Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Helios - zmagania z budową domu

Recommended Posts

ocieplenie do murłaty, podbitka teraz. ja mam drewno. ciesla raz pomalował bejcą, potem przy docieplaniu kolejne malowanie ok 2-3 razy lakierobajca i to juz tak na pare lat. dlaczego teraz podbitka. m.in dlatego co napisalem, a wykonujac docieplenie, kladac ostatnia wartwe tynku zawsze uzupelnisz nierownosci powstale w niedocietej podbitce. podbbitke robia tez z plyty osc, naa to styropian i tynk. kwestia gustu. zalaczajcie swoje zdjecia!!!!!!!!!!!!!1

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Perypetii i dylemató budowlanych ciąg dalszy...

Wczoraj tak sobie siedziałem przy stole i się zastanawiałem nad dachem, co z nim dalej itp. I tak sobie myślałem o kominie, czym go obłożyć, czy od stropu, czy zrobić czapę. Przy okazji sobie to wszystko wizualizowałem i ogarnęło mnie lekkie przerażenie...

Komin mam leiera, postawiony obok ściany nośnej, oddylatowany od niej na parterze, ale, o zgrozo, strop monolityczny tak na parterze, jak i na piętrze nie był dylatowany. Co więcej, na piętrze ściana komin już wymurowanego roiła jako szalunek dla słupa podtrzymującego belkę stropową stropu piętra... Czyli tam nie ma żadnej dylatacji, a co gorsza, ten słup będzie teraz wywierał stale ciśnienei na komin, tym bardziej, że słup był wibrowany i odepchnął komin środkiem o jakiś centymetr... Nie wiem, co z tym teraz zrobić.. Szukam mądrego, co mi podpowie... Jutro wrzucę zdjęcia dla zwizualizowania problemu...

Sprawa dachu. Jestem umówiony z wykonawcą na 48k y za stan surowy otwarty. NIedogadaliśmy szczegółow troszkę i okazało się, ze w cenę nie jest wliczona podbitka. Mój budynek jest piętrowy, więc samemu mi ciężko to będzie zrobić. W dodatku nad częscią parteru mam dach, więc do dachu głównego będzie utrudnione dojście już po jego zrobieniu... Mój wykonawca robis zybko, obawiam się, ze aż za szybko, więc tak nie do końća ufam mu, jesli chodzi o rzetelne podejście do tematu dachu... Odezwałem się więc do innego, którego znam i brałem pod uwagę.

Ten drugi powiedział wraz z podbitką lub nadbitką drewnianą, , heblowaniem więżby impregnowaniem na miejscu , lakierowaniem podbitki i ogólnie cały kompletny dach 25k.... A dachu jest jakieś 235-240 m2. Fakt, że jest mały daszek nad wykuszem i ogólnie dach nie jest w jednym kawałku, ale za to jest tylko 1 komin, bez okien połaciowych, wiec cięcia i obróbelk z tego tytułu jest tużo mniej...

I poradźcie mi w takim wypadku, kogo wybrać? 25k to jednak chyba za dużo kasy...

I co zrobić z tym kominem??

Wakacje, brak odpowiedz, w sumie marudzę, więc co tu pisać... Może za dużo widzę na tej budowie, może za dużo czytam. A może za mało, bo jakby tego było więcej, to bym te błędy wyłapał wcześniej... Szczęśliwi Ci, co mniej widzą, wiedzą, bo mniej się przejmują..

Tak sobie popatrzyłem na mój garaż (jeszcze bez działówek w głębi) i stwierdzam, że gdybym jeszcze raz budował, to już chyba bym nie robił 2 stanowiskowego, bo te belki podtrzymujące ściany są olbrzymie i szpecące... Wysokość 50, szerokość 45 tej poprzecznej. Czy to aby jednak nie była przesada???

20140729_194718.jpg

każdy z nas jakby sie budował poraz N-ty coś by zmienił. U mnie podciągi są 70 x 25 z czego w garażu widoczne jest 25x25. Jest tak dlatego że wyciągnołem je powyżej, potem na tym stoi rmur rogu domu, czyli łazienki. Po otynkowaniu wewnątrz (a że podciąg ma grubość taką samą co cegła szerokość) nie widać tego. :)

• 4 weeks później...

