jersey 22.08.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dzień dobry, proszę o pomoc i radę w/s tzw. podnoszenia domów. swoją budowę zakończyłem już jakiś czas temu, dom został postawiony wg. wyznaczonej przez architekta rzędnej itd. bez żadnych zmian. teraz zaczęły powstawać dookoła nowe domy i kilku z sąsiadów chwali się razem z ich kierownikami budów, że popodnosili o 2-3 bloczki fundamenty swoich domów.do tego będą też podnosić swoje działki o te 20-30 cm. ja jako jeden z pierwszych, który się na ulicy wybudował zostanę teraz "w dołku".mamy gliniaste słabo przepuszczalne podłoże, do tego brak kanalizacji deszczowej w ulicy. wg. rzędnych na mapce terenu mój dom w sumie powinien stać najwyżej - okazuje się, że będzie najniżej. przeszukałem nasze forum - już wiem, że zmiana warunków wodnych, czy naturalnego cieku to sprawa Prawa Wodnego, które mnie tutaj trochę mnie chroni i w przypadku zalewania działki przez sąsiadów będę mógł się domagać przywrócenia poprzedniego stanu. a jak wygląda to w praktyce ? znaczy, że sąsiad będzie musiał obniżyć działkę odsłaniając wysoko postawiony budynek ? budować mur oporowy ? ale co Państwo radzicie ? jak to jest - naprawdę można sobie spokojnie podnosić teren ignorując naturalne ukształtowanie terenu ? czy przyszli mieszkańcy naszej ulicy pomimo znacznego spadu zaczną podnosić teraz swoje działki i utworzą sztuczny spadek terenu w przeciwną stronę niż naturalne ukształtowanie ? czy sprawa usadowienia domu, poziomu stanu zero, poziomu terenu działki nie podlega żadnym regulacjom ? bardzo proszę o radę i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Sąsiadom nie wolno podnosić poziomu gruntu. Mogą co najwyżej obsypać dom. Wysokośc posadowienia parteru nie ma związku z podnoszeniem poziomu gruntu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 22.08.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Teoretycznie nie wolno podnosić, w praktyce wielu właścicieli działek na "mokrych" terenach podnosi poziom i zmienia w ten sposób warunki wodne. Można iść ze skargą do urzędu ale zazwyczaj nic to nie da. No i sąsiedzi wkurzają się na Ciebie bo na nich doniosłeś a Ty się wkurzasz na nich bo się podnieśli. W sumie nikt nie jest zadowolony i wielu jest ze sobą skłóconych.Tak to się niestety często kończy w tym dzikim kraju w którym jest wiele praw, których prawie nikt nie przestrzega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 25.08.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Wody opadowe każdy z właścicieli ma zagospodarować we własnym zakresie, są one traktowane jako ścieki ale do kanalizacji odprowadzać ich nie można.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 można do kanalizacji burzowej lub rowu melioracyjnego, po uzyskaniu zgody gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.08.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 tak, ale nie każda komunalna ma od razu burzową, a do rowu też nie każdy ma dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 nie każda, ale zostawianie inwestorów z problemami nadmiaru wody świadczy o złej gospodarce wodnej w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts