Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana akustyczna ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Jestem na etapie zamawiania materiałów na budowę (obecnie stan 0). Wymyśliłem sobie, że skoro główna ściana konstrukcyjna w domu oddziela 3 strefy: parter- pokój dzienny/ garaż + pokój gościny ; piętro: antresola / sypialnie to zrobię ja z materiału AKU, czyli lepiej tłumiącego hałas.

Dom będzie powstawał z Porothermu 25 P+W a ściankę AKU chciałem wykonać z pustaków Portoherm AKU 25/27 (te bez wrzucania zaprawy do środka)

Czy ktoś może tak już robił, czy ma to sens ?

Z jednej strony P+W 25 ma wskaźnik izolacyjności akustycznej Rw =53dB, 25 AKU ma 55dB, z drugiej cena :(, ofertę mam na P+W 4,6zł a na AKU 8,3. W moim pryzapdku to ok 3kzł różnicy ... warto ?

Może ktoś zna inne materiały aku o wymiarach 250 szerokości i 238 wysokośći ?

Pustaki AKU to raczej pod budownictwo wielorodzinne (stosuje się je do oddzielania mieszkań od klatek schodowych) - bo spełniają parametry akustyczne i termiczne, a przy okazji mają wyższą gęstość i nośność niż zwykłe 25 p+w.

Natomiast czy warto go stosować w domku jednorodzinnym? No cóż... różnica dwóch decybeli że tak powiem nie robi szału. Oczywiście nie zaszkodzi wrzucić takiego materiału na ściany konstrukcyjne, bo jest on po prostu lepszy i zrobiony w wyższym standardzie. Ale czy generalnie warto to robić skoro cena jest taka a nie inna, to już sam zdecyduj. Jak to mówią "kto bogatemu zabroni" :) Ja bym się raczej nie zdecydował...

Natomiast na pewno nie kombinowałbym z innymi pustakami - jak już chcesz robić w porothermie to rób w całości - będziesz miał potem mniej problemu z łączeniem elementów i osadzaniem nadproży :)

Pustaki AKU to raczej pod budownictwo wielorodzinne (stosuje się je do oddzielania mieszkań od klatek schodowych) - bo spełniają parametry akustyczne i termiczne, a przy okazji mają wyższą gęstość i nośność niż zwykłe 25 p+w.

Natomiast czy warto go stosować w domku jednorodzinnym? No cóż... różnica dwóch decybeli że tak powiem nie robi szału. Oczywiście nie zaszkodzi wrzucić takiego materiału na ściany konstrukcyjne, bo jest on po prostu lepszy i zrobiony w wyższym standardzie. Ale czy generalnie warto to robić skoro cena jest taka a nie inna, to już sam zdecyduj. Jak to mówią "kto bogatemu zabroni" :) Ja bym się raczej nie zdecydował...

Natomiast na pewno nie kombinowałbym z innymi pustakami - jak już chcesz robić w porothermie to rób w całości - będziesz miał potem mniej problemu z łączeniem elementów i osadzaniem nadproży :)

Dzięki za odpowiedz. Orientuje się, że właśnie głównie idzie to na budowy wielolokalowe, ale dzięki temu dostałem lepszą cenę, poniewaź skład zaopatruje w nie developera. Tak czy inaczej się zdecydowałem, 2dB to w końcu prawie x2 :). Zooptymalizowałem jedynie ilość i użyje tylko tam gdzie ma rzeczywiście oddzielać wymienione strefy. Różnica wyszła ok 1500zł.

Wczoraj macałem te pustaki i różnią się do P+W sporo ... są mega ciężkie w stosunku do kalsycznego P+W 25, mają grube ścianki i mojej ekipy piła nie da rady ich ciąć :D, ale jakoś sobie poradzą.

Trzeba byo budowac z silikatów...

Taaa, równie dobrze mogłem zastosować żelbet - jeszcze lepiej tłumi dzwięki.

Zdecydowałem się na ceramikę z innych względów i tej opcji chcę się trzymać.

Odnośnie silikatów to jest taki produkt o oznaczeniach AKU ale jest nie do dostania a jego cena jest większa niż Porotherm.

Dla ściany P+W 25 tylko z obustronnym tynkiem cementowo-wapiennym gr. 15 mm można uzyskać 53 dB. Jak będzie tynk gipsowy lub mniejszej grubości to izolacyjność akustyczna będzie mniejsza.

Może warto zamiast tynkowania z jednej strony dać ustrój tłumiący z wełną gr.50mm (ROCKTON) z okładziną z płyt g-k wówczas uzyskamy 58dB.

Oczywiście te wyniki to testy w laboratorium, a efekty na budowie bywają różne. :)

Jak chciałbyś więcej informacji na ten temat to znajdziesz je w zeszycie katalogowym:

http://pobierz.rockwool.pl/media/42480/zeszyt31_e-book.pdf

Dla ściany P+W 25 tylko z obustronnym tynkiem cementowo-wapiennym gr. 15 mm można uzyskać 53 dB. Jak będzie tynk gipsowy lub mniejszej grubości to izolacyjność akustyczna będzie mniejsza.

Może warto zamiast tynkowania z jednej strony dać ustrój tłumiący z wełną gr.50mm (ROCKTON) z okładziną z płyt g-k wówczas uzyskamy 58dB.

Oczywiście te wyniki to testy w laboratorium, a efekty na budowie bywają różne. :)

Jak chciałbyś więcej informacji na ten temat to znajdziesz je w zeszycie katalogowym:

http://pobierz.rockwool.pl/media/42480/zeszyt31_e-book.pdf

Pomysl fajny, ale nie wiem czy za 1500 pokryje 25m2 sciany, wliczajac welne i plyty. Tym bardziej, murujac mozna zastosowac bloczki AKU tam gdzie sa potrzebne - w moim przypadku jedna sniana oddziela wiele pomieszczen, wiec stosuje go tam gdzie potrzeba (np na dlugosci lazienki jest zwykly P+W), przy grubszym tynku bylby uskok. NO i ja nie lubie gipso-kartony, powymienialem wszelkie sciany z niego na tradycyjne.

Aczkolwiek, na pewno jest to ciekawa opcja, dla kogos kto np podczas remontu generalnego chce wyciszyc pomieszczenie :)