Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podniesienie fundamentów domu / podniesienie terenu

jersey

Recommended Posts

Dzień dobry,

proszę o pomoc i radę w/s tzw. podnoszenia domów. swoją budowę zakończyłem już jakiś czas temu, dom został postawiony wg. wyznaczonej przez architekta rzędnej itd. bez żadnych zmian.

teraz zaczęły powstawać dookoła nowe domy i kilku z sąsiadów chwali się razem z ich kierownikami budów, że popodnosili o 2-3 bloczki fundamenty swoich domów.

do tego będą też podnosić swoje działki o te 20-30 cm. ja jako jeden z pierwszych, który się na ulicy wybudował zostanę teraz "w dołku".

mamy gliniaste słabo przepuszczalne podłoże, do tego brak kanalizacji deszczowej w ulicy. wg. rzędnych na mapce terenu mój dom w sumie powinien stać najwyżej - okazuje się, że będzie najniżej.

przeszukałem nasze forum - już wiem, że zmiana warunków wodnych, czy naturalnego cieku to sprawa Prawa Wodnego, które mnie tutaj trochę mnie chroni i w przypadku zalewania działki przez sąsiadów będę mógł się domagać przywrócenia poprzedniego stanu. a jak wygląda to w praktyce ? znaczy, że sąsiad będzie musiał obniżyć działkę odsłaniając wysoko postawiony budynek ? budować mur oporowy ?

ale co Państwo radzicie ?

jak to jest - naprawdę można sobie spokojnie podnosić teren ignorując naturalne ukształtowanie terenu ? czy przyszli mieszkańcy naszej ulicy pomimo znacznego spadu zaczną podnosić teraz swoje działki i utworzą sztuczny spadek terenu w przeciwną stronę niż naturalne ukształtowanie ?

czy sprawa usadowienia domu, poziomu stanu zero, poziomu terenu działki nie podlega żadnym regulacjom ?

bardzo proszę o radę i pomoc.

Teoretycznie nie wolno podnosić, w praktyce wielu właścicieli działek na "mokrych" terenach podnosi poziom i zmienia w ten sposób warunki wodne. Można iść ze skargą do urzędu ale zazwyczaj nic to nie da. No i sąsiedzi wkurzają:mad: się na Ciebie bo na nich doniosłeś a Ty się wkurzasz na nich bo się podnieśli. W sumie nikt nie jest zadowolony i wielu jest ze sobą skłóconych.Tak to się niestety często kończy w tym dzikim kraju w którym jest wiele praw, których prawie nikt nie przestrzega :(