Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szewc w butach, czyli architekturka buduje

Recommended Posts

A między korytarzem a kotłownią masz prog, źe jest tak szczelnie ? Bo jesli nie, to i tak masz szczelinę 1x90cm która wystarcza do wyrównania ciśnienia i wymiany powietrza.

Tak, jak w łazience, czy sypialniach zresztą...

Nie wiem, też, po co to nadciśnienie w kotłowni ? Wynika z tego, że czesć powietrza wypływa na korytarz, więc jeśli będzie rozszczelnienie instalacji, to wypłynie zabierając ze sobą gaz, czy spaliny...

• Odpowiedzi 358
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nadciśnienie by szybciej rozcieńczyło gaz. Gaz jest lżejszy od powietrza i gromadzi się pod sufitem a nie przy ziemi, gdzie moze być szczelina w drzwiach, więc łatwiej mu ulecieć przez wywiew WM.

Drzwi jeszcze nie mam, ale nie chcę kupowac na zamówienie, z podcięciem.

Lumiere, podłamałam się informacją ze silikon powoduje pleśnienie drewna :-( w obu łazienkach mamy blaty drewniane, dębowe, sprowadzane gdzieś z gór ;-) ładne są, grube, jakość fajna, nie-marketowa ale silikon przy brzegach jak najbardziej mąż dał. no i przy umywalce of course. rok prawie z nimi żyjemy i odpukać nic się nie dzieje...kiedy u Ciebie pojawiła się pleśń?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Ciekawe forum. Bardzo fajny projekt :) prosty i funkcjonalny, bez zbędnych udziwnień. Budowa też poszła błyskawicznie, pewnie już mieszkacie :) Dawno wpisu nie było żadnego. Ja ma wątpliwości odnośnie silki, bo też chcemy nią budować. W projekcie jest 18, a tu na forum wyczytałam, że 24. Czym była podyktowana ta zmiana? I pytanie jak to jest z tymi instalacjami, czy rzeczywiście można kable prowadzić kanałami wewnątrz silki, czy to ściema. Jak to było robione u Ciebie Lumiere?

• 2 weeks później...

Witojcie,

U mnie jak zwykle - miesiąc przerwy, ale potem za to jest co pokazać.

Najpierw zaległe:

Wentylacja mechaniczna u mnie w kotłowni jest nawiewno/wywiewna - zdaję sobie sprawę, że cug jest niewielki, ale wolałam na wszelki wypadek, aby kominiorz się nie czepiał. Podcięcia w drzwiach mam we wszystkich oprócz tych do garażu i pomieszczenia za nim. Kotłownia, dla przypomnienia, jest między domem a garażem.

Silikon nabiera pleśni, to chyba każdemu się przytrafiło, ale w przypadku styku silikonu i drewna, na drewnie robią się takie pleśniowe, białawe naloty. U mnie w mieszkaniu pojawiły się po mniej więcej roku, półtorej. Obecnie z Bostiku jestem bardzo zadowolona, świetnie przydaje się do wszelkich sytuacji, gdy trzeba połączyć różne materiały, w dodatku narażone na wodę. Kosztuje jakieś 30 zł za "kiełbachę", więc naprawdę niewiele. Mi jeszcze go zostało, choć kuchnia jest nim uszczelniona (zlew, kuchenka itp też) i kilka miejsc w łazienkach.

Bumal - W projekcie jest Silka 24 i tak planowałam od początku. Są czasem niektóre projekty, że i 18 wystarczy. Ale tu nie - jeśli są w projekcie ściany nośne wewnętrzne, na których z dwóch stron opiera się strop, to i tak musi być 24. Poza tym, 18 wcale nie wychodzi dużo taniej :-) Kanały w niej rzadko się przydają do prowadzenia okablowania, bo po pierwsze wymaga to znacznie większej staranności od wykonawcy, a oni i tak już psioczą, jeśli budują z Silki. Jest więcej przycinania i odpadów, więc suma sumarum - lepiej elektrykę poprowadzić w grubości tynków - w zupełności wystarczy. I łatwiej coś zmienić.

A na budowie... jakiej budowie? - toż to już normalny dom jest!

Mieszkamy w nim już od ponad dwóch tygodni - jest zrobione prawie wszystko, co potrzebne do zamieszkania, oprócz: parkietu (nadal zbyt wysoka wilgotność), łazienki córki (na razie jeszcze nie jest niezbędna), drewna na elewacji (wykonawca mi się zawieruszył gdzieś i od dwóch tygodni nie daje znaku), płotu tego ślicznego z poziomych paneli wraz z bramą, i kominka, i podbitki, i tarasu, i ogrodu :-)

Reszta jest, więc mogę co nieco pokazać, choć z dnia na dzień jeszcze coś ciągle dodajemy - a to garderobę całą, a to wieszaczki w łazienkach, a to parapety, szyny, regały w pomieszczeniach gospodarczych. Bardzo ładnie też wyszedł podjazd z płyt Semmelrock - polecam - tanie, a wyglądają pięknie.

Meble mamy w większości ze starego mieszkania i jeszcze nam trochę posłużą. Jedynie do pokoju córci dokupiliśmy regały i stoły.

Ciągle jeszcze coś trzeba zrobić i stwierdziliśmy, że sponsorem najbliższych miesięcy będą słowa "jeszcze trzeba".

Gdybym coś miała zmienić w projekcie, to praktycznie nic. Jutro opiszę więcej każde pomieszczenie, a tym czasem załączam link do galerii z wnętrzami:

http://s64.photobucket.com/user/kelebrianna/slideshow/

Meble wyszły bardzo ładnie, prawdę mówiąc bałam się efektu końcowego, bo moje wizualizacje były średnie jakościowo i nie wiedziałam do końca, co wyjdzie. Stolarzy mogę spokojnie polecić, zwłaszcza że cenowo są atrakcyjni. Komplet mebli kosztował 12 tys, w tym są m.in. aventosy do górnych szafek i szuflady bluhm. Zdjęcia są trochę ciemne, a kuchnia jest w realu bardzo jasna i optymistyczna.

