Jacek06 10.08.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam! Mam pytanie. Jak rozwiązujecie ( wasi budowlańcy) przerwę w murze - części podłoża, tuż przy izolacji cieplnej drzwi wejścia oraz tarasu ziemnego. Przecież nie przeskakujecie miękkiego styro. Mój fachman zaproponował mi bloczki izomuru pod drzwi wejściowe i tarasowe jako izolację w tych newralgicznych miejscach. Temat ogólnie znany. Ja jednak pytam co w przypadku np. 10 cm ocieplenia ścian fudamentowych i 12 cm zewnętrznych - tuż za murem ( a przed betonem podestu wejściowego i tarasu) powstaje miękka strefa ze styropianu/styroduru (10-12 cm). Ja wykombinowałem to tak: Izomur wysuwam na 10-12 cm poza lico ściany. Na izolacji poziomej fundamentu nadal pozostaje 12-14 cm bloczka izomur, który będzie jednocześnie podkładem pod drzwi wejściowe i drzwi tarasowe. Wysokość tego bloczka to ok. 11,3 cm, czyli idealnie dla większości (bez extremów w stylu 20cm styro) układających warstwę izolacji na betonie podkładowym, na gruncie. Tam mostka term. nie będzie. Również wyeliminuję miękką przerwę pomiędzy murem zewnętrznym a podłogą betonową tarasu na gruncie i podestem przy drzwiach wejściowych. Oczywiście zostwię tam ok 2 cm na dylatację. Jak zapatrujecie się na ten pomysł oraz jak rozwiązywaliście to u siebie (budujący podłogi na gruncie)? Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Jacek06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek06 10.08.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Rozumiem, że nikt z Kolegów (Koleżanek) na forum nie miał takiego problemu . Może załatwili to sami fachowcy na budowie. Proszę w takim razie, choć w kilku zdaniach, o podzielenie się już zdobytym doświadczeniem. JAK ZAŁATWILIŚCIE "PRZESKOK" (LUB JEST TAM SAM STYROPIAN !??) POMIĘDZY ŚCIANĄ NOŚNĄ WRAZ Z KILKOMA (kilkunastoma) CM STYROPIANU A BETONEM PRZY WEJŚCIU DO DOMU LUB BETONEM PŁYTY TARASOWEJ ?? Mam pewność, że na forum jest sporo osób z domami - ze ścinami 2-warstowymi i podłogami na gruncie a dodatkowo ocieplili już dom. Pozdrawiam i ponawiam prośbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 11.08.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Własnie ostatnio też sie nad tym zastanawiam.Takie rozwiązanie jak napisałeś wydaje mi sie poprawne ,u mnie jest podobnie tylko że za późno na takie rozwiązanie.Ocieplenie fundamentu 10cm i 15cm ścian ale taras jest kilk cm niżej jak podłoga wew. i chyba dokleje styrodur wys.5cm gł.10cm(tyle co styropian fundamentowy)tak by zachodził na rame drzwi tarasowych i obrobie grubą blachą nierdzewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek06 11.08.2013 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Własnie ostatnio też sie nad tym zastanawiam.Takie rozwiązanie jak napisałeś wydaje mi sie poprawne ,u mnie jest podobnie tylko że za późno na takie rozwiązanie.Ocieplenie fundamentu 10cm i 15cm ścian ale taras jest kilk cm niżej jak podłoga wew. i chyba dokleje styrodur wys.5cm gł.10cm(tyle co styropian fundamentowy)tak by zachodził na rame drzwi tarasowych i obrobie grubą blachą nierdzewną. Dzięki! Już myślałem, że nikt nie ma takiej sytuacji (czytaj: docieplenia pomiędzy ścianą zewn. a np. płytą tarasu czy przy drzwiach wejściowych -stąd brak jakiejkolwiek reakcji). Czekam dalej na fachowe podpowiedzi! Mam jeszcze najwyżej 2 tygodnie na ostateczna decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.08.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja myślałem o wklejeniu (na klej elastyczny) dobranego wymiarowo profila okiennego z przestrzeniami wypełnionymi pianką lub (w ostateczności) profila metalowego tąż pianką wypełnionego. Decyzja - do pierwszych przymrozków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts