Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek starają się do dofinansowanie dla NF15. A my śledzimy ich zmagania z kamerą...

Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu: Budowa domu pasywnego krok po kroku. Zapraszamy

Czekamy na Wasze pytania na temat NF15. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta budowa rozpoczęła się bardzo normalnie. Inwestorzy (pan Piotr jest inżynierem budowlanym) wybrali projekt domu, który im się najbardziej podobał. Na początku budowy nastąpiła radykalna zmiana - projekt pozostał, lecz został przeprojektowany na... dom pasywny. Czy ta decyzja była racjonalna? Zapraszamy do obejrzenia filmu i dyskusji.

Dyskusja na Forum: Był zwykły dom, ma być pasywny

Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Cześć Wam!

Zastanawiam się nad projektem domu pasywnego ok. 110-120m2.

Ciekawi mnie jednak jedna rzecz - co tak niby bardzo podnosi koszt budowy takiego domu? Czy jest to cena materiałów czy robocizna?

Rzecz w tym, że mam swoich sprawdzonych fachowców i zastanawiam się czy w takim przypadku koszt domu pasywnego będzie względnie niższy?

Dodam tylko, że interesuje mnie dom parterowy (może być z płaskim dachem), a mam ładną słoneczną działkę od strony południowej. Ten fakt zapewne ma znaczenie.

Jeśli pasywny, to raczej plyta fundamentowa. Jesli pasywny, to 30cm styropianu pod płytą. Co najmniej hydrofobizowany EPS200.

Już mozesz sobie policzyć koszt w stosunku do przyzwoicie zaizolowanych fundamentów domu energooszczednego.

Pasywny jest drozszy, a pasywny parterowy jeszcze bardziej drogi.

• 1 year później...
  • 1 month później...

cena za m2 netto pow. użytkowej stan deweloperski mojego prostego domu :

- wg kosztorysu szczegółowego, zapotrzebowanie 117kWh/(m2rok) 2173zł

- stan faktczyny wybodowany dom o zapotrzebowaniu 15kWh/(m2rok) 1836złych

Część prac robiłem sam i szacuję, że jakby to zrobiła firma to cena za m2 wyniosłaby 2000zł

Oczywiście kosztorys to ceny średnie z całej Polski, u mnie na podkarpaciu robocizna tańsza, ale prawda jest taka, dom o zapotrzebowanie 15kW/(m2rok) można zrobić taniej niż dom, który tylko spełnia warunki techniczne, przy zachowaniu pewnego reżimu i rezygnacji z pewnych elementów rzecz jasna.

Edytowane przez chemical

• 6 months później...
  • 11 months później...
Ja chce zbudować świetlicę na wsi 165 m i nie mówię że pasywną, ale na pewno energooszczędną :) Jak sądzicie jaki byłby koszt z uwzględnieniem pomp ciepła, powietrze - woda.

Odezwij się do kilku firm z prośbą o wycenę. Świetlicy może jeszcze nigdy nie robili, ale pewnie się zainteresują potencjalną budową :) Tu masz kilka firm z Polski :spam: . Skontaktuj się i poproś o wstępne koszty.

Edytowane przez Greengaz

Ja chce zbudować świetlicę na wsi 165 m i nie mówię że pasywną, ale na pewno energooszczędną :) Jak sądzicie jaki byłby koszt z uwzględnieniem pomp ciepła, powietrze - woda.

Jak masz dużą przestrzeń, bez ścian - to idealne IMO rozwiązanie to ze dwie klimy