Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

Taki domek można postawić nawet za mniej niż 150 tys. Warunek jest jeden budujemy sami, sprzęt cięzki tylko okazjonalnie, teren - prowincja, rabaty, rabaty, rabaty. Zrobiłem sobie kosztorys na mój dom - 150 m2 i wychodzi mi ok. 110 tys. :roll: Więc jeśli ceny nie pójdą w górę i VAT zostanie na takim poziomie jaki jest - można zbudować.

• Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Moi Mili!

Czytając Wasze teksty tchnęło optymizmem. planuję wybudować dom parterowy 140m2 z poddaszem uzytkowym (max28+10cm styropianu + blachodachówka) z wykończeniem za 200 000zł. (może 220 000).

Oczywiscie podstawa to negocjacje handlowe i nadzór nad budowlańcami.

Założyłem tylko 4 podstawowe warunki tej budowy:

1. Po to jest projekt i zmiany w nim przed fazą budowania aby później "nie mieszać" bo to znacznie więcej kosztuje

2. Podstawa to negocjacje handlowe z dostawcami i wykonawcami

3. Mieć "węża" w kieszeni -zakupy bez fanaberii grunt to funkcjonalność (przecież zamieniam 38m2 na 140 -to juz dużo - pałace nich budują Ci, których na to stać)

4. Zanim wybierzesz producenta czy wykonawcę - zdobądź jak najwięcej rzetelnej informacji (choćby i tu). Najczęściej to co tanie nie jest najgorsze i odwortnie. Jeśli wiesz czego chcesz, zawsze wybierzesz

i będzie to Twój najlepszy wybór

Pa

• 3 months później...

Jak ja bym chciał mieć takie warunki na STARCIE ! Niem miałem nic oprócz wypłaty. Musiałem kupić i uzbroić działkę. Co prawda buduję dom ok 100 metrów ale gdybym myślał o takim koszcie budowy o jakim piszecie to nie rzucałbym się z motyką na słońce.

Czy można zbudować 130 m2 za 200 tys ? Nawet trzeba !

Taaaaak! Ale pod jednym warunkiem, że nie budujemy "z muratorem w reku". Buduję 25 km od Krakowa dom o pow. ok.130m2, nie licząc piwnicy pod 3/4 domu i garażu. Staan surowy kosztował - ok 100 000zł

-sciany trójwarstwowe 25cm U-220+12cm wełna+ 3cm pustka+ 12 cegła elewacyjna(robocizna od piwnicy po kominy+ ogrodzenie 14 450);

-dach ok. 230m2 dachówka ceramiczna, podbiciówka drewniana, rynny pcv, 2 okna dachowe (robocizna 5 800 od więźby po rynny);

-front ogrodzenia cegła elewacyjna ok. 2600 szt.

• 2 weeks później...

Jest to możliwe ale tak jak wiele osób zaznaczyło - niekoniecznie pod "generalnym wykonawcą". Osobiście wykańczam domek 280 - 290 m2 i razem z zakupem działki 1600m2, która już ma 3/4 ogrodzenia z klinkieru i nie wykończeniem poddasza (czyli użytkowa narazie ok. 150m2) liczę na poziomie 260.000 "pod klucz" a wiem że można było taniej - staram się trzymać zasady "niekoniecznie najtaniej ale przede wszystkim porządnie". Standard wykończenia to MAX29cm, styropian 15cm, blacha Wenus, okna antywłamaniowe (szyby też anty...) PVC, tynki z płyty karton/gips, parkiet przemytsłowy dębowy, stolarka wewnętrzna od "zaprzyjaźnionego" stolarza z mazur, bramy bez automatyki, tarasy wykończone, hydraulika klasy wyższej/średniej (Radson, Viessman, Rehau). To tak z grubsza - wkład własny to to że codziennie jestem na budowie ale nie rezygnuję z normalnej pracy - trochę wykańczające... :-? Dodam że budowa jest pod W-wą a to też podnosi trochę koszty...

Pozdrowionka

RR

• 4 months później...
stan surowy otwarty za 70.000 da się zrobić, a później to wszystko zależy do tego jakie materiały wykończeniowe się używa. Z czego dach, jakie ogrzewanie i za ile, jaka armatura, z czego podłogi po ile glazura itp. Ja na mój dom 124 mm pow użytkowej + garaż + strych nad garażem +trochę pow. dołożę, wykorzystując powierzchnię pod skosami od 1,20 m wysokości. Razem po podłodze będzie ze 180 mm, przeznaczyłem 300 tys. Jedna firma wyceniła stan surowy z materiałami i nadzorem na 100.000. Coś jest to utargowania.

za 200 tys mozna wybudowac dom,pojechac na super wycieczke i kupic samochod(no moze nie calkiem nowy ale calkiem niezly)To jest moje zdanie.Zauwazylam ,ze wiekszosc z Was wykanczajacych swoje domy powariowalo na punkcie tzw.standardu wykonczenia swojego gniazka.Ludzie przypomnijcie sobie jak mieszkaliscie w ciasnych mieszkaniach i najwiekszym mazeniem byl maly domek z ogrodem .Nie jest najwazniejsze jak bedzie wykonczony ,wazne ze bedzie Wasz ,na waszej ziemi z wlasnym kawalkiem nieba.

za 200 tys mozna wybudowac dom,pojechac na super wycieczke i kupic samochod(no moze nie calkiem nowy ale calkiem niezly)To jest moje zdanie.Zauwazylam ,ze wiekszosc z Was wykanczajacych swoje domy powariowalo na punkcie tzw.standardu wykonczenia swojego gniazka.Ludzie przypomnijcie sobie jak mieszkaliscie w ciasnych mieszkaniach i najwiekszym mazeniem byl maly domek z ogrodem .Nie jest najwazniejsze jak bedzie wykonczony ,wazne ze bedzie Wasz ,na waszej ziemi z wlasnym kawalkiem nieba.

HOWGH!!!

• 2 months później...
Ble, ble, ble... Jak za 200 tys zł da się wybudować dom pod klucz o pow. 130 m2 to proszę bardzo mam projekt i jako potencjalny inwestor jestem gotów zawrzeć umowę na wykonanie. Pilnował będę rygorystycznie by realizacja przebiegała wg dokumentacji biura projektowego (bez substutcji materiałów) oraz w terminie.

Po pierwsze co autor pytania miał na myśli pod określeniem dom.

Czy ma to być dom wykończony, wyposażony w meble, firany, żyrandole,dywany, działka ogrodzona ,wykonane chodniki, oświetlenie terenu,zieleń, itp.? Jeśli tak to kwota 200tyś. będzie zbyt mała.

Natomiast jeżeli mamy na myśli sam budynek, otynkowany i pomalowany, zakończone i uruchomione instalacje z tzw. białym montażem, wykonane podłogi, to myślę, że jest to sprawa jak najbardziej realna pod warunkiem dużego wkładu własnej pracy, samodzielnego kupowania niedrogich materiałów i zapewnienia fachowego nadzoru nad elementami budowy na których się nie znamy.

Pozdrowienia

Postanowiłem zacytować swoją wypowiedź z 2002r. uważam że jest ona już nieaktualna. Ulga budowlana została odebrana, VAT poszedł do góry. Ceny materiałow poszły w górę. Podam tylko dla przykładu za 1kg stali w 2001r płaciłem ok. 1,3...1,5 zł brutto z rachunkiem teraz dokładnie nie wiem ale chyba ponad 3 zł.

Szacuję że teraz za to samo co wybudowałem zapłaciłbym ok. 30% więcej i do tego nie miałbym jeszcze ulgi podatkowej. Bardzo się cieszę że udało mi się zdążyć przed tym wariactwem cenowym co teraz sie wyprawia. Myslę że za jakiś czas ceny jednak nieco spadną i rynek wróci do normalności czego życze wszystkim budującym.

Pozdrawiam

Ble, ble, ble... Jak za 200 tys zł da się wybudować dom pod klucz o pow. 130 m2 to proszę bardzo mam projekt i jako potencjalny inwestor jestem gotów zawrzeć umowę na wykonanie. Pilnował będę rygorystycznie by realizacja przebiegała wg dokumentacji biura projektowego (bez substutcji materiałów) oraz w terminie.

Pytanie było zadane w 2001 roku, ale z takim podejściem to ani przed podwyżkami ani po podwyżkach nie da się wybudować domu za 200tyś. Aby dokonać takiej sztuki trzeba wiele zrobić samemu, wszystko samemu kupić. Czasami trzeba wybrać tańsze ale równorzędne rozwiązanie. Poza tym najwięcej zależy od projektu. Musi spełniać podstawowe kryteria domu oszczędnego: nieskomplikowana bryła budynku, dach dwuspadowy, brak piwnicy.