Inka87 01.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witam serdecznie. Dosłownie kilka dni temu rozpoczęliśmy budowę naszego domu, a ja już od dawna planuje co i jak. Ponieważ dom dopiero się buduje,można jeszcze wiele zmienić. Dlatego gorąco proszę o pomoc forumowiczów. Napiszcie proszę co Waszym zdaniem jest do zmiany. Wszelkie uwagi są mile widziane. Dla mnie już teraz dużym problemem jest brak pralni, pralkę pewnie będę musiała umieścić w łazience na górze, ale tak to jest jak nie przemyśli się wszystkiego dokładnie. Poza tym problematyczna jest też kuchnia, bardzo chciałabym mieć wysoką zabudowę co koliduje z wejściem do spiżarni, dlatego pomyślałam o ukryciu wejścia w tejże zabudowie. Co o tym myślicie? Załączam moje schematyczne projekty http://imageshack.us/a/img855/1325/bgfp.jpg http://imageshack.us/a/img842/9085/updo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i.buczyńska 01.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Hej, co mi się rzuciło od razu w oczy to łazienka na górze. Drzwi na pewno nie mogą się tak otwierać. Wiem, że jest to szczegół, ale jeśli zostanie tak na planach, to i drzwi ktoś może tak założyć. Fajnie by było nad garażem zrobić tarasy, tylko, czy wtedy wyjście z łazienki byłoby tam potrzebne, chyba nie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka87 01.09.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dziękuje za odpowiedź. Nad garażem będzie taras z wejściem przez sypialnie, nie uwzględniłam tego w rzucie Co do drzwi to trafna uwaga, dziękuję i czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 01.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Mnie się nie podoba miejsce na telewizor,który praktycznie stoi w holu i gdy będzie włączony cały hałas będzie słychać nawet na górze bo jest na wprost schodów.Rozumiem że chcecie wyspę w kuchni ale aż się prosi żeby tą ściankę z tv przedłużyć w lewo,wygodniej nawet z narożnika będzie w niego patrzeć.Wejście do spiżarki może być z korytarza.Niewygodne będzie też wnoszenie zakupów naokoło do kuchni i omijanie tv.U góry łazienka jest spora (12m) możecie wydzielić małą pralnię.Pomyślałam jeszcze nad takim układem(narożnik można odsunąć na tyle by wygodnie można było otwierać drzwi)http://img706.imageshack.us/img706/4008/0b28.jpg Edytowane 1 Września 2013 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka87 01.09.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dzięki Kinka za pomysł z spiżarką! Kombinowałam jak koń pod górkę jak pogodzić jej wejście z symetrią kuchni, a przecież Twoje rozwiązanie jest o niebo lepsze. Aczkolwiek chyba i tak ukryłabym wejście do niej, ale w zabudowie w korytarzu. Muszę pomyśleć nad miejscem Tv, dziękuję że zwróciłaś mi na to uwagę. Mam tu małą zagwozdkę bo chciałabym uniknąć stawiania stołu obok wyspy, którą chcę wyeksponować. Co do pralni w łazience również pokombinuje. Zrobiłabym to chyba na ścianie z oknem tak żeby pranie mogło schnąć, a do łazienki może dodałabym okno dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ja tylko dodam, ze łazienka 12 m jest ładna (szczególnie w pismach wnętrzarskich) ale niepraktyczna. Raz że zimna, taką powierzchnię trudniej "uprzytulnić" podczas mycia się, dwa że wszystkie potrzebne sprzęty poustawiasz też na mniejszej powierzchni (nawet o połowę) a pozbędziesz się pralki. To jest przecież łazienka prywatna, rodzinna a nie czarująca gosci. Ma być wygodna i tyle. chyba że przewidujesz salon kąpielowy z leżanką itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka87 02.09.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Na szczęście nie planuje leżanek w łazience Dziękuję wszystkim za porady. Żałuję,że nie trafiłam wcześniej na to forum. Pewnie wiele decyzji podjęłabym bardziej świadomie. Korzystając z waszych rad wymyśliłam sobie dwa warianty podziału łazienki. W pierwszym jest standardowy układ, a w drugim wcisnęłam prysznic. Sama nie wiem czy jest tam konieczny. Z jednej strony łazienka na górze ma być wygodna, rodzinna i prysznic przydałby się bo wolę go od kąpieli w wannie. Z drugiej strony prysznic będzie już w dolnej, bardziej oficjalnej łazience. Poza tym góra to poddasze użytkowe i nie mogłabym umiejscowić go w rogu. Jak myślicie? http://imageshack.us/a/img197/7079/uyqu.jpg http://imageshack.us/a/img189/1503/akhw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.09.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 powiem ci z praktyki 6 letniego mieszkania, dodam, ze MOJEJ, czyli ty możesz mieć inne potrzeby Mam układ - prysznic na dole a na górze wanna i bidet. Brak mi na górze prysznica bardzo. Po pierwsze dlatego, że wannę zajęła córka, która moczy się - jak to nastolatka, długo. ja muszę iść na dół. Nie tragedia, ale niewygoda, bo kabinę na dole po myciu muszę wypucować a na górze bym spłukała wodą Druga niewygoda - brak łazienki z wejściem do sypialni "małżeńskiej " Niby jest obok, ale to nie to samo, trzeba wyjść na korytarz I tak patrząc na ten twój rysunek widze wyraźnie, ze moje potrzeby byłyby takie- zrobić taką wąską łazienkę dostępną z sypialni, nawet wspólnie z pralką i suszarką, wyposażoną w kabinę (w miejscu drzwi) i drugą łazienkę z wanną dostępną z korytarza. Zastanawiam się, gdzie bym dała bidet? Chyba w tej małżeńskiej lub... obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2013 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Skoro to dopiero początek budowy, to napisac do biura architektonicznego prośbę o zgodę na przestawienie okien na parterze i podrzucenie na koniec budowy projektu zamiennego do starostwa: http://images65.fotosik.pl/132/f33137bc5f03b07a.jpg Nie wiem jak są skosy na piętrze (o ile są), ale być może w pokojach dzieci bardziej sprawdziłyby się szafy przy ściance dzielącej oba pokoje: http://images62.fotosik.pl/132/b3680a8894229d76gen.jpg Edytowane 3 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka87 05.09.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dziękuje wszystkim za opinie. EZS dzięki Tobie chyba jednak zrobię te dwie łazienki na górze, a na dole tylko wc i za ścianką z drzwiami przesuwnymi mini pralnie. Elfir pomysł z szafami wnękowymi jest super, ale niestety tam gdzie miałyby być przesunięte drzwi będzie komin Za to (o ile będzie to możliwe) postaram się poprzesuwać okna na dole. Także dziękuje każdej z Was bo każda opinia bardzo mi pomogła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.09.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 to doprowadź na dół dopływ i odpływ wody. Jak ci się zmieni myślenie, lub nogę (tfu) złamiesz i nie będziesz mogła na górę się wczołgać, to sobie pozamieniasz i dołożysz prysznic na dole. Jak rura już jest, to wstawienie kabiny to godzina roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka87 05.09.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Tak właśnie zamierzam zrobić. I tak będę potrzebowała podłączenia do pralki A na starość może całkiem przeniesiemy się na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 dlatego lepiej nanosić zmiany na rzeczywiste plany domu a nie takie rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 15.10.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Mnie sie bardzo podoba pierwotny pomysł ukrycia drzwi do spiżarni w wysokiej zabudowie (sama takie rozwiązanie planuję).Natomiast zdecydowanie wygospodarowałabym miejsce na pralnię. Pomysł Elfir z szafami w pokojach dziecięcych naprawdę wart przemyślenia. Może ominiecie ten komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts