Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Burcząca żarówka - o co chodzi ?

Recommended Posts

Miałem okazje przetestować żarówkę u znajomych i tam było wszystko w porządku, żadnych dźwięków. Wniosek z tego, że świetlówka nie jest winna (producent) co nie zmienia faktu, że wcześniej tego nie było. Może moc żarówki ma tu coś do znaczenia, bo wcześniej miałem słabszą wkręconą.

Niemniej jednak w chwili obecnej świetlówką ciągle brzęczy wiec cały czas pobiera prąd ....pytanie, jak dużo?

Coś mi się wydaje, że w tym przypadku nie można mówić o oszczędności...

Ewidentnie jest coś nie tak w instalacji, ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?

...pytanie, jak dużo?

Coś mi się wydaje, że w tym przypadku nie można mówić o oszczędności...

Ewidentnie jest coś nie tak w instalacji, ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?

Łatwo sprawdzić. Wyłącz wszystko, oprócz burczącej żarówki i zobacz ile nakręcił licznik przez godzinę. Prawdopodobnie nic, więc jeżeli drażni cię burczenie , to zmień żarówkę na cichszy model. Ale to też kosztuje, więc masz rację- w tym przypadku nie można mówić o oszczędności ;)

Instalacja może, ale nie musi mieć związku z burczeniem, nawet jeżeli u znajomych ta sama żarówka nie burczy. Po prostu jest zbyt wiele możliwych przyczyn brzęczenia.

Edytowane przez irqul