Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oliwkawawa.... tak powoli chyba zaczac nalezy brac pod uwage welne Frontrock Max E ....

po wczorajszym mailu z TO okazuje sie ze cena juz powoli zbliza sie do welny.

Bialy styropian albo welne... zwlaszcza ze jak widzisz - coraz wiecej problemow sie zaczyna pojawiac z tym grafitem.

Dzięki.

Idę w ten styropian jednak. Biały. Czy wełna na suporeks to dobry pomysł? No i cenowo jednak wełna nadal pewnie wychodzi drożej?

jeszcze tak. Ale juz ta roznica nie jest taka masakryczna.

Grafit dobrej firmy to ok 180 netto/m3 welna 235netto/m3 ... no i lambda eps jest niby lepsza... ale welna to welna...

Witam, ja poszedłem w wełnę - właśnie w frontrock max e 20cm na bloczek z betonu komórkowego 24cm odmiany 600. I teraz pytanko - mam już ofertę przygotowaną wraz ze wszystkimi elementami:

- kleje systemowe rockwoola pod i na siatkę,

- siatka żółta innego producenta,

- kołki wbijane 26cm

- listwy przyokienne i narożne z siatką.

Podobno do wełny i bloczka komórkowego lepiej używać kołków wkręcanych - prawda? Może ktoś polecić kołki wkręcane które są tańsze niż 3zł? Bo znalazłem tylko takie a potrzebuję około 1100szt. ( link ).

Czy trzymać się kurczowo wytycznych producenta dotyczących składowych systemu czy można jednak odejść od tego szukając dobrych zamienników? Te kleje rockwoola są ok? Czy bloczki przed klejeniem trzeba jakoś przygotować - chłoną wilgoć aż miło i boję się aby klej dobrze trzymał wełnę.

A jak się nazywa ta firma? "z Kępna"? :)

Ja już zamówiłam styropian Gold Fasada Termo Organiki, z frezem w cenie 180zł za m3. Dam 1cm więcej, czyli będzie 16 a nie 15.

Jeszcze pytanie - miałam zamówić też 1 paczkę dwójki. Do czego im ta dwójka? Do obróbek wokół okien? Czy tak się robi? (okna mam zlicowane z murem obecnie)

Nie no jasne, że byłoby lepiej zamówić rok temu zimą, może i nawet ze 3 lata temu zimą ;) ale nie zawsze tak się da zaplanować wszystko, zwłaszcza jeśli buduje się szybko, np. na kredyt (brak kasy, brak bezpiecznego miejsca aby to przechować, czasem nawet brak samych fundamentów i jakiejkolwiek koncepcji, nie mówiąc o wyborze samego styropianu). Myślę że ludzie mają gorsze problemy niż ten wskazany powyżej :)

No tak, trzeba miec nadzieję, że po połozeniu nie będzie chciał zbytnio zmieniać wymiarów :)

Będę mieć nadzieję ;) I postaram się o tym nie myśleć i spać spokojnie ;) Gdybym tak rozkminiała wszystko co związane z moją budową (a ile jeszcze przede mną) to już bym siedziała w Tworkach i nie dokończyłabym budowy :)

Idąc tym torem to wszyscy właściciele domów ocieplonych grafitem (bo grafit zły, układany w słoneczne dni - pracuje) oraz którzy ocieplali domy i kupowali styro w sezonie (czyli pewnie jakieś 90% nabywców) powinni ściągnąć to ze ścian, zamówić styropian zimą i ocieplić na nowo rok-dwa lata później :yes:

nie podałem nazwy bo nie chciałem robić reklamy... google nie boli, łatwo się znajduje :p

nikt nie używał? ceny ciekawe, ale czort wie co to za towar...

Widzisz, blondynką nie jestem a nie zajarzyłam :) Żartuję, nie mam nic do blondynek :)

Sprawdzałeś ceny innych bardziej znanych firm? Knauf, Genderka, Austrotherm Swisspor? Na pewno będzie drożej niż ten Izoterm, ale ja bym chyba wybrała najtańszy z tych znanych, niż taki zupełnie najtańszy i nieznany. Nie wiem, fachowcem nie jestem. Może niech Fighter się wypowie?

Mi proponowali Neoterm za 190 parę złotych, ale za 210 mogłam mieć Termo Organikę (mowa o graficie). A ciut taniej Austrotherm. Wybrałam jednak Termo Organikę. Brałam ich styropian na posadzki i nie miałam mu nic do zarzucenia wtedy.

Osobiscie wybralbym jeden z tych (w tej kolejnosci, pod warunkiem, ze nie byloby drastycznych roznic w cenie) roznica 2-3zl/m3 pomijalna:

Knauf

Termoorganika

Austrotherm

Swisspor

Jezeli mialbym na to miejsce - wolalbym wybrac grubszy "bialy" 0,040 - 0,038 niz cienszy grafit o ile to pogrubienie przy zachowaniu tego samego wspolczynnika oporu cieplnego nie wyszloby drozej wiecej niz 7-8%.

Powyzej 15cm - zrezygnowalbym z frezu