Mirek03 08.09.2013 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Witam, zastanawiam się co najlepiej posadzić (konkretne gatunki) aby utworzyć żywopłot dobrze tłumiący hałas, szybko rosnący, gęsty, wysokość powyżej 6m (im wyższy lepiej ), zimozielony, w miarę nie wymagającego dużej pielęgnacji. Zastanawiam się nad posadzeniem np. w dwóch rzędach aby wzmocnić efekt, miejsca jest sporo... Pozdrawiam edit: czytałem i Świerk serbski wydaje się być w porządku, żywotnik olbrzymi lub żywotnik kórnik też, tylko oba lubią słońce, a chciałbym dwa rzędy, jeden drugiego by zacieniał i to jest problem, szukam dalej i czekam na propozycje, żywopłot ma być od torów. Ziemia jest żyzna, przepuszczalna i wilgoć jest, co do odczynu ziemi to trudno powiedzieć... Edytowane 8 Września 2013 przez Mirek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 pierwszy rząd wyższe (świerki) a drugi niższe (żywotniki). W sumie by rzeczywiści wygłuszyć, zalecane jest ok 8-10 m takiego pasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek03 09.09.2013 02:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 czyli od południa (od torów) rząd żywotników potem za nimi wyższe świerki, ale jaki odstęp pomiędzy rzędami? Mając na myśli pas 8 - 10m to ile tych rzędów dać? Jakieś jeszcze wysokie świerki? Bo serbski jednak mi się średnio podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Jaka gleba? Bo jak masz żyzną i wilgotną to można posadzić choinę kanadyjską - znosi zacienienie. Duży świerk bedzie miał dobrze 2,5-3,5 m średnicy. Poza świerkiem wschodnim i serbskim pozostałe gatunki nie tolerują nawet niewielkiego zacieniania. Edytowane 10 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nosal 10.09.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ja bym skłaniał się ku świerkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A mnie się zdaje, że to chyba niewiele wygłuszy. Ja mam za lasem autostradę. Jak wieje od niej to mimo odległości 500m słychać. Dalej w wiosce 1km od nie j też słychać, za domami stodołami i drzewami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nosal 16.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Masz autostradę, a co ma autor wątku? Bo w sumie to robi ogromną różnicę Zwykła droga czy autostrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts