Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić 4 lub 5 pokoi w 3-pokojowym 90m2

agafi

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc, bo już sama nie wiem jak zorganizować przestrzeń na 90m2.

Jesteśmy 3-osobową rodziną. Mamy 2 letniego synka. Przez jakiś czas będzie mieszkał u nas mój kuzyn (student). Potrzebujemy więc sypialni dla nas, pokoju dla synka, pokoju dla kuzyna. Dodatkowo ja pracuję w domu i potrzebuję miejsca do pracy przy komputerze oraz dużo miejsca na dokumenty (na początku min 5 dużych szaf szer. 60cm i głębokości 30cm) + duży stół z roboczym blatem. Pokój do pracy powinien być zamykany, tak żeby synek niczego nie zniszczył.

Myślałam, żeby w kuchni (pokój 8m2 ma okno na całej ścianie, od podłogi do sufitu) zrobić pokój, a kuchnię przenieść do dużego prawie 40m pokoju. Duży pokój ma wymiary ok 6,6m x5,5m. Oprócz dużego okna na całej ścianie od strony wschodniej w dużym pokoju jest dodatkowe wąskie okno (jak na planie) na ścianie północnej na wysokości 1,3m od ziemi.

Czy jest możliwe zrobienie tego wszystkiego w tej przestrzeni pozostawiając nadal w miarę duży salon?

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Aga

mieszkanie.jpg

mieszkanie2.jpg

Dziękuję za odpowiedź.

Nie mam przed sobą dokładnego planu (będę go miała w sobotę i wtedy zeskanuję). W dużym pokoju to duże okno ma długość 3,5m i wysokość 2,7m. Natomiast małe jest 1,3 m nad ziemią i ma 2m długości i może 0,5m wysokości (wysokości nie mierzyłam). Jest oddalone od ściany łazienki 1,5m. (od drugiej ściany ok. 3,2m). Czyli minimalny pokój z tym oknem mógłby mieć wymiary 2mx3,5m (Ściana od strony łazienki ma ok 2m długości).

Łazienek się nie da niestety zlikwidować, bo oparte są o ściany nośne. Myślicie, że w tym kącie przy łazience od wejścia zmieści się aneks kuchenny? Ściana w tym kącie od strony łazienki ma 2,5m, a od wejścia 2m.

Nie wiem, czy wydzielając pokój w salonie + jeszcze aneks kuchenny nie zagracę przestrzeni. W sumie im dłużej wymyślam rozwiązanie tym bardziej jestem załamana, że nic nie da się zrobić :(

pozdrawiam

Zagracisz, ale przecież sama tego chcesz, więc...

Nie chodzi o wyburzanie ścian jednej łazienki, tylko o likwidację wanny, kafelków itd., żeby tam postawić meble kuchenne. Zrobienie aneksu kuchennego w pokoju może być problematyczne, gdyż chyba tam nie ma kanałów wentylacyjnych, a w kuchni potrzebny jest minimum jeden.

Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak:

1) przenieść kuchnię do większej łazienki

2) zrobić w dawnej kuchni pokój do pracy dla Ciebie,

3) przedzielić umownie (np. jakieś stelaże, wysokie meble, zasłony) salon w miejscu, gdzie jest okno przy łazience na sypialnię dla Was,

4) oddać kuzynowi Waszą sypialnię na 5 lat, którą w roku kalendarzowym będzie zajmował w sumie góra przez 8 miesięcy...:cool: Zrobienie odrębnego pokoju dla kuzyna to są przecież koszty, tym bardziej, że nie będzie mieszkał z Wami na stałe...Nie lepiej dać mu te kilkanaście tysięcy złotych przeznaczone na dość poważny remont mieszkania i niech sobie wynajmie na mieście z kolegami jakieś mieszkanie?:yes: Np. w Warszawie wynajęcie 3-pokojowego mieszkania trzem studentom to koszt 2 tys. zł bez opłat (oczywiście nie w Śródmieściu)...

Ewentualnie i chyba to byłoby najtańsze przedzielić salon i meblami zrobić dla Ciebie miejsce do pracy.

Edytowane przez Aleksandryta

Chyba ciężko będzie ci zrealizować ten plan,bo w sumie potrzebujecie 5 pokoi,(salon,sypialnia,pokój dziecka,pokój do pracy,pokój kuzyna).Tak jak pisały dziewczyny kuchnia idealnie nadaje się na pokój do pracy,natomiast problem jest z pokojem dla kuzyna jeśli go wykroisz z salonu to będzie on strasznie nieustawny.

Nie zgadzam się natomiast z tym aby większą łazienkę zlikwidować,bo przecież w mniejszej nawet nie wejdzie pralka,a przy 4 osobach i małym dziecku wygodna jest wanna.

Aleksandryta, dzięki za odpowiedź.

Powiem Ci, że potrafisz zwizualizować człowiekowi jego pomysły :) Szczególnie informacją o oddaniu sypialni kuzynowi.... :) Przeraziło mnie to trochę....

Na mieszkanie bierzemy dopiero kredyt, wiec będzie w stanie deweloperskim. Stąd najważniejszą dla mnie decyzją jest umiejscowienie kuchni - będziemy ją robić od zera. Wg dewelopera wentylację z obecnej kuchni można przeprowadzić rurą pod sufitem przez przedpokój do tego rogu salonu przy wejściu. Trzeba pewnie też podciągnąć prąd do płyty grzewczej. Kanalizacja i woda będzie od tej ściany od strony łazienki. Tylko nie wiem czy kuchnia w takim miejscu, zaraz przy wejściu do mieszkania, się sprawdzi i czy to jednak nie za mało miejsca na kuchnię.

Zaczynam się zastanawiać nad tymczasowym pokojem właśnie w salonie. Pokój dla kuzyna robię z myślą, że może kiedyś poszczęści się nam i będziemy mieć z mężem drugie dziecko, więc w przyszłości mógłby to być pokoik dla niego.

Nie wiem na co postawić - na przestrzeń, o której cały czas marzę, czy na większą liczbę pokoi. Kuzyna nie biorę do domu bezinteresownie - będzie mi pomagał przy pracy i w razie potrzeby przypilnuje dziecko (studiuje zaocznie).

Kinka, dzięki za odpowiedź. Właśnie myślę nad rozwiązaniem już od miesiąca i nie znajduję żadnego. Ewentualnie jakiś tymczasowy pokój w salonie zrobię... Myslałam też o podeście w sypialni pod który można schować łóżko i w dzień byłby to pokój do pracy. Natomiast nie mogę tam wcisnąć zbyt wielu szaf, bo sciana balkonowa jest cała w oknach, a na ścianie północnej jest dodatkowe okno 1,3m nad ziemią, 2m długości i ok 0,5m wysokości. Może to będzie rozwiązanie. Kuzyn miałby wtedy pokój w obecnej kuchni.

Kinka, dzięki za wizualizację. Wg mojego męża to będzie najlepsze rozwiązanie. Nie wiem tylko, czy będzie można przenieść z kuchni wentylację aż tak daleko. Być może jest możliwość podpięcia się pod wentylację łazienki, ale musze na ten temat z architektem porozmawiać.

Jeszcze raz dzięki za pomoc!

nie rozumiem jednego, dlaczego skoro nie macie odpowiedniego metrażu, warunków bierzecie sobie jakiegoś kuzyna?

to już wg mnie stawianie pod scianą, a jeżeli on i jego rodzice wiedząc o waszej sytuacji nadal nalegają, to dla mnie to co najmniej bezczelność. a on jeszcze wymaga pokoju czy sama wiesz, że potrzebuje on pokoju?

masakra :o:o:o

mieszkanie 90m to dużo, nawet bardzo dużo jak na mieszkanie, ale okien teraz nie wyczarujecie czyli i pokoi

Agafi pisała że kuzyn nie będzie mieszkał bezinteresownie,więc nie ma co tutaj dyskutować.Mieszkanie spore,myślę że jednak dałoby się wszystko pogodzić wydzielając kącik do pracy w którejś sypialni:

http://img199.imageshack.us/img199/4282/r631.JPG

Edytowane przez kinka

mieszkanie2.jpg

Ja co prawda uczęszczam jeszcze do LO, ale planuję iść na architekturę. Nie wiem czy mój pomysł przypadnie Pani do gustu, ale myślę, że to dobre rozwiązanie. To tylko taki szybki szkic. Kuchnie umieściłem tam, gdzie planowała urządzić ją Pani. Pokój do pracy musi być jasny i przestronny, dlatego umieściłem go obok łazienki (jest tam również okno). Szafy można umieścić naprzeciw tego okna oraz po lewej stronie. Wejście do tego pokoju nie będzie widoczne z głównego wejścia, bowiem drzwi byłyby od strony jadalni (oczywiście drzwi otwierałyby się do pokoju). Uważam również, że dobrym pomysłem byłyby drzwi z dużymi przeszkleniami lub szklane. Dzięki temu w jadalni byłoby jaśniej, a przestrzeń wydawałaby się większa. Salonik znajdowałby się pod oknem. Pokój dla kuzyna byłby w obecnej kuchni (najlepiej z przesuwnymi drzwiami). Dobrym pomysłem byłoby również zmniejszenie go, poprzez przesuniecie ściany z drzwiami. Dzięki temu zabiegowi salon byłby przestronniejszy. Mam nadzieję, ze na coś się przydałem. Postawiłem w dużej mierze na funkcjonalność, bowiem to jest najważniejsze, gdy ma się dziecko, a do tego pracuje się w domu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w remoncie!

mieszkanie2.jpg

Edytowane przez mirek.z

• 2 weeks później...

Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. Skompilowałam Wasze pomysły i sugestie architekta i jednak będą tylko 4 pokoje. Nie będzie drugiej małej łazienki, w tym miejscu chcę zrobić mini spiżarkę (głownie zamrażarka, bo nie mam prądu w piwnicy) i miejsce na dokumenty - jeśli bardzo będę potrzebować drugiej łazienki, to zawsze będę mogła ją tutaj zrobić. Dokumenty będę też przechowywać w pomieszczeniu na garderobę. Natomiast kuchnię zrobię w rogu z małym oknem. W rogu przy wejściu będzie telewizor i w przyszłości elektryczny trójwymiarowy kominek. Pokój do pracy zrobię w sypialni i w pokoju kuzyna (będzie mi pomagał w pracy w ciągu tygodnia, więc nie ma z tym problemu). Muszę jeszcze przemyśleć jak upchać szafy na ubrania w sypialni, jak zagospodarować pokój dla kuzyna (ten w miejscu kuchni), jak urządzić pokój synka.

mieszkanie1.jpg

Załączam też plan z dokładnymi wymiarami.

mieszkanie-wymiary.jpg