DariaIMichu 17.08.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Przymierzam się do zrobienia parkingu na ok 15 samochodów. Jak powinnam zaplanować podbudowe i w ogóle układ warstw żeby było prawidłowo. Grunt to piaski pylaste do głębokości ponad 1m, (więc chyba niewysadzinowy???). Czy muszę lub powinnam taki teren jakoś głęboko korytować, ewentualnie jak głęboko? Wg mojej koncepcji planowałam wykorytować na maks 50cm i ułożyć warstwe 20-30cm gruzy betonowego, na to jakis piach kopalniany ok 10cm, potem podsypka ok 5cm i układać kostkę betonowa i płyty betonowe (takie ażurowe) grubości 8-10cm. Czy taki układ warstw jest OK? A może zamiast tego gruzu betonowego zrobić podbudowe z piasku kopalnianego wymeiszanego z cementem, tzw suchy beton? Co będzie lepszym rozwiązaniem?Po parkingu generalnie będa jeździły osobówki ale czasem może się pojawić jakaś ciężarówka ok 15t. i wolałabym żeby po jej przejeździe oraz po zimie nic się nie pofalowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 20.08.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam.Zajmuję się układaniem kostki brukowej od kilku lat, więc coś mogę Ci podpowiedzieć.Podbudowa, którą chcesz zrobić wystarczy na kilka tygodni. Po tym czasie zacznie się zapadać.Proponuję taką:warstwa gruzu betonowego - 30cmwarstwa kruszywa 0-63 - 10cmwarstwa kruszywa 0-31 - 10cmwarsta kruszywa 2,8 - 5cmPo korytowaniu zagęścić podłoże przed zasypaniem gruzem. Następnie zagęścić warstwę gruzu i tak z każdą kolejną warstwą.Kruszywo 2,8 dać tylko na wyrównanie pod kostkę.Najlepiej użyć do tego zagęszczarki od 500kg. Mniejsze nie zbiją podbudowy wystarczająco. Na taką podbudowę można śmiało wjeżdżać i dużymi autami. Lepiej wydać kilka groszy więce, ale mieć na wiele lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 23.09.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Dzieki END-riu za odzew, choc liczyłam na wiecej głosów, Podbijam, może wątek nabierze kolorów-na co licze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 26.06.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Będę miał podobne zadanie przed sobą. Tylko jeszcze poziom terenu muszę podnieść o 70cm. Akurat tyle ile ma kostka i warstwy, jakie wymienił End_riu. Mam pytanie, czy mogę te warstwy sypać na obecny humus (ok 40cm), czy jednak trzeba go wybrać i narzucić większą grubość np. gruzu betonowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.06.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Jak chcesz humus zagęścić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.06.2018 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Tak, już chwilę po napisaniu tego posta zdałem sobie sprawę, że pomysł z zagęszczaniem warstwy kruszywa nasypanego na humus jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.06.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Witam. Zajmuję się układaniem kostki brukowej od kilku lat, więc coś mogę Ci podpowiedzieć. Podbudowa, którą chcesz zrobić wystarczy na kilka tygodni. Po tym czasie zacznie się zapadać. Proponuję taką: warstwa gruzu betonowego - 30cm warstwa kruszywa 0-63 - 10cm warstwa kruszywa 0-31 - 10cm warsta kruszywa 2,8 - 5cm Po korytowaniu zagęścić podłoże przed zasypaniem gruzem. Następnie zagęścić warstwę gruzu i tak z każdą kolejną warstwą. Kruszywo 2,8 dać tylko na wyrównanie pod kostkę. Najlepiej użyć do tego zagęszczarki od 500kg. Mniejsze nie zbiją podbudowy wystarczająco. Na taką podbudowę można śmiało wjeżdżać i dużymi autami. Lepiej wydać kilka groszy więce, ale mieć na wiele lat. Pozdrawiam.Nie znam się za bardzo ale muszę zrobić drogę. Dajesz warstwy coraz drobniejsze. Czy te wyższe warstwy, przy ubijaniu i późniejszej eksploatacji nie "wlezą" w te pod spodem? Są coraz drobniejsze więc będą wypełniać szczeliny pod spodem. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.07.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Pewnie dlatego End_riu zaproponował stopniowe zmniejszanie grubości kruszywa, a nie od razu zasypanie gruzu piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 21.08.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Nic z tych rzeczy nie robiłem. Gdy przyszło zrobić drogę do nowo wybudowanego garażu. Nawiozłem opon osobówek ułożyłem je prosto na łąkę, zasypałem żwirem co się daje pod kostkę. Mija drugi rok, jeżdżę codziennie, wszystko ok. Parking przy domu 3x5, zbudowałem 6 lat temu. Wyrównałem spadek około 70 cm oponami wypełnionymi żwirem. Parkowała na tym parkingu kiedyś koparka, wszystko ok. Dziś ten parking poszerzam i podnoszę, będzie miał 10x5 podniosłem go o 150 cm. Wjazd i lewa strona ma zero natomiast przód i prawa strona mają spadek 150 cm. Zero betonu i koparek, tylko same opony, tym razem wypełnione pokruszonym styropianem. Opaska do około, opony wypełnione żwirem (skrajny rząd opon), ostatni górny rząd opon będzie również wypełniony żwirem. W summie kamienia będę potrzebował 1/5 w porównaniu z tym, tradycyjnym sposobem czyli około 15 ton. Budowlę można obejrzeć w okolicach Krakowa. Prawdopodobnie na to wszystko zastanie wylany beton 10 cm. Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts