Elfir 11.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 po co ocieplenie płyty od góry, skoro chcesz podłogówkę w płycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ale wtedy podłogówka nie będzie w płycie. Dlaczego dodatkowe ocieplenie na płycie, powód jak zwykle prozaiczny, finanse.Styropian na płycie znacznie tanszy od XPS pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 asolt - to nie do ciebie tylko do Reze - chce dać 10 cm styro na płytę i mieć płytę grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 asolt - to nie do ciebie tylko do Reze - chce dać 10 cm styro na płytę i mieć płytę grzewczą. Wiem ze to nie do mnie, ale ja tak bym własnie to uzasadnił, poza tym takie rozwiazanie lepiej sie nadaje to sterowania pomieszczeniowego. Jezeli styropian na płycie to płyta nie moze byc grzewcza, jedno wyklucza drugie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Jezeli styropian na płycie to płyta nie moze byc grzewcza, jedno wyklucza drugie, - właśnie dlatego to skomentowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.10.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 W kwestii powierzchni pomieszczenia gospodarczego(kotłowni)- przy gazie zależy od rodzaju pieca: - piec z otwartą komorą spalania - kubatura min. 8m3- piec z zamkniętą komorą (turbo, niekoniecznie kondensacyjny) - min. 6.5m3. Przy pow. domu 120-130m2 takie pomieszczenie spokojnie sobie wygospodarujesz- dobrze by było możliwie blisko odbiorników cwu. A w ogóle, to bardzo ciekawie rozwija się temat ogrzewania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 piec kondensacyjny zintegrowany z zasobnikiem wejdzie w łazience, pralni, spiżarni czy kuchni, wcale nie musi być osobne pomieszczenie dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 14.10.2013 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 No i się gorąco zrobiło, jak to przy ogrzewaniu Elfir, ja jeszcze nie wiem, czy w płycie, czy na płycie I takie rzeczy, jak styropian na płycie są dla mnie logiczne, jeśli rezygnuję z akumulacji ciepła płyty, na rzecz ogrzewania umieszczonego w wylewce. Decyzja ostateczna zostanie podjęta, jak już projekt będzie gotowy i wybrane źródło ogrzewania, po wyliczeniach zapotrzebowania na ciepło, mam nadzieję dogadać się z asoltem w tej kwestii, ale to już na privie. Tak sobie wymyśliłam, że chyba można połączyć "kotłownię" z pralnią byłoby jedno pomieszczenie. A skoro na piec i całą resztę wystarczy jakieś 8-9m* to dodam trochę i wstawię pralkę Pogadam jeszcze z architektem, jak on to widzi, bo coś na razie słabo ogarnia moje pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mój piec gazowy z zasobnikiem 100l + rekuperator zamują 2,1 mb ściany i wystają max na 70 cm (zasobnik, bo piec na 40 cm, rekuperator na 50 cm). Czyli niecałe 2 m2, a pod wiszącym kotłem zmieści się jeszcze pralka. Dom dla dwóch osób, dla czterech pewnie trzeba będzie nieco większy zasobnik. Tak samo większy zasobnik będzie konieczny, jak chcesz używac solarów.Kotłownia u mnie ma 8 m2 i jest za duża. Przeszacowałam wielkość, spodziewając się, że urządzenia zajmą więcej miejsca. Będzie tam stała duża szafa a reszta to pewnie zostanie graciarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 17.10.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Elfir, super, że tak mało miejsca to wszystko zajmuje, będzie gdzie rowery wstawić, zanim się dorobimy garażu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.10.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ja tu chciałam odnieśc się do odpowiedzi Dezeta w sprawie tego, że ogrzewanie na prąd to złe ze względu na brak prądu i "lepiej mieć ogrzewanie alternatywne", ale kto ma w domu ogrzewanie alternatywne przy podłogówce czy pompie czy gazie? Tylko ten kto ma kominek, bo tylko on będzie działał bez prądu jak jest zwykły a nie z jakimś sterownikiem, bo wtedy też nie będzie ogrzewania jak prądu braknie, to własciwie rzadne ogrzewanie nie będzie dziłać od zwykłej kozy. Ile razy to trzeba pisać, aby do takich osób to dotarło, że bez komina i kozy to każde ogrzewanie bez prądu jest niezdatne do działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Elfir, super, że tak mało miejsca to wszystko zajmuje, będzie gdzie rowery wstawić, zanim się dorobimy garażu :) Ja mam kotłownię na piętrze, wiec rowery stoją w budynku gospodarczym na działce. Z resztą kotlownia musiałaby mieć szerokie wyjście bezpośrednie na zewnątrz, by wstawianie rowerów było wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 