Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór C.O. a uprawnienia

manuello

Recommended Posts

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Chciałbym się dowiedzieć, czy mogę samodzielnie wymienić zawór przy kaloryferze w swoim mieszkaniu (WM), czy też muszę koniecznie zamowić kogoś z wszelkimi uprawnieniami. Kaloryfery na pewno nie stanowią części wspólnej, bo wsyscy wymieniali na własną rękę.

Na podkładkę w temacie mam tylko zaświadczenie o ukończonym dwutygodniowym kursie hydraulika .

Będę wdzięczny za odpowiedź, bo nie chciałbym płacić za coś co mogę zrobić sam poświęcając tylko czas.

ps. mam nadzieję, że dobrze umiejscowiłem temat.

Instalacja centralnego ogrzewania jak sama nazwa wskazuje

raczej należy do części wspólnej ;)

A co do wymiany - no cóż, nic trudnego,

tylko czy umiesz spuścić wodę z instalacji bo pod wodą to tego raczej nie zrobisz,

później napełnić instalację,

nu i oczywiście trzeba jakąś legendę na wstępie stworzyć na spokojnie na przypadek np urwania gałązki

bo jak już się urwie to będzie nie na spokojnie...

Chodziło mi oczywiście o to, że same kaoryfery stanowią własość właścicieli mieszkań, a nie wspólnoty. No, ale mniejsza, bo tu już wchodzimy w definicje prawne a nie o tym temat.

Sama procedura to nie problem, bo już to robiłem (czasem dorabiam w hydraulice). Problem stanowią ludzie.

Dlatechgo wchciałem się dowiedzieć czy taka drobna robota wymaga jakichś oficjalnych uprawnień (żeby nie mieć później problemów z wariatami), bo mi się zarządca wspólnoty pluje, że nie mogę bo nie jestem "fachowcem" (choć i tak wszyscy dłubią na swój koszt),

A sytuacja naprawdę wymaga wymiany, bo jak blok był postawiony w '86 roku, tak do dziś zawory nie były zmieniane.

Edytowane przez manuello

Niema jakiś specjalnych uprawnień ,wystarczy zdrowy rozsądek.

Ty wymienisz zawór ,reszta musi odpowietrzać instalację .

No i pięknie o taką odpowiedź mi chodziło.

A odpowietrzanie... No cóż, ponoć chodzenie po schodach wzmacnia kolana ;)

Jedno z ważniejszych pytań to czy wiesz jaki zawór masz założyć i jakie nastawy powinny być
Tak, juz wszystko mam. Zawsze trzy razy sprawdzam nim coś zrobię. A tu miałem czasu, że hoho.

Są urządzenia do zamrażania rur.
Przyznam, że o takim nawet nie wiedziałem, więc dzięki za nową ciekawostkę do zgłębinia.

Teraz już tylko muszę rozszyfrować jak dać wam plusy.

Dzięki wielkie, wszystkim za pomoc. Wiem co chciałem wiedzieć. Temat do zamknięcia.

JacaNom piszesz nie na temat. Sprawa została wyjaśniona, więc proszę nie wprowadzaj bałaganu w temacie.

Manuelo - to nie jest forum "Budujemy Dom", nie ma plusów :D

Aha, w takim razie pozostaje mi ślicznie wam podziękować.

DZIĘKUJĘ ŚLICZNIE ;)