zeusrulez 05.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Będę miał strop z dolnego pasa wiązarów i naszło mnie pytanie. Co robi się jako pierwsze. Sufit podwieszany do wiązarów dla całego domu i dopiero później ścianki działowe z silki 12cm, czy najpierw działówki a później sufity podwieszane dla każdego z pomieszczeń. Ścianki działowe, tynki, wylewki, po wyschnięciu wszystkiego płyty g/k. Oprócz wody która powinna odparować, jest jeszcze aspekt tego, że budowanie 120 m^2 płyt jako jednej płaszczyzny (bez dylatacji) jest dość ryzykowne, dlatego lepiej podzielić sufity. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.01.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Pierwotnie tak myślałem żeby każde pom osobno ale wiecie jak to jest - sto pomysłów na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.01.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ze przepraszam co? ze to co napisałem Flash. Jeśli pamięć mnie nie zawodzi to co ok. 15 metrów rigips wymaga dylatacji , przykładowa ścianka ma wysokość 2,6 m - a to daje około 40 m^2 a Ty chcesz robić 120 metrów bez dylatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 06.01.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kolego zeusrulez 15m dotyczy długość jednej płaszczyzny z płyt GK.Wiec maksymalnie bez dylatacji można zrobić 15x15 co daje 225m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.01.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Będę miał strop z dolnego pasa wiązarów i naszło mnie pytanie. Co robi się jako pierwsze. Sufit podwieszany do wiązarów dla całego domu i dopiero później ścianki działowe z silki 12cm, czy najpierw działówki a później sufity podwieszane dla każdego z pomieszczeń. Jak zrobisz pierwszy sufit na całości, to pozbędziesz się wszystkich mostków termicznych. ...robiłem poddasze ok. 400m2 bez dylatacji, nic nie pęka. wszędzie wklejana taśma papierowa na spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 06.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak zrobisz pierwszy sufit na całości, to pozbędziesz się wszystkich mostków termicznych. ...robiłem poddasze ok. 400m2 bez dylatacji, nic nie pęka. wszędzie wklejana taśma papierowa na spoiny. Pozbędę się tak czy tak czy inaczej gdyż od dołu wiązary obije OSB. Pod Na górę nasypie ekofiber a jeszcze się zastanawiam czy od dołu OSB nie okleić styropianem. Jakie masz działówki. Bo się tak zastanawiam jak pierwszy był by sufit to jak się zakańcza działówki z np silki przy suficie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak zrobisz pierwszy sufit na całości, to pozbędziesz się wszystkich mostków termicznych. ...robiłem poddasze ok. 400m2 bez dylatacji, nic nie pęka. wszędzie wklejana taśma papierowa na spoiny. Chyba widziałem to poddasze . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kolego zeusrulez 15m dotyczy długość jednej płaszczyzny z płyt GK. Wiec maksymalnie bez dylatacji można zrobić 15x15 co daje 225m2. hmmm człowiek uczy się całe życie . . . ale dzięki. Tak czy owak nie zaryzykowałbym takiej powierzchni, wolałbym to podzielić na mniejsze sufity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 07.01.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja też będę robił sufity podwieszane na wiązarach drewnianych i mam pytanie: - knauf poleca wkręty FN 5,1x35 do mocowania prętów wieszaków z oczkiem do pasa dolnego. Ponieważ ciężko znaleźć te wkręty w internecie, czy równie dobre będą wkręty uniwersalne (żółte) z marketów na kilogramy np. 5x35 z łbem na krzyżak? Czy lepiej postarać się o coś lepszego? Na jakiej minimalnej wysokości od spodu pasa dolnego wiązara te pręty mocować do boku pasa wiązara? A może ktoś wyginał te pręty by mocować od dołu wiązara? - planuję rozstaw profili głównych co 70cm, a nośnych co 50cm i ponieważ rozstaw wiązarów mam co 100cm, wieszaki będą w takiej odległości. Czy bawić się w poprzeczki drewniane by gęściej montować wieszaki? - czy profil przyścienny montować dookoła pomieszczenia czy tylko równolegle do profili głównych tak aby wsunąć tam prostopadłe profile nośne? Czy też profile przyścienne przydatne są montażowo do przytrzymania profili głównych? Jakie są wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 07.01.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pozbędę się tak czy tak czy inaczej gdyż od dołu wiązary obije OSB. Pod Na górę nasypie ekofiber a jeszcze się zastanawiam czy od dołu OSB nie okleić styropianem. Jakie masz działówki. Bo się tak zastanawiam jak pierwszy był by sufit to jak się zakańcza działówki z np silki przy suficie ? Nie mam swojego domu, gdybym miał zrobiłbym z g/k. ...na piankę do murowania i łączenie ślizgowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.01.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Nie mam swojego domu, gdybym miał zrobiłbym z g/k. ...na piankę do murowania i łączenie ślizgowe. Pozdrawiam Czyli dążymy bardziej w kierunku NF15 ? Omijamy akustykę i te dalsze ale dbamy o zminimalizowanie mostków Przy okazji życzę powodzenia ! 3mam kciuki ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 czy profil przyścienny montować dookoła pomieszczenia czy tylko równolegle do profili głównych tak aby wsunąć tam prostopadłe profile nośne? Czy też profile przyścienne przydatne są montażowo do przytrzymania profili głównych? skąd to wytrzasnąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 07.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 zeusrulez, w innym wątku kolega Rom-Kon http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=6298081&viewfull=1#post6298081 napisał: z profilami UD gorsza sprawa... trzeba trochę na oko ale i tak sporo wychodzi - wszystkie ściany na około + kosze i naroża + okna, lukarny itp. tego dokładnie nie da się wyliczyć. Skoro ściany na około to do czego służą profile UD, które są umieszczane prostopadle do profili CD głównych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.01.2014 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) zeusrulez, w innym wątku kolega Rom-Kon http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=6298081&viewfull=1#post6298081 napisał: Skoro ściany na około to do czego służą profile UD, które są umieszczane prostopadle do profili CD głównych? Ja nie wiem jak Ty to czytasz ale jest jasno napisane profile UD na około pomieszczenia,czy też dookoła (chyba, że masz komin), nie myl na oko na każdej ze ścian montujesz profil UD, do czego służą? Stosując je lepiej się poziomuje, stanowią podparcie dla profili nośnych oraz głównych. Profile główne montujesz na UD,a profile nośne wsuwasz w UD (stosując system krzyżowy dwupoziomowy) W jedno poziomowym jest trochę inaczej . Pozdrawiam ! . Edytowane 7 Stycznia 2014 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 08.01.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 teraz wszystko jasne, dzięki wielkie. Czyli zamówiłem za mało profili UD bo tylko na dwie ściany pomieszczenia by w nie wsunąć profile nośne. Te drugie wydawały mi się zbędne bo np. Knauf w swoich zaleceniach D11.pdf podaje, że profile główne nie opierają się na profilach przyściennych..., ale rozumiem, że jak się oprą i się ich nie skręci razem to jedynie profile UD pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 08.01.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 W pdf Knaufa przedstawione są różne systemy sufitów podwieszanych, UD nie jest zawsze wymagane.W twoim przypadku najlepiej zrobić tak jak kolega zeusrulez powyżej napisał. Ja sufity podwieszane robię w ten sposób:1. W rogu pomieszczenia wieszam niwelator laserowy. Zazwyczaj zamiast drutów i wieszaków obrotowych stosuje wieszaki do poddaszy tzw "grzybki". Przykręcam je do lasera, wtedy wszystkie są idealnie wypoziomowane.2. Do lasera montuje profile UD.3. Upycham izolacje między dolne pasy wiązara. Można to zrobić później, ale wygodniej jest przed szynami.4. Następnie profile.5. Druga warstwa izolacji.6. Instalacja elektryczna.7. Paroizolacja, dokładnie poklejona.8. płyty GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AR-1 papaj 29.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 witam Udało się zrobić ten sufit podwieszany masz jakieś foty za jakiś czas będę się przymierzał do sufitu na stropie drewnianym do końca nie wiem jak się zabrać . Jak masz jakiś foty to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 24.09.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Wiązary mam w rozstawie co 98cm. Chcę wykonać ruszt krzyżowy dwupoziomowy, gdzie profile główne zamierzam dać prostopadle do dolnego pasa wiązarów. Od ściany równloległej do prowadzonego profila CD (głównego) będzie ok. 20cm i następnie odstęp co 50cm (z uwagi na obciążenie od izolacji). Profile nośne co ok. 30cm. Obciążenie całkowite ok. 32kg/m2.Wiązary różnie przecinają ściany działowe a wieszaki, które też powinny być przy ścianie zamontowane w odległości ok. 20cm nie ma do czego przykręcić.Różne odległości wychodzą 40-70cm (wiązar, ściana działowa / ściana zewnętrzna). Rigips zaleca min 40cm, ale moje obciążenie będzie 2 razy większe stąd konieczność stosowania mniejszych odległości tj. ok. 20cm Co zrobić ? 1. włożyć mnóstwo pracy i dawać np. deski między wiązarami (długość 98cm), do których zamocować później wieszaki obrotowe ?2. ok. 3 cm od końca profila CD zastosować wieszak kotwowy (grzybkowy) i mocować to do ścian poprzez deskę 3cm 3. w okolicy gdzie profil CD 60 leży na profilu UD, ten ostatni jakoś wzmocnić i dać dodatkowe kołki do ściany tak aby obciążenie przekazywane było na UD (choć zdaje sobie sprawę, że nie do tego jest przeznaczony) ? 4. połączyć sposób 3 i 45. inne rozwiązania ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 25.09.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Nikt nie miał takich dylematów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 U mnie kręcili poprzeczki między wiązary.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=6513462&viewfull=1#post6513462 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts