Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka spadkowa na tarasie

arkadyx

Recommended Posts

Jak ją poprawnie wykonać?

wariant 1 (od góry):

płytki

klej

Izolacja 2 składnikowa w płynie

wylewka

warstwa zczepna

beton B20 (warstwa nośna)

wariant 2 (od góry):

płytki

klej

Izolacja 2 składnikowa w płynie

wylewka

folia

beton B20 (warstwa nośna)

W wylewce zamierzam rozłożyć druty/siatkę.

Nie potrzebuję izolacji termicznej (robię tylko warstwę spadkową).

Wykonawca chce pod wylewkę rozłożyć folię (po co?), a ja myślę o warstwie zczepnej typu zaprawa lub lepszy grunt.

Prosze o komentarz lub ew. propozycje?

Czyli rozumiem, że taras na gruncie.

Wykonawca dobrze kombinuje. Na betonie podkładowym daje się izolację przeciwwodną, raczej coś bitumicznego, papę, rzadziej samą folię. Chroni to wylewkę przed wilgocią gruntową, a w razie "W" za X-lat to, że nie jest związana z podłożem powoduje, że nie trzeba wszystkiego rozwalać.

Na odpowiednio wysezonowaną (zwykłe cementy 28 dni, szybkosprawne 1-3 zaleznie od producenta) i zdylatowaną wylewkę spadkową dajesz uszczelniający szlam cementowy 2K (nie żadną folię w płynie) i kleisz płytki na klej C2TE. Szlam chroni przed wodą z zewnątrz np. opadową.

taras_na_gruncie.jpg

Czyli rozumiem, że taras na gruncie.

Wykonawca dobrze kombinuje. Na betonie podkładowym daje się izolację przeciwwodną, raczej coś bitumicznego, papę, rzadziej samą folię. Chroni to wylewkę przed wilgocią gruntową, a w razie "W" za X-lat to, że nie jest związana z podłożem powoduje, że nie trzeba wszystkiego rozwalać.

Na odpowiednio wysezonowaną (zwykłe cementy 28 dni, szybkosprawne 1-3 zaleznie od producenta) i zdylatowaną wylewkę spadkową dajesz uszczelniający szlam cementowy 2K (nie żadną folię w płynie) i kleisz płytki na klej C2TE. Szlam chroni przed wodą z zewnątrz np. opadową.

[ATTACH=CONFIG]210252[/ATTACH]

Też jestem zainteresowany tematem wykonania tarasu na gruncie, mam już podkład betonowy. Rysunek ciekawy jednak proszę o opis poszczególnych punktów rysunku.:)

Pozdrawiam! Jacek