.

Czy kuchnię robił Ci Pan Zawierucha z Sycowa? Wyszła bardzo ładnie.

_artur_ wrzuciłam wcześniej fotki z etapu kładzenia płyt betonowych, a dziś wklejam świeżo upieczone fotki z klombem z traw i kamieni (który właśnie dziś tworzyłam). Kamieni jeszcze brakuje, więc jutro czeka mnie powtórka z przewożenia ich moją małą "ciężarówką". Płyty mają wymiar 40/60 i 60/60. Są w kolorze grafitowym, który ładnie się czerni po deszczu i jasno szarym. W tym samym kolorze są kostki na podjeździe, który uzupełniłam wstawkami z płyt 40x40. Płyty kupuje się na palety, gdzie na każdej warstwie są po trzy płyty 60/40 i trzy 40/40. To trochę skomplikowało mi pracę, ale efekt wyszedł lepiej niż się spodziewałam. Jeszcze tylko jakoś pozbędziemy się błota sprzed kałuży przy wjeździe (prawdopodobnie korytkami betonowymi i żwirem). Płyty kosztują 34-37 zł/m2, kostka 30-31 zł/m2 (po rabacie) i mają grubość 8 cm. Są świetne za tą cenę.

Parking na drugi samochód jest wygodny, szeroki, prawie 4 m, więc wygodnie jest wysiadać z dzieckiem, wyjmować zakupy itp. Bramę też mamy przewidzianą na 4m, aby mieć komfort swobodnego wjazdu. Na końcu parkingu mamy kosze na odpady recyklingowe, które jako wywożone raz w miesiącu będą wyciągane przed bramę. Dwa pozostałe kosze są umieszczone w boksie, bo te są wywożone raz w tygodniu i panowie z MGK bez problemu sami się obsłużą :) To wszystko miałam wcześniej przemyślane, a na dodatek jeszcze zrobiłam mały 'myk", aby do kosza na odpady zmieszane można było sięgnąć z podejścia do domu, bez wychodzenia przez furtkę (której kiedyś się doczekamy ;)). Stąd te obniżenie w murku.

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08338_zps807954a4.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08339_zpsf3f5321f.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08340_zpsf835e706.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08341_zpsb7d41c7d.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08342_zps626ec7d3.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08343_zpsf413493f.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08344_zps93431aec.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08345_zps476fcd10.jpg

http://i64.photobucket.com/albums/h163/kelebrianna/DSC08346_zps4cf98db1.jpg

cho_miku - kuchnię robiła mi inna firma - Witbel z Boguszyc pod Oleśnicą. U T.Zawieruchy nie wyceniałam, bo spodziewałam się, że będzie droższy i nie będzie miał terminów wolnych.

jare32 - a nawet nie wiedziałam. Pewnie któraś z firm wykonawczych dostosowuje projekt. Ciekawa jestem, jak sobie poradzą ze stropem :-)

A to chyba raczej nie jest konkurs, tylko oferta powiązana z budową domu przez konkretną firmę - budującą w systemie modułowym, czyli może właśnie drewnianym. Przynajmniej tyle z opisu wynika ;) Ja podchodzę sceptycznie do budowy w systemie drewnianym, a jeśli już, to dobrym, a to znaczy droższym niż murowanym. Dlatego u mnie rządzi mur!

Powierzchnię policzyłam z projektu (bo ścianki kolankowe mam już zrobione na 1,5 m). Przy wysokości 1,9m powierzchnia wynosi 11,45m2, a przy 0,8m - 20,26 m2. A Ty się przymierzasz do tego projektu?

A właśnie - Sturmer - jak u Ciebie prace przebiegają?

A to chyba raczej nie jest konkurs, tylko oferta powiązana z budową domu przez konkretną firmę - budującą w systemie modułowym, czyli może właśnie drewnianym. Przynajmniej tyle z opisu wynika ;) Ja podchodzę sceptycznie do budowy w systemie drewnianym, a jeśli już, to dobrym, a to znaczy droższym niż murowanym. Dlatego u mnie rządzi mur!

Powierzchnię policzyłam z projektu (bo ścianki kolankowe mam już zrobione na 1,5 m). Przy wysokości 1,9m powierzchnia wynosi 11,45m2, a przy 0,8m - 20,26 m2. A Ty się przymierzasz do tego projektu?

QUOTE]

niezmiennie, poczatkowo mielismy inny projekt, ciut wiekszy i inny rozklad i pomieszczen i dachu...ale od kilku miesiecy wylacznie Twoj mimo ze ...nawet nie wiem ile projektow przejrzalem...

wiem wiem ze w Polsce technologia szkieletu za droga...

dlatego u nas bedzie murowany...tyle ze z podwojnym garazem

Tak, u mnie takie ścianki musiały powstać z uwagi na wysokość komody, czyli około 150cm. Aby zachować symetrię, po drugiej stronie jest tak samo. Przestrzeni poniżej nie potrzebowaliśmy. To w ogóle jest gabinet męża, cały w stylu art deco i to w dużej mierze decydowało o kształcie pokoju.W następnym poście wrzucę kilka fotek.

Oczywiście, u Was można zastosować wysokość ścianek, jaka się Wam spodoba. Można z powodzeniem wydzielić z części pomieszczenia garderobę i doświetlić oknem połaciowym (np od strony ulicy). Analogicznie można dodać okna na drugiej połaci i pokój wtedy wyda się jeszcze większy.