Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku - a brak przyłącza do deszczówki

Recommended Posts

Witam wszystkich,

w projekcie do pozwolenia na budowę załączyłam warunki techniczne na przyłącze do gminnej kanalizacji deszczowej, architekt na mapie zasadniczej do projektu wrysował to przyłącze do kanalizacji (gdyż miejscowy plan określa sposób odprowadzania wód opadowych do kanalizacji deszczowej).

Ja wolałabym odprowadzać wodę deszczową do zbiornika, żeby wykorzystywać ją do podlewania.

Pytanie moje brzmi: czy składając zaświadczenie o zakończeniu budynku do inspektora nadzoru bud. muszę mieć już wykonane przyłącze deszczówki ?

Z góry dziękuję za wasze opinie.

Mariolka, ty to powinnaś skakać pod sufit

że gmina odbierze Twoją deszczówkę /nie za darmo pewnie/

i pozbędziesz się problemu w czasie ulewnych deszczów...

A co zrobić - nie piszę bo poprzednik wyczerpał temat :yes:

Nie ma powodu do radości:

1. Podczas ulewnych deszczów z doświadczenia wiem, że większość kanalizacji deszczowych nie daje rady i często zamiast odbierać to zalewa niżej położone tereny.

2. Za odbiór jak zauważyliście trzeba płacić. Niedługo, gdy zabraknie pieniędzy na swawolne wydatki, będzie to pewnie znacząca kwota.

Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem jest studnia chłonna. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam. Kontynuując wątek... W moim przypadku kanalizacji deszczowej brak, tylko ściekowa. MPZP jest tutaj dwuznaczny - teoretycznie powinienem podłączyć ale jest tylko ściekowa.

Ze studnią chłonną łatwo nie będzie - do 3 metrów jest glina, wody gruntowe na 1,2m.

Jakieś pomysły?

• 2 years później...

Mam pytanie. Czy muszę się koniecznie podłączyć do kanalizacji deszczowej, jeśli jest. Deszczówkę chciałbym wykorzystać na własny użytek. Ponadto koszt podłączenia byłby zapewne drogi. Kanalizację sanitarną mam tuż pod nosem w drodze. Natomiast kanalizację deszczową mam po drugiej stronie innej drogi, szerszej i dalej położonej. Do tego różne hopki po drodze.

I tak będę musiał rozwiązać tą sprawę w UM, bo na razie jestem na etapie projektu. Ale wcześniej już chciałbym wiedzieć jak to może wyglądać.

Mam pytanie. Czy muszę się koniecznie podłączyć do kanalizacji deszczowej, jeśli jest. Deszczówkę chciałbym wykorzystać na własny użytek. Ponadto koszt podłączenia byłby zapewne drogi. Kanalizację sanitarną mam tuż pod nosem w drodze. Natomiast kanalizację deszczową mam po drugiej stronie innej drogi, szerszej i dalej położonej. Do tego różne hopki po drodze.

I tak będę musiał rozwiązać tą sprawę w UM, bo na razie jestem na etapie projektu. Ale wcześniej już chciałbym wiedzieć jak to może wyglądać.

Z tego co wiem nke trzeb, moj kierownik mowila ze wiekszosc robi studnie chlonna bo raz zaplaca ia maja z glowy, a za deszczowke pozniej placi sie haracz i to wcale nie maly. Ja teraz robilem studnie chlonna, tylko u mnie 4,3m gliny a woda gruntowa na 3,8. Ledwo koparka siegnal taka gleboka dziura byla, wsadzilem krego na 4,6 i zasypalem, jak podlacze rury to zobacze jak to zdaje egzamin

Też tak chcę. Ale coś architekt mówiła, że jak jest możliwość do trzeba się podłączyć, bo obowiązuje MPZP. W każdym bądź razie muszę się spytać w UM, bo jak dostałem warunki podłączenia do kanalizacji sanitarnej z Wodociągów to tam była informacja o tym, że tam trzeba sprawę załatwić.

• 2 weeks później...

witam

Mam w ulicy kanalizacje deszczową, jakies 10 m od budynku. Firma która robi inne przyłącza (wode, kanalizavje sanitarną) wyceniła roboty z materiałem na 5tyś zł. Co jest dla mnie kosmosem bo tyle to ja płaca za przyłącze wody, gazu i kanalizacji sanitarnej razem wzięte! Wobec takiej sytuacji chyba zrobie odprowadzeni z rynien do jakiejś zakopanej studni albo zbiornika. Jaki to moze być koszt? Dach prawie płaski, powierzchnia dachu 100m2. Trzy rynny na rogach budynku.

Czy mam obowiązek podłączenia sie do kanalizacji w ulicy? Wolałbym na własną ręke wkopać rury i odprowadzić do duzego zbiornika na rogu działki. Rozumiiem że w tej sytuacji nie jest potrzebny żaden projekt? Jesli podłączam sie do kan. deszczowej w ulicy to musze miec projekt i odbiór przez jakiegoś urzędnika? Ile płacicie za takie scieki dodatkowo ?

W wycenie firmy mam material za prawie 3tyś zł, jakies drogie rury 160mm złącza, kratki i innne pierdoły, robocizna 1500zł. Tak ma moj gust to potrzeba malej kopareczki na 2h i goscia który to poskłada w ciągu jednego dnia a materiał nie powinien kosztować wiecej niż 500-800zł....

• 2 weeks później...
No cóż okazało się że Wodociągi i UM przychyliły się do mojej sugestii i będę mógł wykorzystywać deszczówkę na swój użytek nie zakłócając stosunków wodnych :yes: Nie wiem czy to z braku kanalizacji deszczowej, w każdym bądź razie mało to dla mnie ważne. W MPZP pisało, że trzeba koniecznie podłączyć się do kanalizacji sanitarnej, o deszczowej nic nie było mowy.