Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeglądając internet natrafiłem na kilka ciekawych pomysłów na drinki. Zwłaszcza studenci wykazują się tutaj dużą inicjatywą. Przedstawiam przepis na popularny podobno kociołek panoramixa

Składniki:

- litr wódki

-3 piwa

-litr taniego szampana (ruskacza)

-pół litra syropu malinowego lub wiśniowego

-litr napoju energetycznego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy składniki w kolejności: wódka, piwo, szampan, napój, sok.

Wszystko lejemy ostrożnie tak żeby jak najmniej zgazować.

Pijemy schłodzone.

Również "turbokisiel" wydaje się ciekawy choć sam się na niego nie odważyłem :p

http://przepisy-studenckie.blogspot.com/2013/08/turbokisiel.html

• 5 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...

Dla studentów akurat. Składniki w każdym akademiku i na każdej stancji :)

Na studiach robiliśmy kawówkę. Problem był taki, że fusy nie dały się dobrze odfiltrować i całość była nieprzyjemnie mętna. Żeby była idealnie klarowna wirowaliśmy ją w laboratorium na wirówce przez pół godziny przy 40tys.obr/min. Wyszła prawie czarna, a idealnie przejrzysta.

Szkoda że w domu nie mam takiej wirówki :)

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...
  • 2 years później...
Przeglądając internet natrafiłem na kilka ciekawych pomysłów na drinki. Zwłaszcza studenci wykazują się tutaj dużą inicjatywą. Przedstawiam przepis na popularny podobno kociołek panoramixa

Składniki:

- litr wódki

-3 piwa

-litr taniego szampana (ruskacza)

-pół litra syropu malinowego lub wiśniowego

-litr napoju energetycznego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy składniki w kolejności: wódka, piwo, szampan, napój, sok.

Wszystko lejemy ostrożnie tak żeby jak najmniej zgazować.

Pijemy schłodzone.

Również "turbokisiel" wydaje się ciekawy choć sam się na niego nie odważyłem :p

http://przepisy-studenckie.blogspot.com/2013/08/turbokisiel.html

Ktoś to przeżył?

• 1 year później...
Kociołek spoko, ale od czasu do czasu, raczej sporadycznie. Jest też tania wersja nazywana "bigosem", a mianowicie najtańsze wino patykiem pisane z colą, smakuje jak żelki o smaku coli. A jeśli shoty, to super jest "pszczółka" lub inaczej "chupa-chups" - cytrynówka z syropem imbirowym i pieprzem, pycha!

• 2 weeks później...

Piłem Kociołek Paronamiksa i jest o smaku jak dla mnie galaretki owocowej :D Ja zamiast szampana leje wino ale półsłodkie. Pije się szklankami i w brew pozorom na drugi dzień nie ma kaca, a w czasie picia pomimo mieszania wielu trunków nie chcę się wymiotować.

Co do bigosu z komentarza nade mną to koledzy to pili, smakowało ale drugi dzień zdychali i więcej po to nie sięgnęli. Co kiedyś człowiek wyprawiał jak był na praktykach nad polskim morzem :p