Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej!

Jestem tu nowy i szukam osób które mogłyby mi podpowiedzieć jak możliwie oszczędnie wybudować ten dom http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Ascot/?

Wiem, że nie będzie to bardzo łatwe ze względu na dość skomplikowany dach, ale mam nadzieję, że coś mi podpowiecie. Może jakieś przeróbki?

Pozdrawiam ;)

ASCOT.jpg

przeróbki dachu sa drogie (trzeba liczyć konstrukcję na nowo), więc czasem taniej wyjdzie projekt indywidualny na bazie tego projektu niż skomplikowane adaptacje.

Przejście przez pokój na poddasze nad garażem - trochę skomplikowane.

Przy czterospadowym dachu trudno też umieścić szafy na poddaszu, bo wszędzie sa skosy.

Okna połaciowe są droższe od zwykłych. Z resztą okna warto przemyśleć, bo jest ich bardzo dużo.

W sumie przestrzeń trochę mało funkcjonalna - dużo metrów traconych na korytarzyki na parterze (pokój jest mniejszy od powierzchni komunikacji).

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...

Hej :)

Dzięki za podpowiedzi :) Jeszcze wszystko rozważę, ale chyba jednak zostanie ten projekt. ;) Szkoda, że kuchnia jest zamknięta, teraz w wielu projektach jest otwarta na salon, a ja lubię otwarte przestrzenie. Może uda się to jakoś rozwiązać :)

bez problemu wstawisz w ścianie nośnej nadproże otwierając kuchnię na salon. Wówczas warto przemysleć układ reszty ścian i rozmieszczenie mebli.

zeby potem nie było problemu z ustawieniem kanapy (żeby nie podziwiać garów w zlewie), telewizora, stołu.

Wierz mi - takie rzeczy przemyśl PRZED kupieniem projektu i zaplanowanym wstawianiem podciągów.