Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aneks - pomoc w kolorystyce

_ika

Recommended Posts

Witajcie, nadszedł czas decyzji co do koloru mebli w aneksie i mam metlik. Miały być całe w kolorze jaśniutkiego chłodnego dębu. Meble w salonie białe z niewielkimi dodatkami dęba truflowego (załacznik).

Zawsze marzyła mi się biała kuchnia i teraz uzyskałam na nią zgodę ;) Ja widzę dwie opcje:

1. dół mebli zostaje jaśniutki dąb a górę robię korpus też dąb a fronty białe lakierowane (ta wersja tańsza)

2. Całość mebli - korpusy + cokół dąb truflowy a fronty białe lakierowane.

Co sądzicie? Wiem, że w opcji 2 fajnie wyglądałby blat również truflowy jednak nie ma takiego w ofercie więc blat w obu przypadkach jasny byłby.

Pewnie padnie pytanie o korpusy dlaczego tak. Otóż zrobienie korpusów lakierowanych to dla mnie zdecydowanie za duży koszt, a zwykła płyta niestety żółknie i widziałam to już nie raz. Wygląda to kiepsko.

Bardzo proszę o pomoc!

w załaczniku jeszcze zdjęcia po lewej wybrany blat i obok ten dąb.

sal6.jpg

R3197L Sonoma Trufel 130x130cm Pfleiderer.jpg

blat2.jpg

Edytowane przez _ika

meble będę robiła na zamówienie, ikea odpada :)

zastanawiam się po prostu nad tymi dwoma opcjami. Całe jasne drewniane miały być pierwotnie jednak kusi mnie biel żeby nawiązać do salonu. Pytanie tylko czy fronty wszystkie białe i korpus truflowy czy też biała tylko część szafek u góry.

To prawda, korpusów nie będzie praktycznie widać. Jednak połączenie dekoru Dąb Trufel i bieli jest bardzo atrakcyjne i nie powinnaś z niego rezygnować. Moim zdaniem - górne szafki fronty białe, dolne w kolorze dębowym. Co do żółknięcia płyty laminowanej, to nie masz się czego obawiać, kwestia wyboru dobrego producenta.

Dziękuję

widać przy pochłaniaczu (będzie szafka zabudowana ale nie na równi z resztą), boki mebli no i przy lodówce.

niestety w aneksie na dole widze jedynie dąb jasny, dąb truflowo będzie moim zdaniem zdecydowanie za ciemny w tak małej przestrzeni.

Salon biel z truflą. Tylko zastanawiam się czy ten jasny dąb w dolnych szafkach pasuje. Bo do salonu niczym nie nawiązuje.