sebcioc55 22.11.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Wiązary mam w rozstawie co 98cm. Chcę wykonać ruszt krzyżowy dwupoziomowy, gdzie profile główne zamierzam dać prostopadle do dolnego pasa wiązarów. Od ściany równloległej do prowadzonego profila CD (głównego) będzie ok. 20cm i następnie odstęp co 50cm (z uwagi na obciążenie od izolacji). Profile nośne co ok. 30cm. Obciążenie całkowite ok. 32kg/m2. Wiązary różnie przecinają ściany działowe a wieszaki, które też powinny być przy ścianie zamontowane w odległości ok. 20cm nie ma do czego przykręcić. Różne odległości wychodzą 40-70cm (wiązar, ściana działowa / ściana zewnętrzna). Rigips zaleca min 40cm, ale moje obciążenie będzie 2 razy większe stąd konieczność stosowania mniejszych odległości tj. ok. 20cm Co zrobić ? 1. włożyć mnóstwo pracy i dawać np. deski między wiązarami (długość 98cm), do których zamocować później wieszaki obrotowe ? 2. ok. 3 cm od końca profila CD zastosować wieszak kotwowy (grzybkowy) i mocować to do ścian poprzez deskę 3cm 3. w okolicy gdzie profil CD 60 leży na profilu UD, ten ostatni jakoś wzmocnić i dać dodatkowe kołki do ściany tak aby obciążenie przekazywane było na UD (choć zdaje sobie sprawę, że nie do tego jest przeznaczony) ? 4. połączyć sposób 3 i 4 5. inne rozwiązania ??? Znalazłeś rozwiązanie? Ja też mam podobne problemy. Rozstaw wiązarów co max 90cm i czasami też odległości od ściany >40cm. Chyba będę jakieś belki mocował do ściany prostopadle do wiązara nad profilami głównymi aby dać ten pierwszy wieszak bliżej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 09.01.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Zastosowałem rozwiązanie takie, że tam gdzie nie mogłem dać wieszaka przy ścianie dałem na profil UD30 jeszcze jeden taki profil. Celuloza wysypana 55cm, puki co żadnych niepokojących oznak ani żadnych rys na łączeniach płyt G-K. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.02.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Profile CD chce podwiesić prostopadle do wiązara, co 40cm. Rozstaw wiązarów od 85 do 95cm Wytrzyma taki strop ciężar celulozy? Do szczytu wieńca i ścianek działowych mam 270cm. Chciałbym obniżyć sufitem wysokosc pomieszczenia do 260 czy 265cm. Wttedy, 10cm ścianek będzie w warstwie ocieplenia (ok 35cm celulozy). Pas dolny wiązara w grubszym miejscu (pośro0dku na mini stryszek) ma 22cm. Czyli cały będzie zatopiony w celulozie. Wiem , że będzie mostkiem ale inaczej tego nie ugryzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.02.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 A brałeś pod uwagę ocieplenie granulatem ze skalnej wełny mineralnej. Wprowadziliśmy nowy produkt GRANROCK SUPERhttps://www.rockwool.pl/produkty/granrock-super/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozi11 19.02.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Profile CD chce podwiesić prostopadle do wiązara, co 40cm. Rozstaw wiązarów od 85 do 95cm Wytrzyma taki strop ciężar celulozy? Do szczytu wieńca i ścianek działowych mam 270cm. Chciałbym obniżyć sufitem wysokosć pomieszczenia do 260 czy 265cm. Wttedy, 10cm ścianek będzie w warstwie ocieplenia (ok 35cm celulozy). Pas dolny wiązara w grubszym miejscu (pośro0dku na mini stryszek) ma 22cm. Czyli cały będzie zatopiony w celulozie. Wiem , że będzie mostkiem ale inaczej tego nie ugryzę. [ATTACH=CONFIG]426543[/ATTACH] Planuję tak samo. Dlaczego twierdzisz, że będzie mostek? Ciekawym rozwiązanie do którego się przymierzam jest system Knaufa ruszt krzyżowy jednopoziomowy oznaczony jako D113. Producent zakłada rozstaw profili głównych co 1250 cm ale co ciekawe profil nośny może być oddalony od ściany nawet 1220 cm. Takie rozwiązanie jest dobre jeżeli brakuje nam odległości pomiędzy wiązarami a ścianą i nie ma do czego przykręcić wieszaka. Ale wtedy trzeba dać profile główne wzdłuż wiązara co rodzi problem dla tych którzy chcą obniżyć sufit o mniej niż 110 cm. Wieszak obrotowy potrzebuje minimum te 110 mm. Nie bardzo wiadomo jakie wieszaki zastosować pod wiązarem szerokości 45 mm. ESy chyba nie bardzo z uwagi właśnie na szerokość wiązara. Przynajmniej mnie to nie przekonuje. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foratus 31.03.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Cześć! Rozpoczynam budowę domu parterowego z poddaszem nieużytkowym. Zamówiłem już wiązary. W salonie chciałbym mieć wysokość ok. 2,9m (w pozostałych pomieszczeniach 2,6m), wg projektu jest 2,7 wszędzie- w załączeniu przekrój domu. Pytanie brzmi, czy powinienem podnosić dom o pustak? Wg przekroju od gotowej podłogi do dolnej krawędzi dolnego pasa wiązarów jest 300cm. Ile miejsca musze zarezerwować na sufit podwieszany? Czy muszę w tej przestrzeni zarezerwować miejsce na oceplenie, czy też mogę je zrobić między/nad belkami? Z góry dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 31.03.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 [ATTACH=CONFIG]428666[/ATTACH]Cześć! Rozpoczynam budowę domu parterowego z poddaszem nieużytkowym. Zamówiłem już wiązary. W salonie chciałbym mieć wysokość ok. 2,9m (w pozostałych pomieszczeniach 2,6m), wg projektu jest 2,7 wszędzie- w załączeniu przekrój domu. Pytanie brzmi, czy powinienem podnosić dom o pustak? Wg przekroju od gotowej podłogi do dolnej krawędzi dolnego pasa wiązarów jest 300cm. Ile miejsca musze zarezerwować na sufit podwieszany? Czy muszę w tej przestrzeni zarezerwować miejsce na oceplenie, czy też mogę je zrobić między/nad belkami? Z góry dzięki za poradę. 10cm w zupełności Ci wystarczy nawet na ruszt krzyżowy. Izolację możesz dać tak jak piszesz pomiędzy i nad dolnym pasem, wtedy tylko będziesz musiał coś wykombinować z podłogą na strychu, chyba że kompletnie Cię ona nie interesuje wtedy nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts