darek2009 02.09.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Wyczytałem, że dom pasywny musi mieć określony kształt. I tu mam problem, czy jest możliwy dom energooszczędny o bryle nie bardzo zwartej, trochę rozczłonkowanej? W założeniu dom parterowy. Kolejna koncepcja projektu zakłada coś takiego jak poniżej. Czy taki dom może być energooszczędny? Dodam, że planuję 20cm styro na ścianach i 15 cm w podłodze, a na stropie 30cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 02.09.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Każdy dom może być energooszczędny, trzeba nauczyć się tylko w nim energo oszczędnie także żyć i zastosować się do pewnych zasad i technologi budowlanych włącznie z odpowiednia automatyką sterującą głównie ogrzewaniem i innymi urządzeniami w domu. To co jeszcze poza styro i wełną dołożysz do projektu ??? Kształt domu ma ci jedynie zaoszczędzić kosztów przy jego budowie ale jeżeli masz dużo złotówek na skomplikowany dach i taki ci się podoba to jak najbardziej taki sobie zrób. Poniekąd jednak oszczędzanie na etapie projektowania i budowy też jest energooszczędnością więc zawsze można więcej zostawić sobie w kieszeni...Projekt nadaje się jak najbardziej na energooszczędny ! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Pasywny nie. Niech projektant domu zrobi OZC i jeśli wypadnie wskaźnik zapotrzebowania na ciepło E0 poniżej 50 kWh/m²/rok to dom będzie energooszczędny. E ok 100 kWh/m²/rok to dom zwykły Energooszczędność domu nie polega tylko na grubym styropianie. Przykładowo - czy garaż jest oddylatowany cieplnie od konstrukcji domu? Czy planowana jest wentylacja z odzyskiem ciepła? Czy od północy okna są zminimalizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Wyczytałem, że dom pasywny musi mieć określony kształt. I tu mam problem, czy jest możliwy dom energooszczędny o bryle nie bardzo zwartej, trochę rozczłonkowanej? W założeniu dom parterowy. Kolejna koncepcja projektu zakłada coś takiego jak poniżej. Czy taki dom może być energooszczędny? Dodam, że planuję 20cm styro na ścianach i 15 cm w podłodze, a na stropie 30cm wełny. Nie ma najmniejszego problemu mieć taki dom 0-20kWh/m2 rocznie - Ściany mają niewielki udział w stratach ciepła a sumując z zyskami słonecznymi - szyba jest lepsza od bk z przyklejonym styropianem za murem na fundamencie. Ten dom ( 198m2) zużywa rocznie od 2000-2300 kWh ma już 13 lat . Większą powierzchnię chłodzenia bryły można nadrobić grubością izolacji. Koszt i tak nie jest wyższy niż domu z katalogu - bo w domach izolowanych nie montuje sie drogich systemów centralnego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.09.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Tomasz Brzęczykowski to TROLL tego forum nie słuchać Edytowane 3 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie cenzura, tylko koleś, który zadał pytanie zaraz pogubi się w waszych przepychankach z Brzęczkowskim. Nikt po Brzęczkowskim nie udzielił mu odpowiedzi na pytanie. Zostawiłam jedynie ostrzeżenie מרכבה, bo nowy użytkownik może nie znać Brzęczkowskiego i warto go ostrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie cenzura, tylko koleś, który zadał pytanie zaraz pogubi się w waszych przepychankach z Brzęczkowskim. Nikt po Brzęczkowskim nie udzielił mu odpowiedzi na pytanie. Zostawiłam jedynie ostrzeżenie מרכבה, bo nowy użytkownik może nie znać Brzęczkowskiego i warto go ostrzec. Udzieliłem odpowiedzi na pytanie - można i to bez problemu zrobic taki dom zużywający do 15kWh/m2 - Potem zaczęło się "trolowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Odpowiedzial mu co ze sciany to detal... I dokladnie... Warto ludzi ostrzegac... Zarazem jest tu zaproszony... Tak? O zaproszeniu pierwszy raz słyszę. Najważniejsze, że odpowiedział na pytanie Administracja nie weryfikuje prawdziwości twierdzeń forumowiczów - do tego trzeba byłoby zatrudnić jako moderatorów wysokiej klasy specjalistów w poszczególnych dziedzinach. Nikt, kto pyta na forum ogólnym, nie specjalistycznym, nie ma 100% pewności otrzymania prawdziwej odpowiedzi. Sam musi zweryfikowac otrzymane informacje. Chociażby przypominając sobie fizykę z liceum Edytowane 3 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 I co dalej usuwamy? Rozumiem ze TB prezentuje poziom wiedzi i formy informacji ma poziomie Muratora? A znalazłeś w Muratorze artykuły Brzęczkowskiego? Nie myl forum hobbystycznego utrzymywanego z finansów wydawnictwa z czasopismem Murator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 zamiast skupiać się na Brzęczkowskim, odpisz prawidlowo na pytanie założyciela wątku Zaproszony byl czy nie... Jak sam twierdzi? A skąd mam wiedzieć? Zapytaj w redakcji. Jestem takim samym forumowiczem jak ty i tyle samo wiem o polityce Muratora, co ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.09.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Wyczytałem, że dom pasywny musi mieć określony kształt. I tu mam problem, czy jest możliwy dom energooszczędny o bryle nie bardzo zwartej, trochę rozczłonkowanej? W założeniu dom parterowy. Kolejna koncepcja projektu zakłada coś takiego jak poniżej. Czy taki dom może być energooszczędny? Dodam, że planuję 20cm styro na ścianach i 15 cm w podłodze, a na stropie 30cm wełny. Skoro nie można pisać prawdy o niektórych użytkownikach forum ( TB, miki121,etc.) to odniosę się tylko do tego kształtu budynku. Cholernie kosztowne będzie uzyskanie energooszczędności w takim łamańcu. Kosztowne ale osiągalne. I nawet 30-50cm styropianu do podłogi dawać nie będzie trzeba, a także folii od wewnątrz jak i styropianu od wewnątrz ( jest taki kolega na tym forum, ale nie wolno wypowiadać jego imienia(i nazwiska) w tym wątku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A Pan zna kogoś, komu zakładałem ogrzewanie i został oszukany? Zużył 30 czy więcej kWh/m2? A co do ścian Zdarzało się robić ogrzewanie przy 100% szkła w ścianach - też było poniżej 30kWhMoże Pan się spytać Szanownego asolta, że jak weźmie nieizolowany dom z BK ocieplonego 10cm styro od zewnątrz (lub coś podobnego) i policzy ten sam dom - tylko likwidując okna -to zapotrzebowanie wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Zaczynacie znowu!Skupcie sie na pytaniu forumowicza a nie na własnych docinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Zaczynacie znowu! Skupcie sie na pytaniu forumowicza a nie na własnych docinkach.Mówisz to do Brzęczkowskiego? Lepiej go nie zaczepiaj bo będzie pisał na forum budowlanym że tu niszczą konkurencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts