Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest możliwy taki dom energooszczędny?

Recommended Posts

Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Wyczytałem, że dom pasywny musi mieć określony kształt. I tu mam problem, czy jest możliwy dom energooszczędny o bryle nie bardzo zwartej, trochę rozczłonkowanej? W założeniu dom parterowy. Kolejna koncepcja projektu zakłada coś takiego jak poniżej. Czy taki dom może być energooszczędny? Dodam, że planuję 20cm styro na ścianach i 15 cm w podłodze, a na stropie 30cm wełny.

obrys domu.jpg

Każdy dom może być energooszczędny, trzeba nauczyć się tylko w nim energo oszczędnie także żyć i zastosować się do pewnych zasad i technologi budowlanych włącznie z odpowiednia automatyką sterującą głównie ogrzewaniem i innymi urządzeniami w domu.

To co jeszcze poza styro i wełną dołożysz do projektu ??? Kształt domu ma ci jedynie zaoszczędzić kosztów przy jego budowie ale jeżeli masz dużo złotówek na skomplikowany dach i taki ci się podoba to jak najbardziej taki sobie zrób. Poniekąd jednak oszczędzanie na etapie projektowania i budowy też jest energooszczędnością więc zawsze można więcej zostawić sobie w kieszeni...Projekt nadaje się jak najbardziej na energooszczędny !

:) :)

Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym.

Pasywny nie.

Niech projektant domu zrobi OZC i jeśli wypadnie wskaźnik zapotrzebowania na ciepło E0 poniżej 50 kWh/m²/rok to dom będzie energooszczędny. E ok 100 kWh/m²/rok to dom zwykły

Energooszczędność domu nie polega tylko na grubym styropianie.

Przykładowo - czy garaż jest oddylatowany cieplnie od konstrukcji domu? Czy planowana jest wentylacja z odzyskiem ciepła? Czy od północy okna są zminimalizowane?

Czytam ostatnio sporo o domach pasywnych i energooszczędnych chcąc, żeby projekt mojego domu był pod tym względem w miarę dobry. Myślę o domu energooszczędnym. Wyczytałem, że dom pasywny musi mieć określony kształt. I tu mam problem, czy jest możliwy dom energooszczędny o bryle nie bardzo zwartej, trochę rozczłonkowanej? W założeniu dom parterowy. Kolejna koncepcja projektu zakłada coś takiego jak poniżej. Czy taki dom może być energooszczędny? Dodam, że planuję 20cm styro na ścianach i 15 cm w podłodze, a na stropie 30cm wełny.

Nie ma najmniejszego problemu mieć taki dom 0-20kWh/m2 rocznie - Ściany mają niewielki udział w stratach ciepła a sumując z zyskami słonecznymi - szyba jest lepsza od bk z przyklejonym styropianem za murem na fundamencie.

Dom nad Pilicą.jpg Ten dom ( 198m2) zużywa rocznie od 2000-2300 kWh ma już 13 lat . Większą powierzchnię chłodzenia bryły można nadrobić grubością izolacji. Koszt i tak nie jest wyższy niż domu z katalogu - bo w domach izolowanych nie montuje sie drogich systemów centralnego ogrzewania.

Nie cenzura, tylko koleś, który zadał pytanie zaraz pogubi się w waszych przepychankach z Brzęczkowskim.

Nikt po Brzęczkowskim nie udzielił mu odpowiedzi na pytanie. Zostawiłam jedynie ostrzeżenie מרכבה, bo nowy użytkownik może nie znać Brzęczkowskiego i warto go ostrzec.

Nie cenzura, tylko koleś, który zadał pytanie zaraz pogubi się w waszych przepychankach z Brzęczkowskim.

Nikt po Brzęczkowskim nie udzielił mu odpowiedzi na pytanie. Zostawiłam jedynie ostrzeżenie מרכבה, bo nowy użytkownik może nie znać Brzęczkowskiego i warto go ostrzec.

Udzieliłem odpowiedzi na pytanie - można i to bez problemu zrobic taki dom zużywający do 15kWh/m2 - Potem zaczęło się "trolowanie"

Odpowiedzial mu co ze sciany to detal...

I dokladnie... Warto ludzi ostrzegac...

Zarazem jest tu zaproszony... Tak?

O zaproszeniu pierwszy raz słyszę.

Najważniejsze, że odpowiedział na pytanie :D

Administracja nie weryfikuje prawdziwości twierdzeń forumowiczów - do tego trzeba byłoby zatrudnić jako moderatorów wysokiej klasy specjalistów w poszczególnych dziedzinach.

Nikt, kto pyta na forum ogólnym, nie specjalistycznym, nie ma 100% pewności otrzymania prawdziwej odpowiedzi. Sam musi zweryfikowac otrzymane informacje. Chociażby przypominając sobie fizykę z liceum :D

Edytowane przez Elfir

I co dalej usuwamy?

Rozumiem ze TB prezentuje poziom wiedzi i formy informacji ma poziomie Muratora?

A znalazłeś w Muratorze artykuły Brzęczkowskiego? Nie myl forum hobbystycznego utrzymywanego z finansów wydawnictwa z czasopismem Murator.

zamiast skupiać się na Brzęczkowskim, odpisz prawidlowo na pytanie założyciela wątku

Zaproszony byl czy nie... Jak sam twierdzi?

A skąd mam wiedzieć? Zapytaj w redakcji. Jestem takim samym forumowiczem jak ty i tyle samo wiem o polityce Muratora, co ty.

Skoro nie można pisać prawdy o niektórych użytkownikach forum ( TB, miki121,etc.) to odniosę się tylko do tego kształtu budynku. Cholernie kosztowne będzie uzyskanie energooszczędności w takim łamańcu. Kosztowne ale osiągalne. I nawet 30-50cm styropianu do podłogi dawać nie będzie trzeba, a także folii od wewnątrz jak i styropianu od wewnątrz ( jest taki kolega na tym forum, ale nie wolno wypowiadać jego imienia(i nazwiska) w tym wątku)

A Pan zna kogoś, komu zakładałem ogrzewanie i został oszukany? Zużył 30 czy więcej kWh/m2?

A co do ścian Zdarzało się robić ogrzewanie przy 100% szkła w ścianach - też było poniżej 30kWh

Może Pan się spytać Szanownego asolta, że jak weźmie nieizolowany dom z BK ocieplonego 10cm styro od zewnątrz (lub coś podobnego) i policzy ten sam dom - tylko likwidując okna -to zapotrzebowanie wzrośnie.