Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pustak solbet 36 cm, jaki styropian?

okobar

Recommended Posts

cóż chałupa z solbetu 36, robionego zaprawą, nie klejem...

dumam teraz nad styropianem

planowo chcę dać 20 cm. Waham się pomiędzy grafitem a białym 040...

myślałem o grafitowym, żeby było cieplutko - ale koszt to minimum 190 PLN za 1metr3 z krawędzią na zakładkę.... (parametr 032)

np. ten.

http://allegro.pl/styropian-lambda-032-grafitowy-transport-od-22-m3-i3466427660.html

biały można kupić znacznie taniej około 130 PLN za 1m3

np.

http://allegro.pl/styropian-eps-fasada-040-dostawa-docieplenia-tynk-i3510216359.html

biorąc pod uwagę, że potrzebuję około 42m3, dom będzie z WM oraz ogrzewany PC, to wolałbym naprawde wiedzieć czy grafitowy jest warty takiej dopłaty

kasa to nie jest to czego mam za dużo.... grafit wymagać powinien według mojego majstra innych klejów itp... innych znaczy droższych

no i kombinuję, nie znam nikogo kto ocieplił dom grafitem, wszyscy albo biały albo kropkowany...

pomocy, ma ktoś grafit i wie że to byłą najbardziej opłacalna decyzja? czy żałuje że przepłacił?

Miałem podobne dylematy, ostatecznie zamawiam grafit.

A dylematy były takie - na ogrzewanie domu wydam, powiedzmy 1500 zł rocznie, z czego przez ściany ucieka 17% z tego - 255zł na rok.

Styropian 032 i 040 w porównaniu, daje więc różnicę 50 zł za rok? Po ilu latach zwróci się inwestycja?

Może źle liczę, ale widać rząd wielkości i skalę problemu.

Ale z drugiej strony - różnica w cenie u Ciebie to 2500zł. To koszt budowy raptem 1m2 przeciętnego domu.

Po to robiłem dom nieduży, żeby na ociepleniu bardzo nie oszczędzać, więc biorę grafit.

no właśnie ja sobie liczę i liczę, różnica w materiale - styropianie - to jakieś 2500... w kleju itp paręset złotych więcej

kupując biały mam te 3 tys. do wydania na np. podłogowy styropian grafitowy, zamiast projektowego zwykłego

a że podłoga na gruncie, to wolałbym tam dać grafitowy, zawsze to cieplejszy niż biały...

O izolacyjności cieplnej styropianu decyduje jego opór cieplny, a nie sama lambda. Opór cieplny to stosunek grubości płyty (wyrażonej w metrach) do lambdy deklarowanej. 20 cm styropianu grafitowego o lambdzie 0,032 W/mK, daje opór cieplny 6,25 m2K/W. Wychodząc z tego oporu, mnożąc go przez lambdę 0,040 otrzymujemy wymaganą grubość styropianu o lambdzie 0,040, zapewniającą taką samą izolacyjność. W tym przypadku będzie to 25 cm. Teraz należy wyliczyć wymaganą ilość m3 styropianu grafitowego i białego, mnożąc ilość m2 ściany do ocieplenia przez grubość jednej i drugiej odmiany (wyrażonej w metrach). Mając wyznaczone ilości m3 obu odmian należy przemnożyć je przez cenę jednego m3. Tak wyznaczy Pan sobie opłacalność użycia grafitu. Pozostałe parametry obu odmian w większości przypadków są zbliżone, zatem zostaje do uwzględnienia wzrost kosztów związanych z koniecznością zastosowania szerszych parapetów, czy ocieplenia szerszych ościeży, co w przypadku domu jednorodzinnego nie powinno dawać istotnych kosztów. Kwestia konieczności zastosowania droższych klejów nie jest taka jednoznaczna. Na pewno nie poleca się stosowania słabych klejów. Należy przed klejeniem wykonać próbę przyczepności, poprzez naklejenie kilku kostek styropianu i próbę oderwania ich po czasie pełnego związania kleju. Jeśli podczas odrywania nastąpi zniszczenie w styropianie, klej będzie wystarczająco dobry.

Przy stosowaniu styropianów grafitowych należy również pamiętać o konieczności jego ochrony przed działaniem promieni słonecznych, zarówno w trakcie przechowywania jak i wbudowywania.

Jeśli będzie Pan miał dodatkowe pytania techniczne, to zachęcam do skorzystania z Formularza kontaktowego, dostępnego na stronie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu. Dowie się Pan tam również o tym, jak sprawdzić jakość kupowanego styropianu.