Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie dwupoziomowe - czy WARTO kupić?

daszwed

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem nowy na forum i od razu mam do Was prośbę. Zastanawiam się bardzo mocno nad kupnem mieszkania dwupoziomego, którego cena jak na okolicę jest w miarę okazjonalna. Mieszkanie jest w stanie deweloperskim, a blok oddany był w 2010 roku.

Oglądałem mieszkanie w zeszłym tygodniu, jednak nie wiem co o nim myśleć. Dla mnie to tylko białe ściany, nawet nie mogłem sobie wyobrazić jakie schody wybrać, gdzie postawić sofę, TV i itp. Czy w ogóle warto pchać się w mieszkanie dwupoziomowe czy może lepiej rozejrzeć się za tradycyjnym?

Niestety nie mam zmysłu w takich sprawach, moja wyobraźnia tego nie ogarnia. Może muszę to przetrawić, poprzeglądać jakieś inspiracje...

Byłbym wdzięczny o opinie nt projektu ( odwiedzenie mnie od kupna) oraz jeżeli jest taka możliwość pomoc w aranżacji.

http://images62.fotosik.pl/143/be81b4b2930012df.jpg

niezłe mieszkanko. Ja bym pomyslała jeszcze nad likwidacją antresoli na rzecz powiększenia piętra (jakaś lekka zabudowa).

No i mozna trochę ścianki poprzestawiać.

Na ile osób i jakie wymagania?

Edytowane przez Elfir

Teraz dla dwojga, ale w przyszłości pewnie jakieś dziecko/dzieci.

Wymagań to konkretnych nie mam. Chcę ciepłego i przytulnego mieszkania. Nie za bardzo nowoczesnego, dlatego te 2 poziomy mnie troche nurtują.

Nie wiele miejsca z tej antresoli da się wyłuskać, ale juz myślałem o garderobie w tym miejscu...

ja też o garderobie.

Albo przynajmniej o konstrukcji nadwieszanej szafy ubraniowej - wówczas wweszła by na ścianie od strony antresoli:

http://images65.fotosik.pl/144/efca5edb4e2d6f34.jpg

(przekrój przez ścianę między pokojem a antresolą)

Swego czasu też zastanawialiśmy się z mężem nad dwupoziomowym mieszkaniem i początkowo byliśmy prawie zdecydowani. Mieszkanie takie kojarzyło się trochę z własnym małym domkiem (schody, pięterko), oddzielenie strefy dziennej od sypialnianej i ogólnie wydawało się czymś ciekawszym niż inne "zwykłe" mieszkania.

Potem do głosu doszedł rozsądek. Mieszkanie byłoby na 3-4 piętrze w bloku bez windy, więc w sumie trochę wysoko do wchodzenia (nie wiem, jak w Twoim przypadku i czy to akurat byłby problem), że trzeba byłoby ponieść spory koszt zakupu schodów (w stanie deweloperskim stała tylko drabina), a to dla nas byłby spory wydatek, poza tym, schody zajmują trochę cennej przestrzeni. Zobacz ile miejsca zajmują u Ciebie - schody i korytarzyk na górze to chyba dobre 20 m.kw.

Pierwszy poziom, gdzie był tylko salon z aneksem, wydawał się strasznie mały (to było mniejsze mieszkanie niż te, które Ty pokazujesz, ale wrażenie może być podobne). Zastanawiałam się też, czy faktycznie wygodnie byłoby mi latać z kubkiem herbaty po schodach na górę, jak wyglądałaby sytuacja gdyby pojawiło się dziecko itd. Teraz doceniam posiadanie standardowego mieszkania.

Mieszkanie o podobnym metrażu, ale jednopoziomowe, wydawało się większe, czytelniejsze, bardziej harmonijne a w końcu wygodniejsze. Poza tym, na pewno łatwiej takie sprzedać w przyszłości, niż dwupoziomowe.

Podsumowując, gdybym mogła, to na mieszkanie dwupoziomowe zdecydowałabym się tylko wtedy, gdy byłoby dość duże (od 70 metrów kw.) i miałoby dodatkowo 1 sypialnię na dole. Nie mówiąc oczywiście o innych czynnikach - miejsce, widok z okien, ustawność itp., ale to oczywiste.

Edytowane przez Mariba

masz tam 160 m2 - mnóstwo miejsca!

Można je urządzic także tradycyjnie:

http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_mieszkanie-dwupoziomowe-16866657.jpg

Albo bardziej współcześnie:

http://www.foorni.pl/str/0002/6325/809_0.jpg

Głównym meblem parteru będą schody - one nadadzą charakter pomieszczeniu.

Niestety mieszkanie (dół+góra) ma powierzchnie tylko lekko ponad 88 m2. Następny metraż to dopiero 113 m2, więc chyba mnie nie stać:D

Fakt, że mieszkanie znajduje się na III i IV nie wpływa na nic poza tym, że troszkę więcej grzać będzie trzeba. W bloku jest winda i parking podziemny, zamknięte osiedle. Poza tym lokalizacja calkiem drobra.

to najprostszy wariant:

http://images62.fotosik.pl/152/f1d7227831a18915.jpg

Szafka z TV wolnostojąca.

Ale być może dałoby się zlew podłączyć do pionu od małego wc i wówczas układ byłby bez rozbijania blatów roboczych.

Można też wymyslać inne układy, zależnie od przepustowości pionów i wysokości posadzek (w posadzce można ukryć spływy).

Tutaj jednak potrzebna byłaby pomoc profesjonalnego architekta.

Dzięki wielkie Elfir za pomysły i poswięcony czas.

Na pewno jakies wykorzystam.

Coraz bardziej przekonuję się do tego mieszkanka. Im dłużej buszuję w necie, tym bardziej mi się podoba.

Przede wszystkim podoba mi się ten pomysł z szafami przy wejsciu, który stworzy wrażenie przedpokoju ( na brak którego mocno narzekalismy).

Szafki pod schodami także planowałem i szukałem inspiracji. Ustawienie mebli w salonie bardzo fajne, boję się tylko o szafkę z TV na srodku... jak nie ja to inny w końcu się na nią nadzieje...

Pewne jest, że sciankę oddzielającą kuchnię od salonu będę musiał przerobić, ma nieregularny kształt, jest za duża, itd... Twój pomysł super.

Jeżeli chodzi o toaletę na dole to nie jestem dosyć przekonany co do potrzeby ( zwłaszcza ze względu na koszty) przeplanowywania.

Idąc na górę... to przede wszystkim ANTRESOLA... ale jeszcze brak z mojej strony wizji i technicznych możliwosci.

• 2 weeks później...