29.10.2013 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Po wielkich bojach i naradach stanęło na małym domku. Musieliśmy z pewnych rzeczy zrezygnować, żeby nasz dom nie stał się zbiorem nieużywanych pomieszczeń, które będą tylko powierzchnią do sprzątania. Nazwaliśmy to kompromisem pomiędzy mieszkaniem a mieszkaniem w ogrodzie, które szumnie nazywać będziemy naszym domem, choć pewnie określenie domeczek (ze względu na rozmiary) byłoby lepsze. Właściwie, to moglibyśmy kupić większe mieszkanie i poprawić sobie trochę przestrzeń do życia, ale... Nie mielibyśmy autonomii, nie mielibyśmy ogrodu, nie mielibyśmy kawałka własnej ziemi, nie mielibyśmy dużego psa, a kochamy zwierzęta, nie moglibyśmy pić porannej kawy na tarasie, nie zrobilibyśmy grilla w ogrodzie, nadal nie mielibyśmy gdzie parkować.... Sporo tego się uzbierało, więc kompromis, to wielka sztuka i cieszę się, że nam udało się go osiągnąć. Ponieważ decyzja ostateczna zapadła, teraz wszystko, co musi się zmieścić w domu, musi znaleźć się w naszym domku. Ale piec już odpadł, będą kable, bojler na wodę, bo 2 osoby, rekuperator +bojler zajmują niewiele miejsca, więc pralka stanie w gospodarczym. Łazienkę powiększymy odrobinę kosztem gabinetu zwanego przez nas dziuplą a sypialnię przeniesiemy na stronę wschodnią domku. Garderoba pozostanie przy wiatrołapie a zabudowana szafa na lekkie stanie w sypialni. Na stryszku zrobimy miejsce na narty i inne nasze zabawki. M72 już się zmienia i adaptuje, płyta wstępnie wyceniona. Jak nie będzie potknięć, zaczynamy na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.10.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ja tu chciałam odnieśc się do odpowiedzi Dezeta w sprawie tego, że ogrzewanie na prąd to złe ze względu na brak prądu i "lepiej mieć ogrzewanie alternatywne", ale kto ma w domu ogrzewanie alternatywne przy podłogówce czy pompie czy gazie? Tylko ten kto ma kominek, bo tylko on będzie działał bez prądu jak jest zwykły a nie z jakimś sterownikiem, bo wtedy też nie będzie ogrzewania jak prądu braknie, to własciwie rzadne ogrzewanie nie będzie dziłać od zwykłej kozy. Ile razy to trzeba pisać, aby do takich osób to dotarło, że bez komina i kozy to każde ogrzewanie bez prądu jest niezdatne do działania? Koleżanko- ja nie jestem "taką osobą". Napisałem o prądzie w nawiązaniu do paneli na podczerwień, nie generalnie o grzaniu prądem. Do panela nie da się podłączyć jakiegoś UPS-a, który zapewni jakąś (fakt, niewielką) dawkę energii na ruszenie np. pompki przez kilka minut przy ogrzewaniu gazem. Ostrożnie podchodzę do tematu paneli na podczerwień, na razie wokół same kryptoreklamy sprzedawców, zero konkretów z użytkowania (no, 1 gdzieś był wspomniany). Zauważ, że dużo osób buduje jednak kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 29.10.2013 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Zobaczcie co dzisiaj znalazłam Chodnik marzenie. http://www.benchmark.pl/aktualnosci/starpath-chodnik-podswietlany-uv-alternatywa-latarnie.html Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 fajny w terenach publicznych.Przy domu kolor może trochę drażnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 29.10.2013 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wychodzisz sobie w nocy do ogrodu, a tu sceneria jak w Avatarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.10.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Mnie się podoba- pewnie różne kolory można nadać, nie tylko niebieski. Jestem na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 30.10.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Podoba się, podoba, sam pomysł na wyprodukowanie takiej powłoki jest zajefajny Ciekawe, kiedy to cudo będzie dostępne dla zwykłego zjadacza chleba i za ile? Ja tam bym chciała mieć ścieżki w ogrodzie podświetlone, szczególnie tą jedną, do piwniczki z winem i piwem Zamiast płacić za światło w ogrodzie, można za tą kasę uzupełniać zapasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 04.11.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Z tego co widzę to jednak wcześniej zaczniecie od nas to budowanie Chodnik podświetlany może fajna sprawa ale w innym kolorze chyba by mi bardziej się widział. A do deceta jeszcze jedno słówko: My nie będziemy miec kominka i komina-mnie to nie kręci taki kominek. My mamy inne rewelacyjne meble w planach na niewielkiej ilości ścian które nam pozostają ze względu na duże okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts