akapap 29.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Hej, jak uratować dąb, który został obdarty z kory (koparka):http://files.mailbox.com.pl/Ooy3eege/M-dab-1.jpghttp://files.mailbox.com.pl/Ooy3eege/M-dab-2.jpg Ta strona gdzie dąb został uszkodzony nie puszcza liści... Czytałem o jakiś preparatach mieszanych z gliną ale nie wiem jak to ma się do takiego wiekowego drzewa. Pozdrawiam,akapap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 małe i samo się zasklepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 30.08.2013 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 małe i samo się zasklepi. Tyle, że to uszkodzenia ma już 2 lata i dopiero w tym roku były oznaki obumierania drzewa. Ta odkryta część jest sucha, dodatkowo przez nią dostaje się tam woda i pewnie powoduje gnicie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Naprawdę rośliny radzą sobie z większymi ranami. Nie widze tam objawów gnicia, drewno jest suche. Mozna dołem sfrezować spadek w korze (nie w drewnie!), by woda spokojnie spływała na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 02.09.2013 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Naprawdę rośliny radzą sobie z większymi ranami. Nie widze tam objawów gnicia, drewno jest suche. Mozna dołem sfrezować spadek w korze (nie w drewnie!), by woda spokojnie spływała na zewnątrz. To co mówisz ma sens. Tylko dlaczego w wielu miejscach spotyka się opinie, żeby takie miejsce zasklepić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 mam podręcznik leczenia ran i zabraniają zasklepiać, bo brak opływu powietrza wokół rany powoduje gnicie. Woda wciśnie się szzceliną i nie ma jak odparować. Dlatego teraz dziupli też się nie zamyka, tylko oczyszcza i nawierca dołem dziurkę do oprowadzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts