Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o wasze pomysly . Mieszkanie 94 m2 ,

dianasj

Recommended Posts

plan z wymiarami proszę. Z zaznaczeniem pionów, otworu w stropie.

Na twoim planie wyspa jest za blisko szafek kuchennych.

Na piętrze duże straty powierzchni na komunikację.

4 halogeny w wc - pod mikroskopem będziecie badać zawartośc muszli, że tyle światła jest potrzebne? :D

Schody na dole i na górze się nie zgadzają - chodzi o kształt biegów.

Łóżko w sypialni ma mieć szerokosć 2 m? Bo na rysunku wygląda na co najmniej tyle.

Edytowane przez Elfir

Zgadzam się ze wszystkim z Elfir .Wyspa zdecydowanie za blisko,ustawienie mi się podoba ale brakuje stołu.Nie podoba mi się natomiast widok z pokoju na wejście i wiszące kurtki,zrobiłabym szklane drzwi na całą szerokosć.

http://img202.imageshack.us/img202/7889/86bc.jpg

Edytowane przez kinka

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, oczywiscie projekt jest prowizoryczny ma na calu rozmieszczenie wyposazenia . Co do oświetlenia w łazience plan jest by były to tzw. down lighty kwadratowe z szerokim kątem światła wpuszczane w sufit. Nie wiem czy jest sens robić sufiity podiweszane tylko po to by zrobić oświetlenie wpuszczane , z drugiej storny oświetlenie nastropowe mi się nie podoba. Jak zwuyważyliście "projekt" cały czas jest nie kompletny . Na dzien dzisiejszy umiesicilam tylko to co napewno bym w mieszkaniu widziala . Co do górnego poziomu kompletnie nie mam na pomysłu co do rozmieszczenia

Schody w projekcie naniesione były błędnie, dlatego sama zmieniłam rysunek. Na dzień dzisiejszy wejście na schody jest od strony sofy .

Szukam też ładnego odcienia farby białej do salonu i kuchni , nie wiem czy ma być to śniezna biel czy lepiej złamana biel(Tikkurila?)

Łożko w sypilani , zapewne będzie węższe , rozrywałama je amatorsko.

A co do oświeltenia w łazience , to faktycznie poproszę kolegę by wiliczył mi ilość lx przy zastosowaniu dwóch/ trzech downligtów.

W załączeniu rzuty z wymiarami , z tym że wejscie na schody jest od strony lewej od balkonu.

Z tego co widzę jakość zdjecia jest mało czytelna, otwierając plik z komputera wszystko jest w porządk. Dwa zdjecia są mniej widoczne , kolejne dwa bardziej . Rzut mieszkania - poziom pierwszy.jpg

Rzut mieszkania - poziom drugi.jpg

Rzut mieszkania - poziom pierwszyI.jpg

Rzut mieszkania - poziom drugiII.jpg

Rzut mieszkania - poziom pierwszy.jpg

Edytowane przez dianasj

tutaj mniej więcej realistyczne wymiary mebli:

http://images64.fotosik.pl/141/355c7a8efa1469a5.jpg

1. strefa wejścia odseparowana od reszty mieszkania. Wejście do toalety osłonięte ścianką. Jest miejsce na duża szafę, siedzisko do zakładania butów, szafkę na buty oraz wieszak.

2. Kuchnia - z boku lodówka, pod ścianą blat z urządzeniami kuchennym. Nietypowa pół-wyspa daje bardzo duża przestrzeń do pracy oraz miejsce na zjedzenie szybkiego śniadania. Wysokośc barku 75 cm (jak stół), czyli niższa od poziomu blatu półwyspy. Dzieki temu można uściąść na zwykłym krześle. Polecam zwykłe krzesła, bo wówczas można ich ilośc ograniczyć przy stole. W razie potrzeby odstawi się od barku i przysunie do stołu. Okrągły stół może być rozkładany, jesli planujecie wielkie imprezy. Na codzień może być lekko wsunięty pod schody.

Można na pól-wyspie umieścić ewentualnie płytę grzejną, jeśli będzie elektryczna.

Szarym kolorem oznaczyłam szafki, jakie się zmieszczą pod półwyspą: 80x60 cm i 30x40 cm

3. Nietypowy kształt półwyspy umożliwia ustawienie przy niej szafki z TV - dokładnie na wprost przepastenj kanapy narożnej.

Wowwww bardzo dziękuję nie spodziewałam się, że uzyskam tak szybką i fachową pomoc . Dziś wieczorem przestudiuję na spokojnie to co Elfir oraz Kinka zaproponwali. Juz teraz widzę , że wiele z zaproponwaych rozwiązań wykorzystam.

Jesli którys z forumowicz zechciałbym także udzielić swojej opinii - z chęcia zapoznam się z każdym pomysłem.

zaczynam powoli urzadzac mieszkanie to co mi sie podoba to

search?um=1&client=safari&hl=pl&biw=1024&bih=672&tbm=isch&sa=1&ei=yxoyUo7lN4iC4gS-uoDgCw&q=kuchnia+minimalizm&oq=kuchnia+minimalizm&gs_l=img.3..0.48546.55485.0.55963.19.15.0.4.4.0.302.1920.3j11j0j1.15.0....0...1c.1.26.img..6.13.1291.ZaGK9DW8bjo#biv=i%7C62%3Bd%7Csul91mp6WFn8HM%3A

Czyli biala kuchnia jak u kuoo lub tamizo i blat drewniany.

Zastnawiam sie nad frontami czy we wszystkich projktach Tamizo wykorzystuwane sa lakierowane blyszczace fronty .

Mi podoba sie mat ale obawami sie ze moze kiepsko wygladac.

Jaki kolor podlogi polecacie do minimalistycznych wnetrz chlodny czy cieply , dab , jesion ????

No i to co mnie trapi to farba biala w wielu miejscach znalazlam informacje o farbach caparol. Czy biel powinna byc sniezno biala czy raczej lekko zlamana.

ostatnio mat staje się modny. Polecam ci stronę nataly - firma robiąca kuchnię. Mają sporo inspirujących przykładów.

Minimalistyczny styl możesz użyskac nawet krwistą czerwienią. Pytanie, w jakich kolorach wy się dobrze czujecie?

Eh no wlasnie nadal sama nie wiem, generalnie podoba mi sie mat , ale nie widzialam na zywo kuchni bialej w macie. No i jesli kuchnia biala to szafka na kurtki ktora zaprojektowala w pomieszczeniu Elfir jaki kolor ? Tez bial i tez polysk??? Czuje ze za bardzo bedzie sie swiecic. Podobaja mi sie kuchnie zabudowane do samego sufitu i troche sie zastanawiam czy nie za waska ta kuchnia by robic ja do samej gory.

Szafa musiałay być jednym kubikiem z szafką na lodówkę.

Ale wcale nie musi być biała, tak jak kuchnia.

Może być naklejona fototapeta:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfVcSmjp8rgSmR5GN4MBH9fG1yJCarbCClssesOyLojDnDmoOa1w

Albo ciąg z jasnego drewna, jak tu zwykłe szafy przechodzące w zabudowę kuchenną:

http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imagecache/size-478x_/blog/ewa_solarz_-_domplusdom/i29_na_domplusdom_4.jpg

Nie bardzo rozumiem dlaczego kuchnie uważasz za wąską, skoro jest otwara na pokój czyli przestrzenna.

To mieszkanie ni się skojarzyło z twoim:

http://muratordom.pl/galeria/nowoczesna-kuchnia-otwarta-na-salon/5685/33165/

• 2 weeks później...
Witajcie , zabieram sie za lazienki . Totalnie nie mam pomyslu, jak pisalam wczesniej lubimy z mezem minimalistyczne wnetrza. Nie mam pomylu co do kolorow kafelek. Jedna sciana w gornej lazience musi byc przeznaczona na lustro rozciagajace sie na cala sciane i pod spodem szafki w bieli lub w drewnie. Co do kafli, scin nie mam pomyslu. Co polecacie ?