draco20051 26.08.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam serdecznie. Przymierzam się do instalacji sufitu podwieszanego do wiązarów kratowych. Wiązary rozstawione w odległości 1m. Wymiary pomieszczenia 4,5 m na 12 m. Teraz pytanie, czy robić ruszt wielopoziomowy czy jednopoziomowy. Czy jest sens pod wiązarem przykręcać profil po długości wiązara, czy tylko przykręcać profile w poprzek wiązarów co 40 cm ? Na ruszcie oczywiście ocieplenie z wełny w okolicach 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.08.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Różnie robią. Artix1 opisał w dzienniku ruszt jednopoziomowy na grzybkach, na rozpiętość całego domu.U siebie robiłem krzyżowy dwupoziomowy na wieszakach obrotowych. W największym pomieszczeniu miałem 9 metrów rozpiętości. Profile główne miałem w poprzek wiązarów, a nośne równolegle z wiązarami. Odstępy osiowo między wiązarami około 105cm.O ile opuszczasz ruszt względem dołu wiązara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 26.08.2013 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Maksymalnie około 10 cm jeśli będzie to konstrukcja dwupoziomowa. Wolałbym uniknąć dwupoziomowej. Obniżyło by to trochę koszty. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez draco20051 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 26.08.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, ja w takich sytuacjach zawsze robię konstrukcje jednopoziomową, profile w poprzek do wiązarów, rozstaw 40cm. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.08.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Przy takim opuszczeniu powinno być ok. U siebie obniżałem sufit miejscami nawet o 30cm, stąd wieszaki obrotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 27.08.2013 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ale z tego co widzę na twojej stronie, to dawałeś jakieś belki do zamocowania dodatkowych wieszaków dla pierwszej warstwy profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Tak. Stwierdziłem po lekturze i analizach, że te 105cm, a przy kominie nawet 115cm to trochę za duży rozstaw i bezpieczniej będzie dać wieszaki gęściej.Początkowo miałem plan zrobić profile główne wzdłuż wiązarów, ale się z tego wycofałem. Z tego co pamiętam podobne wątpliwości miał swego czasu vafel i bitter, obydwaj mają dziennik na FM, ale o tym było chyba poza dziennikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 30.08.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 A czy dobrze widzę, że w mniejszych pomieszczeniach nie dawałeś tych dodatkowych kantówek? Ja jutro jadę odzyskiwać kantówki 5x8 cm. Mam dostęp do palet 7 metrowych, kantóweczki są super i za free, Trzeba tylko pociąć i rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.08.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 A czy dobrze widzę, że w mniejszych pomieszczeniach nie dawałeś tych dodatkowych kantówek? Wszędzie są. Ale w części pomieszczeń na początku najpierw zrobiłem ruszt, a dopiero później mocowałem kantówki i dodatkowe wieszaki. Stąd wrażenie, że w małych (tam gdzie zaczynałem) pomieszczeniach ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 31.08.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 A jak ma się typ konstrukcji (1, 2- poziomowa) do pracy wiązarów na przestrzeni roku. Zimą obciążenie śniegiem powoduje pewne ugięcie konstrukcji wiązarów. Jak ma to się do połączeń płyt GK? Znacie może wadliwe lub poprawne rozwiązania w tym zakresie? Moim zdaniem konstrukcja jednopoziomowa będzie lepsza - nie jest sztywniejsza od wiązarów i ugięcie wiązarów rozkłada się równomiernie na cały sufit z płyt GK. Natomiast konstrukcja dwupoziomowa jako sztywniejsza może spowodować lokalne i większe przegięcia płyt z widocznymi rysami. Chciałbym poznać Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 02.09.2013 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Sufit będzie obniżony względem wiązara 15 cm. Wełna mineralna z rolki, grubość w sumie 30 cm, lambda 0,039. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.09.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A dlaczego z rolki ?Przecież izolacja na zabudowie to doskonała spodobność, by wdmuchnąć tam granulat - czy to wełny, czy to jeszcze lepiej celulozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 03.09.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jakoś tak przed granulatem powstrzymuje mnie przypadek Piczmana. Może jestem zbyt przewrażliwiony. Obecnie mam koncepcje taką - od dołu:1. Płyta KG2. Folia paroizolacyjna3. 5 cm wełny pomiędzy profile do których mocowane są płyty (sciśnie się 5 cm do wysokości profili?)4. 10 cm wełny na profilach5. Sznurkowanie6. 20 cm wełny między krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 03.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Wieszaki odsadź na 10cm, a wełnę nabij na grzybki, zapnij profile w miejscach przebiegu profili delikatnie natnij wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 08.10.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Witam ponownie. Mam jeszcze jedni pytanie: Czy mogę dać wełnę na krokwie, pomiędzy i pod krokwie. Czy to że krokwie będą ze wszystkich stron obłożone wełną nie zaszkodzi im ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 28.10.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Pytanie może trochę bez sensu. Czy przy mniejszym rozstawie wiązarów można by przykręcić GK bezpośrednio do wiązarów ? Znajomy coś takiego mi proponował ale myślę sobie, że to wszystko w diabły popęka bo więźba trochę pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 28.10.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A jeśli rozstaw wiązarów będzie 100 cm to czy wystarczy jednopoziomowy ruszt z kantówki kręcony co 60 cm ? Więźba będzie się opierać na murłatach 80 mm więc chyba muszę zastosować taką kantówkę żeby zlicować z górna krawędzią muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 29.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) tak czy inaczej koszty będą znacznie przewyższać ruszt stalowy jednak więcej korzyści płynie z zastosowania drewna za sprawą stałości wymiaru pod wypływem wysokich temperatur. Koszty faktycznie będą większe ale jakoś bardziej mnie przekonuje ruszt drewniany - może dlatego, że lubię dłubać w drewnie . Zastanawiałem się jeszcze nad rusztem drewnianym podwieszanym (kratownica ) ale nie wiem czy nie będzie to zbyt ciężka konstrukcja i czy gra jest warta świeczki. A poza tym dzięki za rzeczową odpowiedź. Zdecydowanie to lepsze niż przepychanki jak w niektórych postach się zdarza:mad: Edytowane 29 Października 2013 przez syper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.01.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Będę miał strop z dolnego pasa wiązarów i naszło mnie pytanie. Co robi się jako pierwsze. Sufit podwieszany do wiązarów dla całego domu i dopiero później ścianki działowe z silki 12cm, czy najpierw działówki a później sufity podwieszane dla każdego z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 No chyba każde z pomieszczeń osobno... Na ściany działowe profile przyścienne idą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts