Redakcja 05.05.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Domieszki do zapraw (nie betonów!) - czy stosujecie na swoich budowach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.05.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Dodawałem uszczelniacz przy murowaniu ścian fundamentowych - liczę, że jeśli woda wejdzie do części fundamentów nie będzie się rozprzestrzeniać spoinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.05.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Moja ekipa dodawała plastyfikator do zapraw. Pozwoliło to zrezygnować z wapna co było wygodniejsze i tańsze. Kwiatkor - dałes się nabrać na wodoszczelność zaprawy. Przy normalnej porowatości zaprawy murarskiej żaden tzw. "uszczelniacz" nic nie pomoże. A nawet gdyby to już się w przecudowny sposób udało to woda będzie migrować w miejscu styku bloczka z zaprawą bo występuje tam niejednorodność materiałowa. Tak naprawdę szczelnośc zapewni albo dobrze wykonana powłoka izolacyjna albo żelbetowa konstrukcja wodoszczelna. Ale nie zaprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 24.05.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Nasz dom murują na zaprawie cementowej z plastyfikatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Moi murarze nie stosowali domieszek. Powiedzieli że to nieprawda że dodatki zastępują wapno. Czyli co wapno to wapno i nic go nie zastapi. Więc wapno dostali i tak murowali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 25.05.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Planujemy na fundamenty beton wodoszczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.05.2004 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 U mnie również ekipa dodawała plastyfikator do zaprawy, nazywało się to cemplast, czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 26.05.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Nasz dom murują na zaprawie cementowej z plastyfikatorami. A co zmienia dodanie np. plastyfikatoru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 26.05.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Kwiatkor - dałes się nabrać na wodoszczelność zaprawy. Przy normalnej porowatości zaprawy murarskiej żaden tzw. "uszczelniacz" nic nie pomoże. A nawet gdyby to już się w przecudowny sposób udało to woda będzie migrować w miejscu styku bloczka z zaprawą bo występuje tam niejednorodność materiałowa. Bardziej zależało mi, by woda nie podciągała do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 27.05.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Nie stosowałem plastyfikatorów.Wapno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 27.05.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 U mnie zamiast wapna również stosują plastyfikator i mówią na niego ,,orenżadka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 27.05.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Do murowania ścian nośnych (kostka betonowa, silikaty) zaprawa cementowo-wapienna , do elewacji (klinkier) czysty cement+piasek+woda... i jest OK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts