Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Burcząca żarówka - o co chodzi ?

Recommended Posts

W jednej z lamp, mam jakąś żarówkę energooszczędną. I jak światło jest wyłączone, to ona cichutko sobie brzęczy.

Co to może być ?? Na początku pomyślałem, że może odcinam w wyłączniku zero zamiast fazy. Ale to w sumie też nie powinno mieć znaczenia. Na logikę dochodzi do niej tylko jeden przewód podłączony.

Czemu ona brzęczy ?

Fantom

ps. Nie chce mi się jej wymieniać, ani przekręcać w inną lampę. Jestem po prostu ciekaw zjawiska :)

Choć chyba ją przełożę, aby stwierdzić, czy to zależy od żarówki czy od lampy.Zawsze może będzie więcej danych do analizy ;)

• 4 weeks później...
Witam. Mam dokładnie ten sam problem. Świetlówka Osram 23 w. Do tej pory nie miałem żadnego problemu z żarówkami tej firmy. Świetlówka brzęczy gdy jest wyłączona. Przekładałem już do innych lamp- efekt ten sam. Co ciekawe, gdy podłączyłem świetlówkę do przedłużacza jaki mam w garażu to brzęczenia nie ma..o co tu chodzi ?

masz przewód ochronny? możesz zmierzyć napięcie między zerem a ochronnym. sa tez takie probówki z wyświetlaczem i pokazują różne napięcia 12v 24v 230v kosztują kilka złotych. a miernikiem uniwersalnym możesz zmierzyć czy nie ma przepływu prądu.

ps

a jak dotkniesz palcem do zera to coś czujesz? :D

Edytowane przez BrodowskiG

Dzięki wszystkim, że coś się działo w tym wątku - inaczej bym o temacie zapomniał.

A tak to się w końcu wziąłem :

Neonówka coś się lekko paliła - oho.

No to wziąłem miernik i .... 100 V przy wyłączonej lampie ! 230 przy włączonej.

No to muszę chyba pomierzyć w kostce do lampy a potem ewentualnie we włącznikach (są schodowe).

Te 100 V to trochę za dużo jak ewentualnie między fazą a ochronnym.Dziwne.

Fantom

To po pierwsze zmierz to napięcie przy żarówce wkręconej. Najlepiej niech to nie będzie żaden energooszczędny wynalazek, tylko zwykła, stara żarówka, jak najmniejszej mocy, zwróć też uwagę, jak ona się zachowuje przy wyłączonym wyłączniku.

Po drugie weź tą żarówkę i posprawdzaj dowolne konfiguracje z pozostałymi przewodami. Jeśli masz w domu różnicówkę, w trakcie tych prób może ona wylecieć.

J.

• 1 month później...

Temat nie skończony. Mam ten sam problem. Zwykłe żarówki nie burczą natomiast Ostram burczą co jest denerwujące. Nie jestem ekspertem w sprawach elektryczności więc dajcie znać czy da się coś z tym zrobić czy po prostu zwrócić żarówki i założyć inne.

Wcześniej miałem Philips- a energooszczędne i nie było problemu z burczeniem.