horse_guardian 08.09.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Niedawno wprowadziłam się do kawalerki. Niestety, nie mam żadnego pomysłu jak zmienić ją w miejsce nadające się do życia. Potrzebuję miejsca do pracy i miejsca na książki. To w zasadzie tyle. Załączam projekt pokoju (kuchnia jest zupełnie osobno i na razie mnie nie interesuje). Posiadam kanapę Viola i biurko podobne do tego w załączniku. Nie chcę pozbywać się tych mebli. Szafa w rogu jest zamontowana na stałe i jej likwidacja również jest obecnie poza moim zasięgiem. Okno jest skierowane na stronę zachodnią. Czy macie może pomysł na jakąś niskobudżetową aranżację? Jakie powinnam wybrać kolory ścian? Najbardziej chciałabym działać w zakresie niebieskiego, zieleni, fioletu i czerni.Jak dobrze je ze sobą zestawić? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Edytowane 8 Września 2013 przez horse_guardian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Szafa niepotrzebnie blokuje miejsce. Skoro to mieszkanie niskobudżetowe to wyciągasz z szafy drzwi i całą wnękę z tyłu przesłaniasz kotarą na karniszu. We wnęce montujesz kawałki desek na podpórkach jako półki na ciuchy i wstawiasz wieszak na ubrania na kółkach. Zdecyduj się kolorystycznie bo naraz zieleń, fiolet, niebieski to tylko w stylu pop-artu Biurko pod okno lub przy kanapie. Na ścianie po lewej od wejścia ciąg płytkich półek (21-25 cm) na ksiązki z przerwą na TV. Naprzeciw kanapa. Jakiś przenośny lekki stolik kawowy (np. Lack) i już. Możesz dodać mały stolik składany przy oknie jako obiadowy. http://images62.fotosik.pl/151/ffb789c873bd267c.jpg Edytowane 8 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ard 08.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 pop artu? Myślę, że niekoniecznie, opcji jest tysiące - kwestia jaki gust ma autorka posta. Bardziej standardowego rozwiązania nie wnikającego w realne potrzeby autorki nie wiedziałam....a gdzie pytania do Niej??? Niech Pani napisze coś więcej o stylistyce jaką preferuje. Może warto kolorem oddzielić strefę spania od strefy do pracy?Czy posiada Pani tv? ps. rozwiązanie z kotarą to nie opcja niskobudżetowa a bardzo krótkoczasowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Oczywiście, że standardowe - jak by chciala artystyczne, z uwzględnieniem jej pasji, szukania dokładnych materiałów, to by wynajęła projektanta wnętrz. Opcja z kotarą - na forum jest wątek o kotarach, ludzie mają, jak nie stać ich na zabudowy, nawet kilka lat.Uważasz, że kotara będzie droga, skoro nie jest nieskobudżetowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horse_guardian 08.09.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Jesteście Państwo cudowni. Nie chciałam się zbytnio rozpisywać na początku i wynikło z tego kilka nieporozumień. Po pierwsze, szafa w rogu objętościowo zupełnie mi wystarcza. Mieszczę się w nią spokojnie. Nie widzę więc potrzeby oddzielania kotarą (lub w jakikolwiek inny sposób) tej wnęki, w celu stworzenia większej przestrzeni do przechowywania. Trzy półki to o 10 za mało na książki Wolałabym także żeby nie były wiszące. Mam na prawdę bardzo dużo (często bardzo ciężkich) książek. Ten pokój miałby byś przede wszystkim pokojem do pracy. Jest możliwość stworzenia takiego jakby aneksu gabinetowego, w którym kanapa jest tylko dodatkiem? Nie mam telewizora i nie planuję jego zakupu. Dodatkowy stół również nie jest potrzebny (jeden już jest w kuchni). Pytałam o radę w kwestii kolorów, ponieważ kompletnie nie mam pojęcia jak takie barwy jak np. zieleń sprawdzają się w takich małych pomieszczeniach i w zestawieniu z posiadanymi przeze mnie meblami. Nie muszą byś przecież wszystkie na raz. Pop artu unikam jak ognia. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 8 Września 2013 przez horse_guardian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 baza w małych pomieszczeniach to jasne kolory - biel, popiel, ecru, greige, beż. Kolory raczej w dodatkach. Nie twierdzę, że nie można użyć ciemnych, ale skoro sama nie masz wyczucia, potrzebny byłby fachowy projekt. Stojące szafki na ksiązki wystają ok 28-30 cm (regały Billy z IKEA) - nie wiem czy wówczas nie będą zbyt daleko odstawać od ściany, gdyby były na ścianie po lewej od wejścia. Drugie miejsce - od kanapy do wnęki. Ja, mieszkajac sama, zawaliłam rzeczami garderobę o pow 2 m2, wiec dla mnie taka szafa to maleństwo. Gdzie trzymasz walizkę, pościel, ręczniki, kurtki, żakiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lendM 10.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 baza w małych pomieszczeniach to jasne kolory - biel, popiel, ecru, greige, beż. Kolory raczej w dodatkach. Nie twierdzę, że nie można użyć ciemnych, ale skoro sama nie masz wyczucia, potrzebny byłby fachowy projekt. Stojące szafki na ksiązki wystają ok 28-30 cm (regały Billy z IKEA) - nie wiem czy wówczas nie będą zbyt daleko odstawać od ściany, gdyby były na ścianie po lewej od wejścia. Drugie miejsce - od kanapy do wnęki. Ja, mieszkajac sama, zawaliłam rzeczami garderobę o pow 2 m2, wiec dla mnie taka szafa to maleństwo. Gdzie trzymasz walizkę, pościel, ręczniki, kurtki, żakiety? Dokładnie tak, ja bym się nie bawiła w ciemne kolory, bo one optycznie pomniejszają (już i tak małe) mieszkanko. Postaw zatem na coś jasnego. Nie tylko ściany, ale i jasne meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts