Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy do 400.000zł

Recommended Posts

Panowie i Panie czy jest szansa na wybudowanie prostego domu parterowego bez poddasza o powierzchni 100-120m2 za 400.000zl ( bez działki ) pod klucz z wyposażeniem oraz z tanim ogrodzeniem na działce ?

Jeśli ktoś wybudował taki dom w cenie jaka mam na ten cel przeznaczona i może podać linka do projektu będę bardzo wdzięczny. Wieczorem wrzucę projekty które by mnie interesowały i będę prosił o ocenę czy można sie porywać na taki dom z moim budżetem

Edytowane przez nonam3k

Gość Arturo72

Ja wybudowałem 118m2 z dachem czterospadowym z wykończeniem i wykostkowanym podjazdem i tarasem za 310tys.zł,część wysposażenia domu wzięliśmy z mieszkania,część jest nowa,część robót wykonałem sam ale większa część robót była zlecona.

Za 400tys.zł miałbym marmury w domu ;)

Wejdź w poniższy temat to zobaczysz jak buduje się proste parterówki za połowę tej kwoty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzyć&p=6098268#post6098268

Edytowane przez Arturo72

Na koszt budowy domu składa się bardzo wiele rzeczy. Sprawia to, że można takowy wybudować bardzo tanio (niskiej jakości materiały do stanu SSZ, niskiej jakości materiały wykończeniowe, praca własna, nieskomplikowany projekt z małym metrażem) oraz bardzo drogo (wysokiej jakości materiały, budowa ekipami, drogi w budowie projekt z dużym metrażem).

Generalnie nie warto wierzyć ludziom wypisującym swoje sukcesy (tanio i dobrze wybudowałem dom) w internecie, gdyż w rzeczywistości okazuje się, że jest bardzo wiele niewspomnianych "ale" i odbiegających od naszych wymagań elementów. :)

Edytowane przez KrisPL_

Gość Arturo72
Na koszt budowy domu składa się bardzo wiele rzeczy. Sprawia to, że można takowy wybudować bardzo tanio (niskiej jakości materiały do stanu SSZ, niskiej jakości materiały wykończeniowe, praca własna, nieskomplikowany projekt z małym metrażem) oraz bardzo drogo (wysokiej jakości materiały, budowa ekipami, drogi w budowie projekt z dużym metrażem).

Generalnie nie warto wierzyć ludziom wypisującym swoje sukcesy (tanio i dobrze wybudowałem dom) w internecie, gdyż w rzeczywistości okazuje się, że jest bardzo wiele niewspomnianych "ale" i odbiegających od naszych wymagań elementów. :)

Trochę bzdurne teorie ale tak trzymaj ;) Nie wiem tylko co wg Ciebie znaczy "niska jakość materiałów SSZ",że mam dachowkę ceramiczną nie najdrozszej firmy w Polsce? że okna z niskim U mam z firmy nie reklamującej się w TV ? że silikaty mam z firmy nie znanej w Niemczech ? Jakość materiałów nie określa nam cena,to sobie zapamiętaj bo zostaniesz mimowolnie wydymany na kasę ;)

Trochę bzdurne teorie ale tak trzymaj ;) Nie wiem tylko co wg Ciebie znaczy "niska jakość materiałów SSZ",że mam dachowkę ceramiczną nie najdrozszej firmy w Polsce? że okna z niskim U mam z firmy nie reklamującej się w TV ? że silikaty mam z firmy nie znanej w Niemczech ? Jakość materiałów nie określa nam cena,to sobie zapamiętaj bo zostaniesz mimowolnie wydymany na kasę ;)

Jakość materiałów to rzecz względna, jeden robi kuchnię za 3 tysiące + AGD z poprzedniego domu i jest szczęśliwy, drugi za 30 tysięcy, dla niego bez szału. Okna? W pierwszym domu montowałem dobroplastu (?) czy podobnego chłamu z roletami, czyli taki szajs jak ma każdy w bloku, z których odchodził kolor czyt. folia po 2 latach. Teraz mam okienka sprowadzane z poza RP, bo w Polsce nie mogłem dostać i prawdziwe roletki antywłamaniowe. Koszt samych rolet był większy niż wszystkich okien w pierwszym domu (dostosowując ceny w danych latach do dzisiejszych) a towar z nazwy taki sam. :) Wracając do ogólników - jeden buduje prosty dom dwuspadowy, dla drugiego to jakiś żart albo coś co już miał i chce inny. Następny jest złotą rączką i przesiaduje na budowie wraz z rodziną codziennie po pracy, drugi korzysta jedynie z telefonu i dogląda, bo nie ma czasu i chęci albo nie chce pobrudzić garnituru za 10 tys. zł. Dyskusja na ten temat nie ma większego sensu, bo nie można wszystkich mierzyć swoją miarą i oceną danych rzeczy.

Rady co do wydatków i światopoglądu sobie daruj, bo jesteś na etapie na jakim ja byłem pod koniec lat 90. :cool: Piszę to z perspektywy osoby, która w cięższych czasach (jeśli w takich stawia się domy) wybudowała dom prawie własnymi rękoma korzystając z wszelkich możliwych promocji i zbieractwa, a teraz robiła ekipami projekcik 212 m2 użytkowej kiedy kasa na koncie nawet bardzo się zgadza. :cool: Sądzę że jakbym podchodził do tematu tak jak kilkanaście lat temu byłbym w stanie wybudować jakiś drugi domek (nawet wyłączając takie rzeczy jak pro monitoring, prawdziwy basen czy dodatkowy woln. garaż), na poziomie tego pierwszego, czyli jak widać rozstrzał cenowy znaczny.

Edytowane przez KrisPL_

Autor wątku pisze o "prostej parterówce". Nie uważam aby w tym pojęciu mieściło się coś więcej niż dach czterospadowy, zwykłe 3-szybowe okna raczej beza rolet, które w latach 90-tych nie były chyba w ogóle dostępne(okna), jak również pisze - prosty płot itd. Również uważam, że 400 starczy. Na podłogach pewnie będzie płytka po 40zł i panel za 30, ale da się? Da!

Nie chodzi o to czy się da czy nie da, bo to jest oczywiste. Na tym forum są osoby, które budowały domy po mniejszych kosztach. Chodzi jednak o wskazanie z czym to się wiąże. Mam wielu znajomych, którzy poszli na żywioł albo naczytali się czegoś w internecie i teraz chodzą wkurzeni i siwieją w oczach.. Szkoda ludzi.

• 3 weeks później...
Właśnie kończę Jaskółkę II - 232 m2 pow całk, 172m2 użytkowej. Prosty, ładny dom z dachami dwuspadowymi. Takie lubię. Wyjdzie mi trochę powyżej 400.000, ale mam bdb izolacje, WM z GGWC, hektar ogrodzony, oczyszczalnię trzcinową, dobrej klasy drzwi i okna (bez rolet), inst. odgromową, solary. Sam administruję budową, lżejsze prace również własnoręcznie. Czaję się na promocje lub końcówki serii w marketach budowlanych. W ten sposób np kupiłem deski trójwarstwowe za 50 zł/m2, które normalnie kosztują powyżej 100 zł. Podobnie było z gresem na podłogę - z 90 okolo na 50 zł/m2. Można kupić taniej dobre produkty, tylko trzeba na to trochę czasu.