sherif 12.08.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam ! Jestem na etapie zamawiania materiałów na budowę (obecnie stan 0). Wymyśliłem sobie, że skoro główna ściana konstrukcyjna w domu oddziela 3 strefy: parter- pokój dzienny/ garaż + pokój gościny ; piętro: antresola / sypialnie to zrobię ja z materiału AKU, czyli lepiej tłumiącego hałas. Dom będzie powstawał z Porothermu 25 P+W a ściankę AKU chciałem wykonać z pustaków Portoherm AKU 25/27 (te bez wrzucania zaprawy do środka) Czy ktoś może tak już robił, czy ma to sens ? Z jednej strony P+W 25 ma wskaźnik izolacyjności akustycznej Rw =53dB, 25 AKU ma 55dB, z drugiej cena , ofertę mam na P+W 4,6zł a na AKU 8,3. W moim pryzapdku to ok 3kzł różnicy ... warto ? Może ktoś zna inne materiały aku o wymiarach 250 szerokości i 238 wysokośći ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 19.08.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Pustaki AKU to raczej pod budownictwo wielorodzinne (stosuje się je do oddzielania mieszkań od klatek schodowych) - bo spełniają parametry akustyczne i termiczne, a przy okazji mają wyższą gęstość i nośność niż zwykłe 25 p+w. Natomiast czy warto go stosować w domku jednorodzinnym? No cóż... różnica dwóch decybeli że tak powiem nie robi szału. Oczywiście nie zaszkodzi wrzucić takiego materiału na ściany konstrukcyjne, bo jest on po prostu lepszy i zrobiony w wyższym standardzie. Ale czy generalnie warto to robić skoro cena jest taka a nie inna, to już sam zdecyduj. Jak to mówią "kto bogatemu zabroni" Ja bym się raczej nie zdecydował... Natomiast na pewno nie kombinowałbym z innymi pustakami - jak już chcesz robić w porothermie to rób w całości - będziesz miał potem mniej problemu z łączeniem elementów i osadzaniem nadproży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Trzeba byo budowac z silikatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.08.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Pustaki AKU to raczej pod budownictwo wielorodzinne (stosuje się je do oddzielania mieszkań od klatek schodowych) - bo spełniają parametry akustyczne i termiczne, a przy okazji mają wyższą gęstość i nośność niż zwykłe 25 p+w. Natomiast czy warto go stosować w domku jednorodzinnym? No cóż... różnica dwóch decybeli że tak powiem nie robi szału. Oczywiście nie zaszkodzi wrzucić takiego materiału na ściany konstrukcyjne, bo jest on po prostu lepszy i zrobiony w wyższym standardzie. Ale czy generalnie warto to robić skoro cena jest taka a nie inna, to już sam zdecyduj. Jak to mówią "kto bogatemu zabroni" Ja bym się raczej nie zdecydował... Natomiast na pewno nie kombinowałbym z innymi pustakami - jak już chcesz robić w porothermie to rób w całości - będziesz miał potem mniej problemu z łączeniem elementów i osadzaniem nadproży Dzięki za odpowiedz. Orientuje się, że właśnie głównie idzie to na budowy wielolokalowe, ale dzięki temu dostałem lepszą cenę, poniewaź skład zaopatruje w nie developera. Tak czy inaczej się zdecydowałem, 2dB to w końcu prawie x2 . Zooptymalizowałem jedynie ilość i użyje tylko tam gdzie ma rzeczywiście oddzielać wymienione strefy. Różnica wyszła ok 1500zł. Wczoraj macałem te pustaki i różnią się do P+W sporo ... są mega ciężkie w stosunku do kalsycznego P+W 25, mają grube ścianki i mojej ekipy piła nie da rady ich ciąć , ale jakoś sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.08.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Trzeba byo budowac z silikatów... Taaa, równie dobrze mogłem zastosować żelbet - jeszcze lepiej tłumi dzwięki. Zdecydowałem się na ceramikę z innych względów i tej opcji chcę się trzymać. Odnośnie silikatów to jest taki produkt o oznaczeniach AKU ale jest nie do dostania a jego cena jest większa niż Porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 21.08.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A korek do wyłożenia też dobrze spełnia swoje zadanie. Tak mi się wydaje przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.08.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dla ściany P+W 25 tylko z obustronnym tynkiem cementowo-wapiennym gr. 15 mm można uzyskać 53 dB. Jak będzie tynk gipsowy lub mniejszej grubości to izolacyjność akustyczna będzie mniejsza. Może warto zamiast tynkowania z jednej strony dać ustrój tłumiący z wełną gr.50mm (ROCKTON) z okładziną z płyt g-k wówczas uzyskamy 58dB. Oczywiście te wyniki to testy w laboratorium, a efekty na budowie bywają różne. Jak chciałbyś więcej informacji na ten temat to znajdziesz je w zeszycie katalogowym: http://pobierz.rockwool.pl/media/42480/zeszyt31_e-book.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 22.08.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja teź wolałbym te 1500 wrzucić w wełne + dać płyte z jednej strony. Odpada juz koszt tynkowania takiej ściany wiec wyszłoby i taniej i ciszej. Że kapke cieplej to juz fakt pomijalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.08.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dla ściany P+W 25 tylko z obustronnym tynkiem cementowo-wapiennym gr. 15 mm można uzyskać 53 dB. Jak będzie tynk gipsowy lub mniejszej grubości to izolacyjność akustyczna będzie mniejsza. Może warto zamiast tynkowania z jednej strony dać ustrój tłumiący z wełną gr.50mm (ROCKTON) z okładziną z płyt g-k wówczas uzyskamy 58dB. Oczywiście te wyniki to testy w laboratorium, a efekty na budowie bywają różne. Jak chciałbyś więcej informacji na ten temat to znajdziesz je w zeszycie katalogowym: http://pobierz.rockwool.pl/media/42480/zeszyt31_e-book.pdf Pomysl fajny, ale nie wiem czy za 1500 pokryje 25m2 sciany, wliczajac welne i plyty. Tym bardziej, murujac mozna zastosowac bloczki AKU tam gdzie sa potrzebne - w moim przypadku jedna sniana oddziela wiele pomieszczen, wiec stosuje go tam gdzie potrzeba (np na dlugosci lazienki jest zwykly P+W), przy grubszym tynku bylby uskok. NO i ja nie lubie gipso-kartony, powymienialem wszelkie sciany z niego na tradycyjne. Aczkolwiek, na pewno jest to ciekawa opcja, dla kogos kto np podczas remontu generalnego chce wyciszyc pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts