Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rzeczy z wyższej półki dają wyższy poziom zadowolenia naprawdę?

Recommended Posts

dawno się tak nie ubawiłam na forum budowlanym:)

tylko mam teraz problem - wyrzucić moją starą chińską porcelanę? trochę szkoda, ale skoro ma mnie ona zdyskredytować w oczach takiego faceta jak d(*L*)b...

(ps. nie mam 65 lat. :rotfl: ale bez względu na rocznik to tylko kwestia czasu)

Edytowane przez Zielony ogród

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

och, jesteśmy tym otoczeni - niemieckie samochody, włoskie meble, szwedzka stal, francuskie perfumy.......mamy mózgi podatne na pranie, chłoniemy marketing jak gąbki, oddajemy się bankom w niewolę byleby coś kupić, co trzeba mieć..... wygoda, prestiż, uroda...mi też trudno się z tego wywinąć, chociaż wiem swoje na temat wartości i długości życia...

wyższa półka...zawsze ktoś dostawi jeszcze wyższy regał i nasza wysoka półka stanie niska, a czas na zarobienie pieniędzy juz przepadł...

nie ma co tu radzić - plusultra pisałaś, że nie chcesz tu recepty na życie, ale jakoś niechcący to się o taka filozofię ociera.

och, jesteśmy tym otoczeni - niemieckie samochody, włoskie meble, szwedzka stal, francuskie perfumy.......mamy mózgi podatne na pranie, chłoniemy marketing jak gąbki, oddajemy się bankom w niewolę byleby coś kupić, co trzeba mieć..... wygoda, prestiż, uroda...mi też trudno się z tego wywinąć, chociaż wiem swoje na temat wartości i długości życia...

wyższa półka...zawsze ktoś dostawi jeszcze wyższy regał i nasza wysoka półka stanie niska, a czas na zarobienie pieniędzy juz przepadł...

nie ma co tu radzić - plusultra pisałaś, że nie chcesz tu recepty na życie, ale jakoś niechcący to się o taka filozofię ociera.

Są jeszcze polskie wartości z wyższej półki, tylko trzeba umieć je dostrzec. Ja na ten i tamten przykład dostrzegłem gołąbki, pyszne były.

• 1 month później...

Odpowiadając na pytanie w temacie odnośnie zadowolenia: dla mnie nie zawsze. Kupiłem drogi narożnik do salonu dobrej firmy i jestem w pełni zadowolony. Kupiłem też szafkę RTV włoskiej firmy Munari - w sklepie podobała mi się bardzo, parę godzin walczyłem ze sobą, czy wydać kilka tysięcy złotych na jeden mebel i kupiłem. A teraz trochę żałuję - pewnie dało się coś innego znaleźć za 1000-2000 zł i już nie robi na mnie takiego wrażenia, wbudowanego światełka praktycznie nie używam...

Generalnie wychodzę z założenia, że przynajmniej część rzeczy warto kupić z wyższej półki, szczególnie jeśli chodzi o przedmioty mające intensywnie służyć latami lub są trudno wymienialne.

• 3 months później...
Mnie zadowalają może nie tyle rzeczy z wyższej półki, co po prostu solidne rzeczy. Jakość często idzie w parze z ceną, więc można powiedzieć, że czuję się spełniony, gdy mam drogie rzeczy. Ale to nie jest reguła :)

Człowieku, założyłeś sobie ten wątek tylko i wyłącznie po to, żeby zrobić reklamę firmie Vidok z Lublina. Co to w ogóle ma znaczyć? Twoje posty nie niosą ze sobą żadnej wartości merytorycznej

• 2 months później...
Uważam, że w budownictwie potrafi się to przełożyć na zadowolenie a i często na oszczędności. Kupując lepszy materiał do murowania ścian jakim jest beton komórkowy, możemy postawić nasze ściany szybciej niż z ceramiki oraz później w okresie eksploatacji cieszyć się oszczędnościami powstałymi w skutek lepszego izolowania ciepła. Beton komórkowy jest obecnie materiałem, który najlepiej zatrzymuje ciepło wewnątrz domu, ze wszystkich powszechnie używanych.