Jolasia 13.08.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, mam prośbę o pomoc w zaaranżowaniu na nowo parteru, mianowicie: na parterze aktualnie mamy salon połączony z otwartą kuchnią oraz dodatkowy mały pokoik gościnny. Zamysł jest taki, aby wyburzyć część ściany nośnej (pytanie na ile można to zrobić) oraz z pokoiku gościnnego zrobić dla dzieci "bawialnię" - mamy 3-letnie bliźniaki i cały czas ich zabawki zajmują część salonu, bo życie jednak póki co toczy się na dole, a nie w ich pokoiku na górze. Chcemy ich mieć "na oku" ale jednocześnie wyodrębnić im przestrzeń na bałagan, którą będzie można zamknąć w razie potrzeby:) Poniżej załączam plan wnętrza oraz poglądowo aktualne umeblowanie - niestety na ten moment nie możemy sobie pozwolić na wymianę mebli w salonie, więc prośba moja o podpowiedź jak można poprzestawiać te meble, żeby pomiędzy salonem a pokoikiem można było zrobić drzwi przesuwne. Meble z pokoiku (poza szafą wnękową) są praktycznie do usunięcia. Oto PLAN: A tu aktualne rozmieszczenie mebli: Chodzi o częściowe wyburzenie tej czerwonej ściany nośnej. Niestety jest też tam kominek, który musi zostać. Wszystkie okna w salonie są balkonowe, dwuskrzydłowe. Ukośna szafka to RTV i szczerze mówiąc z nią też mam problem - jak przestawić kanapę i fotele, żeby jednocześnie można było swobodnie oglądać TV. Legenda: szachownica - to są schody część brązowa - to aneks kuchenny Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Jolasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 13.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Obawiam się że nie da się usunąć tej ściany,ale to pytanie do architekta.Zastanawiam się po co chcecie robić te drzwi,tylko dlatego żeby mieć dzieci na oku....? Za 3 lata pójdą do szkoły i będą wtedy spędzać czas w swoich pokojach na górze.Macie fajny układ pomieszczeń wejście do pokoju jest z boku w sam raz na gabinet czy pokój gościnny, nie ma sensu tutaj nic przerabiać bo dzieci szybko rosną i później i tak nie będą chciały siedzieć z wami a u siebie. Nie widzę u was stołu,gdzie spożywacie posiłki? http://img39.imageshack.us/img39/3504/6fnw.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 13.08.2013 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kinka dzięki za odpowiedźStół to ten element pomiędzy oknami na ścianie po lewej stronie (faktycznie dziwnie wygląda - na szybko robiłam ten schemat w Pro100:)) Myślałam o tym, żeby za kilka lat jak już dzieci będą mogły bawić się u siebie na górze to pozostawić ten pokój jako "pokój komputerowy" - nie chciałabym, żeby chłopaki mieli kompa w swoim pokoju, chcę kontrolować to ile czas przy nim spędzają i co robią. W przyszłości więc byłby to właśnie taki gabinet z kompem dla dzieci Widzę, że w Twoim projekcie też nie ma miejsca na drugi fotel... właśnie to jest mój główny problem: czy da się zmienić ustawienie tak, żeby zachować wszystkie elementy (można ewentualnie usunąć szafkę RTV i powiesić telewizor na ścianie, ale jakoś takiej opcji też nie potrafię sensownie rozplanować...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 13.08.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Tak jak wyrysowałam ściana tv łączy się z kominkiem.Drugi fotel można postawić pod oknem według projektu nie jest ono tarasowe 150x150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 13.08.2013 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Niestety projekt został zmieniony i tam jest okno tarasowe:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Bez problemu da się zrobić przejscie (np. zamykane szerokimi dwuskrzydłowymi drzwiami), ale wymaga to obliczenia konstrukcyjnego dla podciągu i wiąze się z pracami budowlanymi (podciąg może być albo wylany z betonu albo w postaci belki stalowej HEB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 14.08.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Elfir dzięki za fachową odpowiedź - a powiedz mi kto może dokonać właśnie takich obliczeń konstrukcyjnych - architekt czy może wystarczy udać się z tym do jakiejś firmy remontowej? Przepraszam za może głupie pytanie ale my kupiliśmy dom w stanie deweloperskim jak już był prawie gotowy i o tym etapie budowlanym nie mam zielonego pojęcia.Czy do tych obliczeń wystarczą projekty i dziennik budowy czy muszę wiedzieć dokładnie z czego wykonane są ściany, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Starczy ktoś z uprawnieniami konstruktora. Trudno mi powiedzieć czy zostanie to zakwalifikowane jako remont (zgłoszenie) czy przebudowa (pozwolenie na budowę) - trzeba byłobby wykonac telefon do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 http://porady-budowlanka.blogspot.com/2011/07/dziura-w-scianie-czyli-jak-bezpiecznie.html Na forum też kilka rad znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 14.08.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Dzięki Elfir - ten link jest bardzo pomocny.Szczerze mówiąc to nie przypuszczałam, że to będzie aż tak "problematyczne" na dodatek ciągle nie mam koncepcji jak rozstawić meble jeśli wyrąbiemy tą dziurę - czy salon będzie nadal funkcjonalny...?Może jeszcze ktoś ze zmysłem do projektowania poradzi co można wykombinować w takiej sytuacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Przejście między kominkiem a ścianką na TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Mozna też kanapę ustawić na środku pomieszczenia a nie pod ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.08.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 A ja myślę że nie ma sensu robić tego przejścia bo wtedy zupełnie nie będzie się dało nic ustawić,na tv zostanie 2m ściany,a z kanapy będzie widok na wejście do pokoju.Mnie by strasznie wkurzało jakby ktoś ciągle mi łaził do tego będzie trzeba omijać kominek a w przypadku pokoju gościnnego będzie sie przechodziło przez salon.Dość kosztowny i niefunkcjonalny pomysł jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts