Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WC - zabudowa, czy górnopłuk?

MaciekTyr.

Recommended Posts

Pamiętam okres, kiedy wszyscy, nie wiedzieć czemu, postanowili zdjąć wysokie spłuczki i zamontować je na dole, za muszlą klozetową, choć wiązać się to musiało z przesunięciem w przód sedesu. Sznureczek z rączką zastąpiono kijkiem wyciągany w górę, którego zaletą było to, że można było decydować jak wysoko się go podniesie i jaka ilość wody poleci. Ówcześni malkontenci wieszczyli krótką przyszłość tego typu spłuczek, gdyż woda spadająca z mniejszej wysokości posiadała mniejszy impet od górnopłuka. Dolna spłuczka jednak przyjęła się na dobre, choć ta górna pozostała w filmach i mojej pamięci jako miejsce do chowania papierosów, albo broni.

Po pewnym czasie weszły "kompakty", polegały one na tym, by WC nie wyglądał jak sprzęt hydrauliczny a bardziej przypominał imbryk do herbaty. Wciąż mam takie w domu, ale coraz bardziej się wstydzę ;)

Ostatecznie uznano, że najładniejsze rozwiązanie proponują MCdonaldy i spłuczkę bezwzględnie trzeba schować w ścianę. Dzięki temu rozwiązaniu zbiornik na 9 litrów wody wymaga zabudowy ściany a z tym, pochłania przestrzeń 20x większą, ale da się z tym żyć a widok ogromniastego przycisku ze stali szlachetnej rekompensuje wszystko. :)

Nie mam pojęcia jaki system będzie obowiązywał za kilka lat, piszę to tylko jako refleksję i memento, że niezależnie jak drogi i modny będzie remont, czy sam dom - "inwestycje" nasze mają charakter doraźny.

A może by tak, zamiast czekać i spekulować o tym, co może zastąpić przycisk-gigant nad sedesem, zamontować sobie górnopłuk, z efektownym łańcuszkiem :D

Edytowane przez MaciekTyr.

wpis miał zakończyć się refleksyjną ironią, jednak po wejściu na Allegro okazuje się, że górnopłuki to wyższa półka (w przenośni i dosłownie) a ich ceny to 3-4 tys

Nic dziwnego - w stosunku do gerbitów, czy kompaktów mają same zalety (energia, montaż, wykorzystanie miejsca...)

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=g%C3%B3rnop%C5%82uk&price_from=1400&price_enabled=1

3407036529.jpg

Faktycznie, jaja :)

Już się przyzwyczaiłam do kompaktów, zaletą zabudowanego jest fakt powieszenia a teraz... wracamy do górnopłuków :lol2:

A jakby połączyć wiszący na stelażu ze zbiornikiem pod sufitem?

• 2 weeks później...
W poprzedniej łazience (blok, lata wczesne 80-te, długa i wąska) miałem połowę długości zabudowaną szafą na rzeczy dziwne (typu narty, opony) i w tej szafie ukryty górnopłuk. Sznureczek wystawał przez szczelinę w bocznych drzwiczkach. Górnopłuk był całkiem tanią i umiarkowanie estetyczną spłuczką, ale konstrukcja uniwersalna, mógł funkcjonować jako dolnopłuk równie dobrze. Pokrywa nawet miała dziurkę do tego kijka o którym pisał Maciej_Tyr. Klasyczny górnopłuk miał konstrukcję która wymagała długiej rury. Charakterystyczną cechą tej konstrukcji było to, że jak uległ uszkodzeniu zawór pływakowy, to zamiast ciągłego wypływu wody przez przelew, jak w dzisiejszych konstrukcjach, górnopłuk napełniał się i samoczynnie spuszczał i znowu napełniał i spuszczał i tak dalej.