Z najnowszych wieści. Zamówiona więźba dachowa oraz wybrana dachówka. Będzie Braas celtycka cisar grafitowa. Jednak jest duża różnica między powłoką duratop oraz cisar. No i grafit bardziej mi się podoba niż antracyt i czarny ;)

Dachóweczka : http://www.monier.pl/typo3temp/pics/539b0a4dfa.jpg

• 3 weeks później...
Z najnowszych wieści. Zamówiona więźba dachowa oraz wybrana dachówka. Będzie Braas celtycka cisar grafitowa. Jednak jest duża różnica między powłoką duratop oraz cisar. No i grafit bardziej mi się podoba niż antracyt i czarny ;)

Dachóweczka : http://www.monier.pl/typo3temp/pics/539b0a4dfa.jpg

Witam, jestem w trakcie zalewania stropu na swoim Heliosie i powoli rozglądam się za dachem - jak to wygląda u Was cenowo? Wiadomo, ceny dachówki są różne, ale robocizna, drewno itp.

Witam, jestem w trakcie zalewania stropu na swoim Heliosie i powoli rozglądam się za dachem - jak to wygląda u Was cenowo? Wiadomo, ceny dachówki są różne, ale robocizna, drewno itp.

Nie wiem, jakiego masz heliosa, bo mój troszkę pozmieniany. Gdy robiłem projekt, nie było jeszcze wariantu z zadaszonym dachem. Ja mam dach nad całością w sumie, do tego dom o 1 metr dłuższy.

Mój dach ma ok 240m2, za drewno 13 m3 (niby 13, bo wiem, że jest trochę mniej , ale tartak tak wyliczył...) jodłowe zapłaciliśmy 8970 zł (690 m3), robociznę mam w pakiecie z budową SSO, za wszystko 48k. Spytam się dekarzy jak będe pamiętał, ile za taki dach jak mój. Orynnowanie Galeko stal pewnie z 4,5-4-8k wyjdzie. Jak dostanę FV to będę wiedział dokładnie... Jak jeszcze coś, to pisz.

Coś zaczyna się dziać ;)

Murarze przyszli i obmurowali warstwę na stropie, na której od razu będzie układana murłata.

image001.jpg

image002.jpg

Przyjechało również drzewo, o którym wspomniałem wcześniej.

image003.jpg

image004.jpg

image005.jpg

A tutaj 4 rzędy po 20 palet z silikatów, których wreszcie w tym momencie mam zamiar się pozbyć...

Edytowane przez Ifarrg

Robót ciąg dalszy

Stoi już 2/3 konstrukcji dachu górnego.

image004.jpg

image005.jpg

image006.jpg

Myślałem, że teraz pójdzie juz szybko, ale niestety wykonawca ma wesele córki w przyszłym tygodniu i powiedział, że nie chce robić na razie nic, bo nie zdąży przed weselem, zostawiłby rozwalony dach no i w czasie roboty myślałby zamiast o dachu, to o weselu... Denerwuje mnie to kurde, bo ślamazarzy się ten SSO..

Chodze teraz za oknami. Mam kilka wycen w sumie z różnych półek cenowych.

Pytanie związane z oknami - czy jak mieliście fixy, to mieliście ramę okna i okno zespolone ze sobą tak, żeby okno fix nie różniło się od innych okien na elewacji, czy też braliście samego fixa takiego, jak ja sobie wyobrażam, czyli sama rama? Wtedy okno ma więcej szyby, dużo lepsze U, ale będzie się różnić od okien otwieranych na elewacji...

• 2 weeks później...

NO i właśnie, przez ciągłe odkładanie wpisu mam zaległości...

Dach, a w zasadzie więźba dachowa już stoi. Mój wykonawca jak zwykle coś tam musiał namieszać, tym razem kazał mi kupić drewno i reszte materiałów i mieli robić wszystko naraz, a tu się okazało, że więźbę stawia kolega, a on będzie krył, ale nie wiadomo, kiedy jeszcze... Trochę mnie to wkurzyło i sobie pogadadaliśmy no i robota ma się zacząć w przyszłym tygodniu. Na dzień dzisiejszy wygląda wszystko tak.

Poddasze nieużytkowe z wieloma mieczami - trochę barokowo to wygląda.... Jętki sprawiają, że jak się wejdzie na górę, to zaraz trzeba się schylać, a będzie trzeba jeszcze bardziej, jak dojdzie docieplenie... A ja sobie myślałem, że kiedyś może wstawię tam jakiś bilard albo stół do tenisa... Przez te jętki się nie da....

2.jpg

3.jpg

Tutaj naroże miecza. Wszystko poskręcane na spaxy, na śruby mam przykręcone tylko murłaty. Tak sobie myślę, że chyba jest ok. Przecież więźba ma się trzymać, a jakby miało spaksa wyrywać czy coś innego to musiałby być na prawde cholerny wiatr, a wtedy to pewnie nic by się nie utrzymało...

4.jpg

5.jpg

Skrzyżowanie dwóch krokwi narożnych oraz dwóch krokwi po dłuższej stronie domu (deska na górze to tylko jakaś prowizorka)

6.jpg

Krótka strona z krowkiami

7.jpg

No i daszek nad wykuszem. Coś, co najbardziej mnie zastanawiało, jak zostanie zrobione, z racji tego, że wykusz ma tylko 39 cm .... Zrobili to tak:

murłata została przykręcona na śrubach do stropu (śruby dosyc blisko ściany), ale nie została dokręcona do samego stropu, ale została ustawiona na podkładkach z drewna tak, żeby była wyżej. Do tych podkładek na skraju muru została przybita łata. Krowkie zostały przykręcone jednym spaxem do murłaty, a na dole zostały zamontowane bocianki , które opierają się o ścianę i nie pozwalają uginać się tym krowkiom... Może na zdjęciach jest to wyraźniej pokazane.

8.jpg

9.jpg

99.jpg

Nie wiem, czy taki dach jest zrobiony prawidłowo, bo nigdy nie widziałem, jak takie coś się robi... Może ktoś z Was mi odpowie, czy to jest ok?

Tutaj jest sparta murłata na ścianie nad wejściem do domu. Zrezygnowałem tam z lania płyty żelbetowej, ale dach miał byc nad wejściem. Z jednej strony murłata opiera się na słupie, a z drugiej na ścianie domi

999.jpg

A tak już dom prezentuje się praktycznie po ukończeniu

9999.jpg

99999.jpg

999999.jpg

Prezentuje po ukończeniu???? Dobre, dopiero teraz poczujesz wydatki. Sorry, ale nie rozumiem ludzi budujących tak wielkie domy. Dom piękny, ale kasy pójdzie co niemiara a do tego trzeba to będzie ogrzać i utrzymać. Masz pewnie Kolego własny dobrze prosperujący biznes, bo taki dom to skarbonka bez dna.

Co do daszku powinien wg. mnie wytrzymać. Co do ścian fundamentowych dużo lepszy jest beton wodoszczelny. Co do silki to też mam i niestety jest ona nasiąkliwa wg. mnie dużo bardziej niż te 16% co piszą. Mój domek jest dużo mniejszy a i tak kosztował bardzo dużo. Co do Twojego to aż boję się myśleć ile Cię to wyniesie. Sądzę że przekroczysz z palcem w nosie 500tys. zł.

Prezentuje po ukończeniu???? Dobre, dopiero teraz poczujesz wydatki.

Hehe, miało być, że tak się prezentuje więźba po ukończeniu, a nie dom ;)

Sorry, ale nie rozumiem ludzi budujących tak wielkie domy. Dom piękny, ale kasy pójdzie co niemiara a do tego trzeba to będzie ogrzać i utrzymać.

NIe chciałem, żeby był taki duży - na papierze wydawał się mniejszy. Przedłużałem dom o metr, żeby zrobić większą kotłownię, a potem się zdecydowałem na pompę jednak... TO przedłużenie domu na 2 piętrach dało około 22m2, licząc delikatnie to 22x1,5k za m2 daje kwotę praktycznie taką, jaką trzeba wydać na pompę i DZ. Szkoda tej kasy, no ale nie wszystko się wie od razu... Ale to ogrzewanie to bez przesady, przy dobrym ociepleniu nie zbankrutuje przeciez o nie. Tak jak i utrzymanie - nowy dom, myślę, że jak będzie zachowana jakość wykończenia, to nie powinno być z nim problemów

Co do Twojego to aż boję się myśleć ile Cię to wyniesie. Sądzę że przekroczysz z palcem w nosie 500tys. zł.

Hmm, kasy pójdzie, ale na pewno nie tyle, co piszesz. Gro rzeczy można zrobić samemu, a to robocizna jest tutaj kluczem do sukcesu. No i standard wykończenia. Ja nie celuje w exclusive. Myslę, że powinno starczyć mi 350-400k max na to, żeby się wprowadzić i mieszkać. Wiem, że raczej nie wykończe dwóch pokoi na górze oraz górnej łazienki, ale dam rade bez nich, a i tak będa przygotowane do tego, żeby ich wykańczanie nie sprawiało później problemu dla reszty domu. SSO będzie mnie kosztowało około 150-160k, okna, drzwi 30k, ocieplenie zewnętrzbe i stropu ok 20k, wylewki i ziolacja podlog ok 12k, prąd ok 7k, hydraulika 3k, pompa i podłogówka max 40k, tynki - jeszcze nie wiem, jakie będą, ale nawet tradycyjne to gora 20k - reszta ktorej nie wymienilem to malowanie, ukladanie plytek, paneli itp. i materialy z tym zwiazane, a wszystko, co jest z tym zwiazane zrobię sam, choć nigdy tego nie robiłem ;)

Co do silki to też mam i niestety jest ona nasiąkliwa wg. mnie dużo bardziej niż te 16% co piszą.

Też myślę, że z tą nasiąkliwością nie jest tak różowo. Bo jak się podniesie mokrą cegłę, to na prawde jest co dżwigać. Ale z BK byłoby chyba gorzej. Bo silka sama w sobie jest ciężka, więc ciężar czuć tym bardziej, gdy się napije. Ale myślę, że BK nasiąknięty będzie cięższy kilkadziesiąt procent bardzie, niż silka. Zresztą, mam to i to, postaram się postawić w kałuży na kilka dni i porównać wage przed i po. ale jeśli chodzi o fundamenty, to teraz bym nie kombinował i robił z bloczków. Miałbym spokojne sumienei, a tak to tych silikatów w ziemi jednak trochę się boję...

Kolejny etap prezentuję się wspaniale☺A jak rozwiążesz problem dachu nad garażem? Chodzi mi o krycie i elewację. Będziesz teraz układać dachówki, a potem je ściągać przy ocieplanie? My mamy taki dylemat przy prawie identycznym dachu jak twój��

Przy elewacji pewnie trzeba będzie ściągnąć dachówki z garażu, ale ocieplać będę tą ścianę w tym tygodniu. Dach nad garażem przy ścianie domu spiera się na słupkach. Kazałem odsunąc słupki na 22 cm od ściany tak, żeby zmieścił się tam styropian i siatka. Nie chciałem też drewna bez pośrednio przy ścianie dlatego, że jest mokre i trzeba by je było obudować styropianem, a to dla drewa mogło by byc tragiczne. Słupki mają dystanse porobione do ściany ( z kostek drewna) Te kostki zostaną prawdopodobnie, chociaż i bez tego dach trzyma się dobrze, a liczba śrub powoduje, że jest sztywny i nie ma jak się przesuwać. Więc albo wybiję te dystanse, albo obłożę je watą na klika cm tak, żeby ew wilgoć z drewna miała jak wyjść do końca z niego.

A jak już będzie robiona elewacja, to każę poprostu albo zakryć dachówki, albo je zdjąć. Pewnie trzeba będzie zdjąć, bo po czymś muszą chodzić jak będą kłaść tynk. Ale tylko tyle zostawię do zrobienia, bo lepiej i wygodniej będzie ocieplić teraz, niż jak już będzie zrobiony dach.

Wiesz nie chcę być złośliwy, ale wielu ludzi przed Tobą budowało duże domy i teraz plują sobie w brodę. Z tym ogrzewaniem nie jest tak różowo a i remonty będą Cię czekały wcześniej czy później. U mnie stan surowy zamknięty plus cała papierologia kosztował 107k

Stolarka okienna 5,4k

tynki plus tynkowanie sufitów 17k

elektryka 4k

instalacje pozostałe 24k

Co do prac we własnym zakresie, to zaoszczędzisz pod warunkiem że jesteś je w stanie samodzielnie wykonać.

Silką w ziemi bym się nie martwił. Jest ona bardzo wytrzymała i nie ma co się nią przejmować. Jednakże ja mam beton b25 wodouszczelniany zawibrowany. Praktycznie nie podciąga wody i jestem póki co z niego zadowolony. Powodzenia w budowie, Twój dom jest bardzo ładny.

ocieplenie zewnętrzbe i stropu ok 20k, wylewki i ziolacja podlog ok 12k, prąd ok 7k, hydraulika 3k, pompa i podłogówka max 40k, tynki - jeszcze nie wiem, jakie będą, ale nawet tradycyjne to gora 20k - reszta ktorej nie wymienilem to malowanie, ukladanie plytek, paneli itp. i materialy z tym zwiazane, a wszystko, co jest z tym zwiazane zrobię sam, choć nigdy tego nie robiłem ;)

Witaj.

Nie chciałbym Cię straszyć ale dla twojej powierzchni ścian i poddasza 20 tys na ocieplenie zewnętrzne i stropu wydasz ... raczej na sam materiał.

Edytowane przez inwestorbb

E. raczej nie ;)

OK 270 m2 ściany zewnętrznej x 20 cm grafitu na ścianach, klej PU, siatka i klej na siatkę do tego. = 270*219 zł + ok 1050 za klej PU , tyle samo za klej do siatki, 1200zł siatka = jakieś 15k

132 m2 sufitów x 25 cm styro twardszego (poddasze nieużytkowe, więc nie wiem,czy dach podłoga będę brał) - też około 5500 zł. Do tego albo wylewka, albo OSB na strychu.

Założenie - ocieplenie robię sam. 20k może starczy, jak uda się zdobyć tańszy materiał. Jak nie, to podleci do 23-25k. Mówi się trudno.