Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie szczytowe, przy wąskim domku - bez jętek to nowy trend czy norma?

Jacek06

Recommended Posts

Mam pytanie, dość pilne. Dzisiaj dekarze/cieśle postawili mi wszystkie krokwie (dom to projekt "mały" d06 muratora)

Domek ma rozstaw ścian na krótszym boku - po obrysie, razem z ociepleniem 768 cm. W projekcie typowa więźba jętkowa. Fachowcy dali dobre przekroje (krokwie 8x18cm), jednak ostatnie krokwie (przy ścinach szczytowych) pozostały bez jętek. W projekcie jest pozioma belka (jak jętka, tylko b. nisko - oparta o końce murłat.

Jadnak Moi fachowcy powiedzieli mi, że na ostatnich krokwiach jętek się nie daje.

Trochę to dziwne - mam taka jętkę w budynku gospodarczym od 7 lat. Sąsiad też ma w swoim domu. Proszę o porady w tej sprawie. Zależy mi na czasie dlatego wrzucam temat na forum.

Kąt nachylenia dachu to 25 st. a długość krokwi to ok 5,6m

Pozdrawiam!

Edytowane przez Jacek06

Witam!

Po mojej interwencji wykonawca współpracujący z firmą ciesielsko dekarską poinformował mnie, iż mają zrobione dachy z krokwiami szczytowymi o dł. 7m i nic się na nich nie dzieje. Bez dodatków usztywniających krokwie - dach wg niego wygląda ładniej. Jednak dla mojego spokoju wykonają to jak w projekcie.:yes:

. W projekcie jest pozioma belka (jak jętka, tylko b. nisko - oparta o końce murłat.

Jadnak Moi fachowcy powiedzieli mi, że na ostatnich krokwiach jętek się nie daje. QUOTE]

Trzeba robić jak w projekcie,który samemu się przecież wybrało, jak chcesz zmian to zleć obliczenia. Ja mam u siebie na ostatnich krokwiach jętki tak samo jak na reszcie dachu tyle że są heblowane i pomalowane, w przedostatniej parze krokwi jętki schowane są w styropianie ocieplenia.

Ja też nie mam kleszczy na skrajnych parach krokwi chociaż były w projekcie. Dla mnie miały pełnić rolę głównie ozdobną ale przekonał mnie zdroworozsądkowy argument cieśli: będą siadać ptaki i srać, taka to będzie ozdoba. No i rzeczywiście tak jest, na niektórych domach ptaki na tych poprzeczkach siadają a na innych nie. Tam gdzie siadają wygląda to czasami strasznie i konieczne jest montowanie specjalnych kolców.

To są kolejne bzdurne argumenty pseudo fachowców co to nie potrafią zamontować jętek w płaszczyźnie krokwi (bo to trochę pracochłonne). Na wystających płatwiach czy murłatach też siadają ptaki i srają. Skrajna jętka powinna mieć dyskretną czapkę blaszaną, na której można zamontować specjalne druciki i po sprawie. Jętka to istotny element konstrukcyjny więźby pracujący na ściskanie. Jego usunięcie może skutkować ugięciem końcówek płatwi i murłat. Pozdrawiam.

To nie są domysły tylko ocena partackiego wykonania. Więźba powinna być wykona zgodnie z projektem a ptaki, które siadają na jej zewnętrznych elementach i srają nie mogą być argumentem w merytorycznej dyskusji. Nie cieśla decyduje o zmianach konstrukcji a co najwyżej kierownik budowy. A zdrowy rozsądek nie doradził Ci, że montaż kleszczy w środku to zbyteczny wydatek? Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

Jak możesz ocenić wykonanie, którego na oczy nie widziałeś? Masz szklaną kulę czy turbossawkę przystawioną do brudnego palca? Jak próbujesz merytorycznie dyskutować to nie odwołuj się do swoich urojeń.

Wszystkie zmiany w więźbie miały akceptację kierownika budowy więc nie brnij dalej w swoje fantasmagorie.

Życzę do powrotu do rzeczywistości.

Jak masz takiego kierownika to w swoim domu możesz sobie robić co chcesz tylko nie wypisuj bzdur, że jaki Ci sranie ptaków przeszkadza to likwidujesz istotne elementy więżby. Jak widać nasz fantazję natomiast zdrowego rozsądki Ci brak , ale to już Twój problem. Pozdrawiam.

.