daven 22.08.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Cześć, Kupuję działkę na której znajduje się ruinka domu drewnianego (otynkowany w środku z murowanymi ścianami działowymi) i drzewa owocowe. Dom znajduje się w frontowej granicy działki a nowy będzie oddalony około 5-6m od frontu (czyli w zasadzie już prawie za tym drewnianym). Na dodatek na środku nie istniejącego domu jest studnia kopana. Jak się do tego tematu zabrać z głową? Na usunięcie drzew nie potrzebuję pozwolenia, ale na rozbiórkę, zasypanie studni i budowę już tak. Z jednej strony nie mam jeszcze projektu domu, ale zaraz będzie zima więc i czas na wycinkę i pozbycie się drewna najlepszy... Czy zasypana studnia pod domem i nieusunięte korzenie stanowią jakieś ryzyko? Czy korzenie usuwać w czasie kopania fundamentów, czy robić to już teraz niezależnie? Budowę chciałbym zacząć za rok, jesień i zimę chciałbym mieć na uprzątnięcie działki i papierologię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 korzenie trzeba wyrwać pod domem. http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/pozwolenie-na-rozbiorke-budynku_59508.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.08.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Cześć, Kupuję działkę na której znajduje się ruinka domu drewnianego (otynkowany w środku z murowanymi ścianami działowymi) i drzewa owocowe. Dom znajduje się w frontowej granicy działki a nowy będzie oddalony około 5-6m od frontu (czyli w zasadzie już prawie za tym drewnianym). Na dodatek na środku nie istniejącego domu jest studnia kopana. Jak się do tego tematu zabrać z głową? Na usunięcie drzew nie potrzebuję pozwolenia, ale na rozbiórkę, zasypanie studni i budowę już tak. Z jednej strony nie mam jeszcze projektu domu, ale zaraz będzie zima więc i czas na wycinkę i pozbycie się drewna najlepszy... Czy zasypana studnia pod domem i nieusunięte korzenie stanowią jakieś ryzyko? Czy korzenie usuwać w czasie kopania fundamentów, czy robić to już teraz niezależnie? Budowę chciałbym zacząć za rok, jesień i zimę chciałbym mieć na uprzątnięcie działki i papierologię... To zalezy jak Ci sie spieszy. Ja skladajac PnB zaznaczylem we wniosku, ze zglaszam chec rozebrania domu, poniewaz moj stary dom wystarczylo zglosic ( poszukaj dokladnie warunkow, chodzilo o wysokosc i odleglosc od sasiada). Przed tem sprawdz jak masz MPZP, bo u mnie bylmpkt ze zabrania sie budowy nowych domow,mwiec musialem to zrobic za jednym razem. W miedzyczasie wycielem wszystkie dzrewka owocowe i krzaczory, zlozylem wnioskeo wyciecie dwoch klonow, na ktore dostalem zgode po 3 tyg. Tak, ze jezeli Ci sie nie spieszy i dom mozna rozebrac na zgloszenie to mozesz zglosic, odczekac ustawowy termin i jak nic nie dostaniesz burzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 25.08.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Przed zakupem sprawdziłbym czy ta drewniana ruinka nie jest czasem zabytkiem.. druga sprawa badania gruntu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daven 27.08.2013 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzięki za pomoc, miła pani z Home Broker zapomniała podzielić się, że działka jest we władaniu wieczystym (jeszcze 50 lat) a cena jak za własność.Przy okazji zostawiam ślad żeby się trzymać z dala od home brokera. Kompletny brak przygotowania i wiedzy (albo celowe zatajanie) na temat obiektów, które sprzedają: w ogłoszeniu jest gaz, w rzeczywistości go nie ma, w ogłoszeniu własność, w rzeczywistości dzierżawa wieczysta - takie kwiatki co chwilę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 27.08.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Przynajmniej udało ci się z kims pogodać, bo ja dzwoniąc do Home Broker w sprawie działki ( kilka razy ! ) słyszałam że osoba która jest odpowiedzialna za tą konkretną ofertę oddzwoni do mnie tak szybko jak to możliwe. Rok już będzie jak czekam na telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts