Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do praktyków Łazienka jak uniknąć błędów w planowaniu

Adam626

Recommended Posts

Jestem na etapie decyzji o lokalizacji pionów ściekowych i chciałbym spytać forumowiczów o poradę odnośnie rozmieszczenia w łazienkach ze zdjęć. Pierwsza to łazienka wspólna dzieci dostępna z 2 pokoi, a druga to łazienka gospodarzy

Ma sens biezące ustawienie, czy warto coś zmienić? Okna w łazience będą niskie tj 50cm, ale zlokalizowane dość wysoko - na 150cm

lazienka-dzieci.jpg

lazienka-dorosli.jpg

Dlaczego nie zadajesz pytań we właściwych działach? :mad:

Problem z umywalkami pod oknem jest taki, że nie ma potem jak lustra zamontować. Jak dzieci podrosną do 150 cm to będą musiały się schylać, by się przejrzeć w lustrze zamontowanym pod oknem.

Łazienki masz ogromne a sprzęty powciskane w kąty.

Rozumiem, że pralnia jest gdzieś osobno?

Jakie sprzęty planujesz? O jakich wymiarach? Bo wanny jakieś dziwne - bardzo szerokie i krótkie. I prysznic też taki standartowy. Przy takiej powierzchni można zrobić sobie domowe spa - z miejscem na posiedzenie sobie, gdy depiluje się nogi przykładowo.

Przy tych wielkościach łazienek ok 13-14m trzeba dobrze rozplanować sprzety bo sam sedes umywalka i prysznic standardowych wymiarów poprostu znikną na tej powierzchni.Masz tyle miejsca a umywalki wciskasz pod okno.

Np.

http://img35.imageshack.us/img35/1293/i8gx.jpg

Edytowane przez kinka

Dziękuję za odpowiedzi. O projektancie zapewne pomyślę, ale na razie dom jest na etapie ław, i potrzebuję tylko rozplanować odpływy pod kanalizację. BYć może zrobiłem źle nie projektując od razu wnętrz przez projektanta.

W lazience planujemy zwykłą wannę, taką komunistyczną, bo jest wygodna i można bezstresowo korzystać, a wanny narożne mimo że popularne okazują się potem zbędnym wyposażeniem gdy wymagają kilkaset litrów a kąpiel jest od święta. Więc wannę chcemy 180cm parówkę, umywalkę raczej jedną, bidetu nie planujemy, koniecznie będzie pisuar.

Elfir, czyli myślisz że np wanna centralnie i podobnie kabina będą dobrym pomysłem?

Kabinę obecnie mamy 90cm półokrągłą i to rozwiązanie mi się podoba - bo jest ciepłe, a dua kabina prysznicowa moze być chłodna. Więc może kabina jednak w rogu a wanna centralnie?