetne za tą cenę. Parking na drugi samochód jest wygodny, szeroki, prawie 4 m, więc wygodnie jest wysiadać z dzieckiem, wyjmować zakupy itp. Bramę też mamy przewidzianą na 4m, aby mieć komfort swobodnego wjazdu. Na końcu parkingu mamy kosze na odpady recyklingowe, które jako wywożone raz w miesiącu będą wyciągane przed bramę. Dwa pozostałe kosze są umieszczone w boksie, bo te są wywożone raz w tygodniu i panowie z MGK bez problemu sami się obsłużą To wszystko miałam wcześniej przemyślane, a na dodatek jeszcze zrobiłam mały 'myk", aby do kosza na odpady zmieszane można było sięgnąć z podejścia do domu, bez wychodzenia przez furtkę (której kiedyś się doczekamy ). Stąd te obniżenie w murku. http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08338_zps807954a4.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08339_zpsf3f5321f.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08340_zpsf835e706.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08341_zpsb7d41c7d.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08342_zps626ec7d3.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08343_zpsf413493f.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08344_zps93431aec.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08345_zps476fcd10.jpg http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08346_zps4cf98db1.jpg cho_miku - kuchnię robiła mi inna firma - Witbel z Boguszyc pod Oleśnicą. U T.Zawieruchy nie wyceniałam, bo spodziewałam się, że będzie droższy i nie będzie miał terminów wolnych. jare32 - a nawet nie wiedziałam. Pewnie któraś z firm wykonawczych dostosowuje projekt. Ciekawa jestem, jak sobie poradzą ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 01.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 _ jare32 - a nawet nie wiedziałam. Pewnie któraś z firm wykonawczych dostosowuje projekt. Ciekawa jestem, jak sobie poradzą ze stropem przypadkowo wyczytalem na projektach Lipinskich ze ten projekt startuje do tajemniczego konkursu 3Q jako MAXI_ONE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 01.08.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 a i przy okazji...jaka jest powierzchnia u Ciebie w pomieszczeniu nad garażem na wysokości 1,90m i na około 80 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 01.08.2014 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 A to chyba raczej nie jest konkurs, tylko oferta powiązana z budową domu przez konkretną firmę - budującą w systemie modułowym, czyli może właśnie drewnianym. Przynajmniej tyle z opisu wynika Ja podchodzę sceptycznie do budowy w systemie drewnianym, a jeśli już, to dobrym, a to znaczy droższym niż murowanym. Dlatego u mnie rządzi mur! Powierzchnię policzyłam z projektu (bo ścianki kolankowe mam już zrobione na 1,5 m). Przy wysokości 1,9m powierzchnia wynosi 11,45m2, a przy 0,8m - 20,26 m2. A Ty się przymierzasz do tego projektu? A właśnie - Sturmer - jak u Ciebie prace przebiegają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 01.08.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 A to chyba raczej nie jest konkurs, tylko oferta powiązana z budową domu przez konkretną firmę - budującą w systemie modułowym, czyli może właśnie drewnianym. Przynajmniej tyle z opisu wynika Ja podchodzę sceptycznie do budowy w systemie drewnianym, a jeśli już, to dobrym, a to znaczy droższym niż murowanym. Dlatego u mnie rządzi mur! Powierzchnię policzyłam z projektu (bo ścianki kolankowe mam już zrobione na 1,5 m). Przy wysokości 1,9m powierzchnia wynosi 11,45m2, a przy 0,8m - 20,26 m2. A Ty się przymierzasz do tego projektu? QUOTE] niezmiennie, poczatkowo mielismy inny projekt, ciut wiekszy i inny rozklad i pomieszczen i dachu...ale od kilku miesiecy wylacznie Twoj mimo ze ...nawet nie wiem ile projektow przejrzalem... wiem wiem ze w Polsce technologia szkieletu za droga... dlatego u nas bedzie murowany...tyle ze z podwojnym garazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 01.08.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (bo ścianki kolankowe mam już zrobione na 1,5 m) masz na mysli karton gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lumiere 04.08.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Tak, u mnie takie ścianki musiały powstać z uwagi na wysokość komody, czyli około 150cm. Aby zachować symetrię, po drugiej stronie jest tak samo. Przestrzeni poniżej nie potrzebowaliśmy. To w ogóle jest gabinet męża, cały w stylu art deco i to w dużej mierze decydowało o kształcie pokoju.W następnym poście wrzucę kilka fotek.Oczywiście, u Was można zastosować wysokość ścianek, jaka się Wam spodoba. Można z powodzeniem wydzielić z części pomieszczenia garderobę i doświetlić oknem połaciowym (np od strony ulicy). Analogicznie można dodać okna na drugiej połaci i pokój wtedy wyda się jeszcze większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts