Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na zbudowa? dom 130 m2 za 200 tys. z??

Recommended Posts

Zgadzam się Uller podstawa to dobry projekt. Prosta forma bez udziwnień łuków półkoli, kolumienek, gzymsików, balkoników, piwnic, schodków do salonu, lukarn na dachu itp. Następna sprawa to standard wykończenia. Obecnie jest bardzo dużo systemów instalacyjnych, materiałów wykończeniowych itp. do wykonania przez zwykłego Kowalskiego. Dobierając wykończenie pod kątem możliwości własnego wykonania pozwala zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy. Oszczędzamy dwukrotnie. Po pierwsze kupujac samemu dostajemy duże rabaty. Po drugie robocizna jest za darmo. Rabaty jakie dają hurtownie inwestorom nie sa wcale mniejsze od rabatów dla firm wykonawczych z tego wzgledu że inwestor płaci gotówka, a wykonawcy biorą przeważnie na krechę i do tego doliczaja jeszcze koszty zakupu.

Następna sprawa to dyscyplina finansowa. Nie wolno dawać sie naciągać na gadki typu "panie dodasz pan jeszcze kilka stów a będzie zrobione porządnie" inwestor musi myśleć w czasie budowy całkowicie odwrotnie. Czyli gdzie tu jeszcze urwać kilka stów aby udło sie zmieścić w zakładanych kosztach. Następna sprawa to odstępstwa od rozwiązań przyjetych w projekcie. Nie można za wszelką cenę bronić rozwiązań projektowych. Cały czas pojawiają się na rynku nowe rozwiązania materiałowe których zastosowanie może się opłacać. Trzeba mieć cały czas to na uwadze i śledzić rynek i na bierząco reagować. Podam przykład. Izolacja przeciwwilgociowa podłogi na gruncie. W projekcie przyjęty standard 2 x papa na lepiku na gorąco. Cena ok.9zł/m2 + 300zł robocizna. Rozwiązanie zastepcze emulsja Eurolan 3K ok. 3zł/m2 robocizna własna - malowanie własne 1 dzień. Oszczedność kilkaset złotych. Niby w skali całości kosztów niewiele. Ale takich rzeczy jest mnóstwo. A najwięcej można zaoszczędzić na pracach wykończeniowych. Jak układanie pokrycia dachu, rynien obróbek dekarskich, montaż parapetów futryn i drzwi, układanie podłóg, malowanie, tapetowanie, wykonanie instalacji elektrycznych i sanitarnych, układanie glazury, montaż mebli kuchennych i łazienkowych, biały montaż itp. itd. O dobrze spisanej umowie już nie piszę bo to sprawa oczywista. Jesli ktoś chce obniżyć koszty domu to nie widze innych sposobów. Dodam jeszcze że typowo koszty stanu surowego wynoszą przy srednim standarcie ok. 40...50% kosztów całości. W moim przypadku udało się to zmienić na korzyśc i to dosyć znacznie bo stan surowy stanowił ok. 68% całości.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 687
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okazuje sie ze ci ktorzy juz sie zbudowali np ja, krzycza NIE DA SIE, trudna sprawa, duzy wklad wlasny, tanie materialy itp

Ci ktorzy zyja na razie marzeniami mowia TAK, OCZYWISCIE.

Zycze by spelnily sie te marzenia w zakladanych kwotach :roll:

I ja sie pod tym podpisuje obiema rekoma ;) W teorii wszystko wyglada ladnie, w praktyce niekoniecznie, a w tak niestabilnym kraju jak Polska to juz calkiem ladna bajeczka.

Ja buduje w okolicach Krakowa dom o pow. 148 m2. Projekt jest z pracowni Archon+ Nazwa projektu "Dom w Lawendzie" Dach jest wielospadowy. Jeżeli ktoś chce zobaczyć to na str. http://www.archon.pl Obecnie jest stan surowy zamknięty z instalacjami c.o. i wody kończe instalacje elektryczne ocieplam poddasze.

koszty wg. architektów:

ROBOTY BUDOWLANE 207 811.00 zł

ROBOTY INSTALACYJNE 33 830.00 zł

OGÓŁEM 241 641.00 zł

... w tym:

stan surowy zamknięty116 732.00 zł

taras, schody 6 947.00 zł

Koszty wg. mnie:

Roboty budowlane do stanu surowego zamkniętego 23000

Materjały budowlane do tego stanu:53000

Stolarka okienna drewno mahoń 3 okna łukowe 15000

Drzwi główne 4000

drzwi do kotłowni 1100

Instalacja c.o i wody (materjały i robocizna) 7000

Instalacja elektryczna (materjały i robocizna) ok 3000

Wełna 3000

To są koszty które już poniosłem:109100

Z moich obliczeń wynika że wydam jeszcze na: razem po cenach max 18000

Tynki wewn. ok 3500-4000

Tynki zew. ok7000

Płyty G-K i profile ok3000-4000

Parapety zew i wew. ok 1500-2000

podbitka pod dach 1000

Razem 137100

Pozostałych cen (płytki, parkiety lub panele, drzwi wew.) jeszcze nie kalkulowałem ale chyba 63000 na to nie wydam.

Prównanie stanów sórowych zamknietych: wg. projektantów 116732

wg mnie 96000. jak narazie jestem 20000 do przodu. pozdrowienia dla wszystkich.

W grudniu 2003 roku robiłem wstępny kosztorys obejmujący ceny po 1 maja 2004r. i przy moim domku 94m2 + garaż doklejony do budynku wyszło, że przy bardzo dużym nakładzie pracy własnej zmieszczę się w 130 k PLN. Dzisiaj gdy ceny zamiast moich dawnych obliczeń miały podskoczyć 15% VAT + 5% coś tam jescze to ceny skoczyły od 25 do 30 %do góry. Katastrofa!!! Stal poszła nawet 80 - 100% w zależności od przekroju!!! Ten post już raczej jest nieaktualny - no jeżeli ktoś chce mieszkać w domu nie otynkowanym na zewnątrz i wewnątrz to czemu nie.

Ceny poprostu powariowały!!!!

Witajcie,

oczywiście, że się da pod pewnymi warunkami:

- ma się gdzie mieszkać (nie płacąc za sublokatorki)

- dużo robót wykonuje się samemu

- ma się zdolności do negocjacji

- dużo czasu na przeszukiwanie ofert, dostęp do internetu i telefonu - niezbędny...

Wiem to, bo budujemy sami i stan surowy zamknięty 146m2 wyniesie mnie ok. 65.000 wraz z działką, z formalnościami. Mogę to z całą pewnością potwierdzić, gdyż materiały na stan surowy zamknięty leżą i czekają. Bardzo dużo zaoszczędza się na robociźnie. My robimy wszystko sami i jesteśmy już na etapie wylewek i pierwszego wieńca.

Niedługo kolejne zdjęcia w dzienniku!

NIECH ZYJE ZARADNOSC, ORGANIZACJA CZASU I SUPER FACET KTORY NAPRAWDE WSZYSTKO POTRAFI.... jestem szczęściarą :D

Każdy powinien robić to co umie i swoją pracą zarobić na dom i inne swoje potrzeby. Oczywiście jeśli ktoś bardzo chce to może swój dom postawić sam. Jego wola. Nie wiem jednak czy można pogodzić pracę zawodową z budową domu, jeśli tak to ten dom pewnie będzie budowany parę lat. Ja pracuję, zarabiam i daję zarobić tym którzy mój dom budują. Jeśli coś będę robił sam to dla przyjemności i zrzucenia paru kg.

• 2 weeks później...
No i sobie poczytałem da, nie da, da, ...itd Budując dla siebie ciężko kupować słabe materiały. Trzeba mieć odwagę aby budować mając jedne pieniądze z banku drugie własne a trzecie z nie sprzedanego mieszkania. Niestety w handlu budowlanym nie ma sentymentów płaci się tylko biletami NBP !. obliczenia typu fundament 3500, ściany 15000 tynk 8000 to bzdura ! jest tyle pobocznych wydatków że w głowie się nie mieści. Jak do tego dodamy fachowość naszych ekip sukces murowany - nie mamy gdzie mieszkać a bank nas ściga aby zpłacać kredyt. Osobiście nie wierzę aby dobrze postawić dom niskim kosztem Chyba że tato ma firmę budowlaną. Buduję Hanię z Archipelagu i startowałem z 250 tyś. Jak zacznę kupować buble to faktycznie zostanie mi na przechodzony samochód. Własny dom to nie mieszkanie spódzielcze jak coś zrobimy tanim kosztem to nie ma telefonu do spódzielni aby franek w berecie poprawił. Kupując coś co starcza na 5 lat o 25% taniej a nie na 25 lat to działanie na krótką metę. Bedziemy do końca swoich dni mieszkać na budowie. Pozdrawiam Budujących .

Skrupulatnie notuję wszystkie wydatki i wychodzi mi, że budowa "pod klucz" razem z ogrodzeniem i chodnikami z polbruku będzie nas kosztowała nie więcej niż 1400,00zł/m2.

A 1500,00zł razem z wyposażeniem niezbędnym do zamieszkania, tzn. meblami kuchennymi ze sprzętem, garderobą, łóżkami z "osprzętem", meblami pod skosy i szafą w przedpokoju.

Fakt, że żadnych cudów nie ma, ale kupowałam nie tylko z najniższej półki.

Powodzenia!!! Minimalizm w materialach oznacza, ze bedzie wiac, przeciekac,itd. Minimalizm w wykonczeniach, ze wprowadzisz sie do domu, na ktory nie bedziesz mogl patrzyc. Trzeba bedzie wydac drugie tyle na poprawki, albo tanio wybudowany dom bedzie bardzo drogi w utrzymaniu.

ZofiaD,

nieładnie tak napadać na ludzi, bo każdy buduje taki dom, na jaki go stać i w każdym wypadku cieszy.

Ale tak źle to nie jest i nie będzie (jeżeli uwaga została skierowana do mnie). Poza tym napisałam, że nie wszystkie materiały są z dolnej półki (miałam na myśli nie wybrakowane materiały, tylko alternatywne), czyli styropian - nie wełna, suporex - nie ceramika, dachówka cementowa - nie ceramiczna. Kafle za 40zł - nie za 60, ale nam się podobają.

Chyba sie nie da. Stan surowy kosztował mnie /z położeniem blachodachówki/ 90 tys. - 138 m.

Teraz wykończenie szacuje na jakieś 200 tys. Dom buduje dla siebie. Nie przesadzam z luksusami, ale też nie "dziaduje".Podłogi Finishparkiet /ogrzewanie podłogowe/glazure terakote. Żadnych wykładzin. Nie robie tanim kosztem,bo zycie mnie nauczylo, że to co sie robi tanio, to wychodzi dwa razy drożej.

Warunki wyjściowe są takie: mieszkanie warte 70 tys. zł, oszczędności - 70 tys. zł i kredyt - 60 tys. zł. Zakładamy że inwestor ma działkę z przyłączami. Co Wy na to? Można zbudować dom o powierzchni około 130 m2 czy nie?

Redakcja

Za te pieniądze w okolicach Poznania - firma budowlana stawia dom od fundamentów po standardowe wykończenie z podłogami i granitowymi :) parapetami (to u nich jest tanie i dodają w promocji).

Dom gotowy do zamieszkania.

Biorą ok 1550 zł brutto za m2 przy pow min 96 m2 - wieksze można trochę znegocjować.

Jak pisali inni BARDZO WAŻNY jest projekt.

Fajnie to brzmi. W stolicy jest wiele domów które przedpłacone stoją tylko na papierze ! Ludziska - przecież to wszystko kosztuje a robotnik ciężko musi pracować od świtu do nocy. Z bilansu wychodzi że prezes firmy budowlanej chyba nam dokłada. To jest poprostu jakość. Ja wiem że firmy mają duże upusty ale nimi się napewno z nami nie dzielą.

Na takie pytanie nie ma prostej odpowiedzi, a dlaczego to podaję konkretny przykład. Jestem na etapie wyboru pokrycia dachowego. Może być blachodachówka np. po 20 zł za m kw. a może być dachówka ceramiczna Creatona, glazurowana po 80 zł za m kw ( nie jest to najdroższa dachówka). Ja położę dachówkę ceramiczną ale nie tą po 80 zł za m kw.

• 1 month później...