Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany do wiązarów kratowych

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Przymierzam się do instalacji sufitu podwieszanego do wiązarów kratowych. Wiązary rozstawione w odległości 1m. Wymiary pomieszczenia 4,5 m na 12 m. Teraz pytanie, czy robić ruszt wielopoziomowy czy jednopoziomowy. Czy jest sens pod wiązarem przykręcać profil po długości wiązara, czy tylko przykręcać profile w poprzek wiązarów co 40 cm ? Na ruszcie oczywiście ocieplenie z wełny w okolicach 30 cm.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różnie robią.

Artix1 opisał w dzienniku ruszt jednopoziomowy na grzybkach, na rozpiętość całego domu.

U siebie robiłem krzyżowy dwupoziomowy na wieszakach obrotowych. W największym pomieszczeniu miałem 9 metrów rozpiętości.

Profile główne miałem w poprzek wiązarów, a nośne równolegle z wiązarami. Odstępy osiowo między wiązarami około 105cm.

O ile opuszczasz ruszt względem dołu wiązara?

Tak. Stwierdziłem po lekturze i analizach, że te 105cm, a przy kominie nawet 115cm to trochę za duży rozstaw i bezpieczniej będzie dać wieszaki gęściej.

Początkowo miałem plan zrobić profile główne wzdłuż wiązarów, ale się z tego wycofałem. Z tego co pamiętam podobne wątpliwości miał swego czasu vafel i bitter, obydwaj mają dziennik na FM, ale o tym było chyba poza dziennikami.

A czy dobrze widzę, że w mniejszych pomieszczeniach nie dawałeś tych dodatkowych kantówek?

Wszędzie są. Ale w części pomieszczeń na początku najpierw zrobiłem ruszt, a dopiero później mocowałem kantówki i dodatkowe wieszaki. Stąd wrażenie, że w małych (tam gdzie zaczynałem) pomieszczeniach ich nie ma.

A jak ma się typ konstrukcji (1, 2- poziomowa) do pracy wiązarów na przestrzeni roku. Zimą obciążenie śniegiem powoduje pewne ugięcie konstrukcji wiązarów. Jak ma to się do połączeń płyt GK? Znacie może wadliwe lub poprawne rozwiązania w tym zakresie?

Moim zdaniem konstrukcja jednopoziomowa będzie lepsza - nie jest sztywniejsza od wiązarów i ugięcie wiązarów rozkłada się równomiernie na cały sufit z płyt GK. Natomiast konstrukcja dwupoziomowa jako sztywniejsza może spowodować lokalne i większe przegięcia płyt z widocznymi rysami.

Chciałbym poznać Wasze opinie.

Jakoś tak przed granulatem powstrzymuje mnie przypadek Piczmana. Może jestem zbyt przewrażliwiony.

Obecnie mam koncepcje taką - od dołu:

1. Płyta KG

2. Folia paroizolacyjna

3. 5 cm wełny pomiędzy profile do których mocowane są płyty (sciśnie się 5 cm do wysokości profili?)

4. 10 cm wełny na profilach

5. Sznurkowanie

6. 20 cm wełny między krokwie

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
tak czy inaczej koszty będą znacznie przewyższać ruszt stalowy jednak więcej korzyści płynie z zastosowania drewna za sprawą stałości wymiaru pod wypływem wysokich temperatur.

Koszty faktycznie będą większe ale jakoś bardziej mnie przekonuje ruszt drewniany - może dlatego, że lubię dłubać w drewnie :). Zastanawiałem się jeszcze nad rusztem drewnianym podwieszanym (kratownica ) ale nie wiem czy nie będzie to zbyt ciężka konstrukcja i czy gra jest warta świeczki.

A poza tym dzięki za rzeczową odpowiedź. Zdecydowanie to lepsze niż przepychanki jak w niektórych postach się zdarza:mad:

Edytowane przez syper

• 2 months później...